Wyrafinowana kuchnia francuska
Paryż z wieżą Eiffla i Prowansja z polami lawendy obrazują regionalną rozbieżność, która charakteryzuje również francuską kuchnię. W umiarkowanej strefie klimatu Francji można wyodrębnić aż cztery strefy mikroklimatyczne, co pozwala na różnorodne uprawy. Obecność górzystych terenów sprzyja wypasowi owiec i kóz, co umożliwia produkcję znakomitych serów. Z kolei dostęp do oceanu i Morza Śródziemnego oraz płynące przez kraj liczne rzeki wzbogacają kuchnię o świeże ryby i owoce morza. Odpowiednie nasłonecznienie skutkuje produkcją wykwintnych win. Produkty kuchni francuskiej niepostrzeżenie wkradły się w codzienność innych narodów. Spożywając parówki większość osób wręcz automatycznie sięga po musztardę. Uwielbiamy też jajka zanurzone w majonezie. Coraz częściej gęste zupy zamieniamy na lekkie buliony. Sałatki doprawiamy sosem vinaigrette, a najróżniejsze smakołyki zapiekamy z sosem beszamelowym. Omlety oraz suflety nie są aż tak bardzo popularnymi daniami, ale również goszczą na naszych stołach. Te wszystkie specjały są wymysłem właśnie francuskich kucharzy. Francuzi jadają trzy główne posiłki: śniadanie, obiad i kolację. Na śniadanie zwyczajowo podaje się bagietkę lub rozpływające się w ustach słodkawe croissanty, a do tego masło lub dżem. Z małych filiżanek dymi się gorąca czekolada lub kawa. Ostatnim z trendów jest również popijanie śniadania sokiem pomarańczowym. Obiad składa się z kilku dań, które rozpoczyna przystawka. Wśród zup można wybrać, popularną również u nas, zupę cebulową. Obcokrajowców wciąż zadziwiają, budząc w nich równocześnie ciekawość i niepewność, oryginalne receptury przygotowywane na bazie ślimaków lub żabich udek. Rozsławionym deserem jest natomiast creme brulée – gładki krem waniliowy ze skorupką karmelizowanego cukru na wierzchu. Efekt otrzymuje się przy użyciu specjalnego palnika, którym opala się zewnętrzną warstwę deseru.
Pozostałe nasze teksty:
- Lubuskie Czekoladowe (Browar Witnica)
- Ekologiczna butelka wielorazowa na wodę
- Klinika dermatologii estetycznej i medycyna estetyczna Gdańsk
- Wyżywienie dla przedszkoli i szkół Warszawa
- Pizza Poznań
- Kulinarne szaleństwo
- Diavolo Ustka
- Urządzenia gastronomiczne Brześć Kujawski
- Fasolka po bretońsku dla wszystkich
- Trizer – opinie i cena
- Opowieść o małżeństwie spełnionym
- Błonnik witalny cena
- Gambrinus Dry (Plzeňský Prazdroj, Czechy)
- Pizza w nocy Warszawa i zdrowa żywność Warszawa
- Faszerowana szynka
Menu:
-
-
Anteny UMTS: Przewodnik po Technologii Komunikacyjnej Nowej Generacji
23 listopada 2023 By admin -
Kamera Dania w Kopenhadze: Miejsce, Gdzie Kreatywność Spotyka Rozrywkę
21 października 2023 By admin -
Jakie prędkości są potrzebne do strumieniowania w 4K?
25 sierpnia 2023 By admin -
-
Cytrynówka Bodzia
30 listopada 2016 By admin -
Maternus Premium Pilsener (Brouwerij Martens, Belgia)
24 grudnia 2018 By admin -
Raciborskie Miodowe (Browar Zamkowy w Raciborzu)
24 listopada 2018 By admin -
Veltins Pilsener (Brauerei C.&A.; Veltins, Niemcy)
24 lutego 2019 By admin -
Łomża Wyborowe (Browar Łomża/ Royal Unibrew)
24 czerwca 2018 By admin
-
Problemy z nadwagą?
10 marca 2016 By admin -
Medycyna w służbie zdrowia
10 marca 2016 By admin -
Zadbaj o siebie i swój organizm
10 marca 2016 By admin -
Dzikie kulinaria
30 sierpnia 2016 By admin -
Losowe artykuły:
-
24 kwietnia 2018 Grybów Premium (Browar Grybów)
Drugie podejście do piw z Grybowa. Piana obfitsza niż w przypadku Lacha, trzymała się dość długo cienkim kożuszkiem. Wysycenie wyższe, ale szybko zanikające. Kolor ciemnozłoty, do bursztynowego. Zapach słodowy, słodki. W smaku wyczuwam dużo słodu. Hurra, nie jest kwaśne! Czuć za to lekką metaliczność, szczęśliwie nie w stopniu uprzykrzającym życie. Nie da się ukryć, że…
-
24 grudnia 2018 Namysłów Niepasteryzowane (Browar Namysłów)
Nie mam zbyt wysokiego mniemania o wytworach browaru w Namysłowie, jednak obok tak dopracowanej wizualnie i tak napakowanej marketingowym bełkotem butelki przejść obojętnie nie mogłem. Trzeba przyznać, że projektanci się postarali. Flaszka wygląda efektownie, przyciąga wzrok starannie dobranymi elementami graficznymi (spójrzcie na tę tłoczoną „enkę”), a przy tym pozostaje „old fashion”, wzbudza zaufanie tradycjonalistycznym dizajnem….
Kategorie
- Artykuły gościnne (9)
- Blog (165)
- Etykiety na piwo domowe (28)
- Festiwal dobrego piwa (28)
- Jak zrobić piwo (39)
- Jak zrobić własne piwo (27)
- Piwo tesco (27)
- Piwowar domowy (26)
- Skrzynka na piwo (26)
- Słodownia Strzegom (25)
- Tesco piwa (26)
- Transporter do piwa (26)
- Zdrowa kuchnia (153)