Costawowym składnikiem ciasta piernikowego jest mąka żytnia lub ptł/onna bądź ich mieszanina. Charakterystyczny dodatek stanowi miód iwituralny, który może być zastąpiony sztucznym lub syropem z doda-ikmm karmelu. Przyprawy stanowią goździki, cynamon i gałka muszkatołowa Ciasto spulchnia się dodając amoniak lub proszki spulchniające, dumne zabarwienie ciastu piernikowemu nadaje miód zrumieniony z kor/uniami i karmel. Ciasto na piernik (o konsystencji półgęstej) zarabia hit? w naczyniu, ciasto na drobne pierniki (twarde)-zagniata się na stolnicy. Przeciętny skład ciasta do wyrobu pierników przedstawia się nastę-pująco: 1 kg mąki, 50 dag miodu lub 25 dag miodu i 25 dag cukru, 10 do 15 dag tłuszczu, 2 do 4 jaj, 1 dag korzeni, 1 dag amoniaku. Płyn (woda, mleko, śmietana) dodaje się do ciasta w takiej ilości, aby uzyskało ono odpowiednią gęstość.Pierniki piecze się na blachach wysmarowanych tłuszczem, początkowo w średnio nagrzanym piekarniku (ok. 180 stopni C), a po wyrośnięciu – w piekarniku bardzo gorącym. Czas pieczenia wynosi ok. 1 godz. Ponieważ ciasto piernikowe w czasie pieczenia rośnie, nie należy przesuwać blach, gdyż opadnie. Upieczone ciasto wyjmuje się z formy dopiero po ostygnięciu.
Pozostałe nasze teksty:
- Altbier (Browar Jabłonowo)
- Czarne Miodowe (Browar Fortuna)
- Dwa mikrusy: Gniewosz Limonka + Czarnkowskie (Browar Gontyniec)
- Pyszna sałatka owocowa
- Jakie prędkości są potrzebne do strumieniowania w 4K?
- Pozdrav z Prahy. U Tří Růží na trzy hausty
- Public Relations w browarach
- Gdzie usunąć przebarwienia na twarzy w Warszawie?
- Weryfikator: Ciechan Pszeniczne (Browar Ciechan)
- Trzy kolory: żółty. Stephans Bräu Beer & Lemon (Eichbaum Brauerei, Niemcy)
- Pizza Warszawa
- Bezpłatne badanie wzroku Kraków
- Peroni Nastro Azzurro
- Przeciwskazania do fenotiazyny
- Lepszy kocioł 50 L
Menu:
-
-
Anteny UMTS: Przewodnik po Technologii Komunikacyjnej Nowej Generacji
23 listopada 2023 By admin -
Kamera Dania w Kopenhadze: Miejsce, Gdzie Kreatywność Spotyka Rozrywkę
21 października 2023 By admin -
Jakie prędkości są potrzebne do strumieniowania w 4K?
25 sierpnia 2023 By admin -
-
Cytrynówka Bodzia
30 listopada 2016 By admin -
Maternus Premium Pilsener (Brouwerij Martens, Belgia)
24 grudnia 2018 By admin -
Raciborskie Miodowe (Browar Zamkowy w Raciborzu)
24 listopada 2018 By admin -
Veltins Pilsener (Brauerei C.&A.; Veltins, Niemcy)
24 lutego 2019 By admin -
Łomża Wyborowe (Browar Łomża/ Royal Unibrew)
24 czerwca 2018 By admin
-
Problemy z nadwagą?
10 marca 2016 By admin -
Medycyna w służbie zdrowia
10 marca 2016 By admin -
Zadbaj o siebie i swój organizm
10 marca 2016 By admin -
Dzikie kulinaria
30 sierpnia 2016 By admin -
Losowe artykuły:
-
24 listopada 2018 Piwo Tradycyjne (Browar Jabłonowo)
Browar z Jabłonowa powoli wygrzebuje się spod sterty gruzu, którym sam usilnie zasypywał się przez lata produkcji marketowych szczochów. W nowym życiu planuje być „tradycyjnym browarem regionalnym”, w czym pomóc ma mu niezdarny marketing i nowe marki piw. Jedną z nich jest dwusłodowy lager o jakże błyskotliwej, zgodnej z linią programową nazwie – Piwo Tradycyjne….
-
24 stycznia 2019 Svyturys Baltas
Rodzaj piwa: pszeniczne Zawartość alkoholu: 5,0% Zawartość ekstraktu: 12.0% Skład: woda, słód pszeniczny, słód jęczmienny,ryż,chmiel,drożdże Cenna: 3,19 zł Czas na kolejny produkt z portowej Kłajpedy, zawszę wydawało mi się że nad morzem nie robi się dobrego piwa, teraz zmieniam zdanie . Naprawdę niesamowite piw, które obowiązkowo trzeba pić z kufla, by zobaczyć śliczny słomkowy kolor…
Kategorie
- Artykuły gościnne (9)
- Blog (165)
- Etykiety na piwo domowe (28)
- Festiwal dobrego piwa (28)
- Jak zrobić piwo (39)
- Jak zrobić własne piwo (27)
- Piwo tesco (27)
- Piwowar domowy (26)
- Skrzynka na piwo (26)
- Słodownia Strzegom (25)
- Tesco piwa (26)
- Transporter do piwa (26)
- Zdrowa kuchnia (153)