Jak zrobić własne piwo

Ciasto piernikowe

Off 112

Costawowym składnikiem ciasta piernikowego jest mąka żytnia lub ptł/onna bądź ich mieszanina. Charakterystyczny dodatek stanowi miód iwituralny, który może być zastąpiony sztucznym lub syropem z doda-ikmm karmelu. Przyprawy stanowią goździki, cynamon i gałka muszkatołowa Ciasto spulchnia się dodając amoniak lub proszki spulchniające, dumne zabarwienie ciastu piernikowemu nadaje miód zrumieniony z kor/uniami i karmel. Ciasto na piernik (o konsystencji półgęstej) zarabia hit? w naczyniu, ciasto na drobne pierniki (twarde)-zagniata się na stolnicy. Przeciętny skład ciasta do wyrobu pierników przedstawia się nastę-pująco: 1 kg mąki, 50 dag miodu lub 25 dag miodu i 25 dag cukru, 10 do 15 dag tłuszczu, 2 do 4 jaj, 1 dag korzeni, 1 dag amoniaku. Płyn (woda, mleko, śmietana) dodaje się do ciasta w takiej ilości, aby uzyskało ono odpowiednią gęstość.Pierniki piecze się na blachach wysmarowanych tłuszczem, początkowo w średnio nagrzanym piekarniku (ok. 180 stopni C), a po wyrośnięciu – w piekarniku bardzo gorącym. Czas pieczenia wynosi ok. 1 godz. Ponieważ ciasto piernikowe w czasie pieczenia rośnie, nie należy przesuwać blach, gdyż opadnie. Upieczone ciasto wyjmuje się z formy dopiero po ostygnięciu.

About the author / 

admin

Menu:

Losowe artykuły:

  • Piwo Tradycyjne (Browar Jabłonowo)

    Browar z Jabłonowa powoli wygrzebuje się spod sterty gruzu, którym sam usilnie zasypywał się przez lata produkcji marketowych szczochów. W nowym życiu planuje być „tradycyjnym browarem regionalnym”, w czym pomóc ma mu niezdarny marketing i nowe marki piw. Jedną z nich jest dwusłodowy lager o jakże błyskotliwej, zgodnej z linią programową nazwie – Piwo Tradycyjne….

  • Svyturys Baltas

    Rodzaj piwa: pszeniczne Zawartość alkoholu: 5,0% Zawartość ekstraktu: 12.0% Skład: woda, słód pszeniczny, słód jęczmienny,ryż,chmiel,drożdże Cenna: 3,19 zł Czas na kolejny produkt z portowej Kłajpedy, zawszę wydawało mi się że nad morzem nie robi się dobrego piwa, teraz zmieniam zdanie . Naprawdę niesamowite piw, które obowiązkowo trzeba pić z kufla, by zobaczyć śliczny słomkowy kolor…