Piwo tesco

HEROLD PSZENICZNY

Off 17
HEROLD PSZENICZNY
0 votes, 0.00 avg. rating (0% score)

HEROLD PSZENICZNY

Rodzaj piwa: jasne pszeniczne (svetly kvasnicowy lezak)
Zawartość alkoholu: 5,0%
Zawartość ekstraktu: ?%
Skład: woda, słód pszeniczny,słód jęczmienny, drożdże , chmiel
Cenna: 5,20 zł ( butelka )

temperatura spożycia: pokojowa

 

Zachęcony pozytywnymi doznaniami z degustacji poprzedniego Herolda zakupiłem sobie dzisiaj kolejnego: pszenicznego. Tak jak wspominałem wcześniej wybór był duży więc martwiłem się, że spędzę dłuższy czas nie mogąc się zdecydować. Okazało się, że nie tylko mi smakował i dzisiaj w sklepie były tylko dwa rodzaje, najdroższe. Padło na pszenicę.

Kolor żółtawo złoty, w zależności czy patrzę na światło lampy czy monitora (na dworze jest już zmierzch). Piana wysoka, dość szybko opadająca. Jak a na pszeniczne przystało piwo jest mętne ale bez przesady. Być może, że leżakowało dłużej niż wystarczająco.

Zapach bananowo donaldowy, świetny. Smak podobnie. Ciężko jest mi pisać o pszenicznych ponieważ nie pijam ich za dużo i nie wiem co jest ważne.  Niektóre z tych co piłem, było czuć drożdżami, rybą (podobno pszeniczne utrwala się jakimś kwasem rybnym). Większość była zbyt intensywna w smaku i zapachu, zamulająca. Herold jest zupełnie inny, wyraźnie czuć banany i donalda:) łagodnie nagazowane, pije się wyśmienicie. To moje pierwsze czeskie pszeniczne ale już wiem, że ciężko będzie znaleźć lepsze (mam jednego faworyta wśród pszenicznych ale niemieckich).

Herolda poznałem całkiem niedawno ale w moim rankingu wychodzi na prowadzenie. Polecam!

About the author / 

admin

Menu:

Losowe artykuły:

  • Okocim Premium Pils (Carlsberg Polska)

    Skoro „premium” w nazwie, to znaczy, że należy oczekiwać najwyższej jakości. Zobaczmy, co ma do zaoferowania Okocim na polu klasycznych pilznerów. Dobre wrażenie robi stylowa, smukła butelka z tłoczonym emblematem i nazwą browaru. Butelka jest z brązowego szkła, ale jaśniejszego od standardowej butelki zwrotnej. Po przelaniu do szkła w oczy rzuca się intensywny proces pienienia….

  • Komes Porter Bałtycki (Browar Fortuna)

    Jak głoszą Mędrcy, dobry porter to porter wyleżakowany, najlepiej przez co najmniej rok. Ale kto miałby cierpliwość i dostateczną siłę woli, by świadomie powstrzymywać się przed wypiciem tak apetycznie wyglądającego piwa przez całe 12 miesięcy? Tym bardziej, że do tej pory nie miałem okazji opisać żadnego porteru z Fortuny. Trudno – może będzie za młody,…