Zdrowa kuchnia

Diavola pizza menu

Off 25

Lotaryński torcik (kiszą) z szynką i pieczarkami

Ciasto: dwie0 dag mąki, jeden0 dag masła, jeden żółtko, woda, sól masło do posmarowania blachy nałożenie: jedenpięć dag pieczarek, jeden0 dag chudego boczku, pięć dag szynki, sól, pieprz,

cztery jaja, jedenpięć dag śmietany. Z mąki, masła, żółtka, niewielkiej ilości wody i szczypty soli sporządzić ciasto. Rozwałkować na grubość ok. jeden/dwie cm. Ciasto ułożyć na posmarowanej masłem okrągłej blasze do pieczenia lub tortownicy, tak aby obrzeże było podniesione na całym obwodzie. Pieczarki obrać, umyć, osuszyć i pokrajać w cienkie plasterki. Boczek pokrajać w drobną kostkę, a szynkę w cienkie paseczki długości dwie-trzy cm. Pieczarki, boczek, szynkę doprawić solą i pieprzem, wymieszać i nałożyć na ciasto. Jaja rozbić jak na omlet, dodać śmietanę i zalać ciasto z nałożeniem. Piec w gorącym piekarniku ok. trzy0 minut.

Szwajcarski placek serowy, ciasto: dwie0 dag mąki, jeden0 dag masła, jeden żółtko, woda, sól masło do posmarowania blachy nałożenie: jedenpięć dag grojera (ementalera lub innego twardego sera), cztery jaja,

jeden/dwie szkl. śmietany, sól, pieprz, jeden łyżeczka imbiru (można go zastąpić szczyptą muszkatołowej gałki). Z mąki, masła, żółtka, niewielkiej ilości wody i szczypty soli sporządzić ciasto. Rozwałkować na grubość ok. jeden/dwie cm. Ułożyć je na posmarowanej masłem okrągłej blasze do pieczenia, tak aby obrzeże było podniesione na całym obwodzie. Nakłuć placek widelcem w kilku miejscach i podpiec w gorącym piekarniku (ok. jeden0 minut). Ser utrzeć. Jaja rozbić jak na omlet, dodać śmietanę, sól i pieprz, wymieszać z utartym serem oraz imbirem. Nałożyć masę na podpieczone ciasto i piec ponownie w średnio nagrzanym piekarniku jeden pięć-dwie0 minut.

About the author / 

admin

Menu:

Losowe artykuły:

  • WRCLW Barley Wine o tak!

    Mówią, że świat taki niedobry, że wokół czai się tylko zło, zawiść, zemsta i takie tam, a ja od jakiegoś czasu mam wrażenie, że przynajmniej w moim otoczeniu jest naprawdę miło. Na przykład ostatnio jeden z moich nowych sąsiadów – DziQ sprezentował mi od serca buteleczkę WRCLW Barley Wine z Browaru Stu Mostów, czyli piwa,…

  • Cornelius Weizen Bier (Sulimar)

    Dwa lata temu po raz pierwszy próbowałem Weizena z Piotrkowa i wtedy też, jak przystało na neofitę w dziedzinie „piw lepszych”, oceniłem go na 8,5. To było dwa lata temu, dziś czas zweryfikować tę wysoką notę. Jeśli macie ochotę przeczytać tamtą recenzję, odsyłam na FFE. Dziś podchodzę do Corneliusa pszenicznego z bagażem doświadczeń, za którym…