Skrzynka na piwo

Łomża Wyborowe (Browar Łomża/ Royal Unibrew)

Off 327

Piwa w bączkach mają w sobie coś takiego, że lepiej mi smakują od tych w półlitrowych butelkach. Ciekawe czy ta prawidłowość sprawdzi się też w przypadku Łomży Wyborowej?

Noteckie jest ciągle wzorcem nie do pobicia w tym segmencie, jednak Łomża Niepasteryzowane, która pojawiła się w ubiegłym roku, miło mnie zaskoczyła. Nalewam więc Wyborową (nazwa cokolwiek dyskusyjna) i widzę porządną pianę, która jednak szybko opada i redukuje się do ledwie kożuszka. Wysycenie dość niskie – zbyt niskie, co daje o sobie znać bliżej końca szklanki. Zapach nikły, lekko chmielowy. W smaku Łomża jest słodkawa, z nieznaczną goryczką. Ciut za mocna – wydaje mi się, że lepiej smakowałaby z obniżonym woltażem.

Piwo jest ok, pije się je przyjemnie do końca, ale czegoś mu brakuje, jakiegoś pazura. Solidny średniak, nic więcej.

==Radar==

Alkohol: 6%, ekstrakt: nie podano
Cena: 2,49 zł (Real)

Ocena: 6,5/10

+ przyzwoity lager

– …który niczym się nie wyróżnia
– nieco zbyt słodki

About the author / 

admin

Menu:

Losowe artykuły:

  • Piast Wrocławski niepasteryzowane (Carlsberg)

    Niedawno próbowałem zwykłego Piasta z puchy, tym razem trafił mi się niepasteryzowany. Czy będzie między nimi jakaś różnica? Pierwsze wrażenie – piana obfitsza, drobniejsza, bardziej zbita. Zapach chmielowy. Wysycenie średnie, z tendencją do malejącego. Kolor typowy dla lagerów, ciemne złoto. Czas na pierwszy łyk. Jest inaczej, jest też lepiej. Wyraźnie wyczuwalny słód, choć płytki, to…

  • Różne potrawy z mięsem w roli głównej

    Na pewno mięso stanowi główny składnik wielu potraw, jakie możemy przyrządzać w naszej kuchni. Z mięsa możemy zrobić bardzo fajne bitki mięsne, które polecane są szczególnie dzieciom, z mięsa możemy zrobić różnego rodzaju kotlety, pulpety, wszelkie gulasze oraz upiec je na patelni w postaci słynnych szaszłyków, mięso oczywiście może stać się również głównym składnikiem drugiego…