Tesco piwa

Żytnie (Browar Konstancin)

Off 44
Żytnie (Browar Konstancin)
0 votes, 0.00 avg. rating (0% score)

Dawno nie pisałem nic o jednym z moich ulubionych browarów 2010 roku. Po tym, jak z ogólnopolskiej sprzedaży zniknęło Mazowieckie, nie miałem specjalnej ochoty na inne piwa z Konstancina. Ale ileż można się gniewać, zwłaszcza, gdy w ofercie pojawiają się takie perełki jak Żytnie?

Piwo robione jest na słodzie żytnim, który ma podobne cechy co pszeniczny, ponadto pilzneńskim, monachijskim, słodach karmelowych i barwiących. To właśnie te ostatnie odpowiadają za ciemny, herbaciany kolor piwa w szkle.

Żytnie nalewa się z umiarkowaną, lecz trwałą pianą, która obficie zdobi szkło eleganckimi koronkami. W zapachu podobne do pszenicy, również pierwsze wrażenie po spróbowaniu samego piwa. Czuć lekko drożdżowy posmak (drożdże górnej fermentacji), jednak brak nut bananowych czy goździkowych. Piwo ma jakby oleistą, jedwabistą konsystencję, przyjemnie spływa w głąb gardła. Po pewnym czasie pojawiają się smaki karmelowe i dyskretna goryczka. Wysycenie jest umiarkowane, trochę brakuje go w końcówce.

Pyszne, głębokie w smaku piwo, które połączy pasjonatów pszenicy i piw ciemnych, karmelowych. Szkoda, że cena tak wyżyłowana.

==Radar==

Alkohol: 5,3%, ekstrakt 12,4° Blg
Cena: 5,75 zł

Ocena: 8/10

+ cechy zarówno pszenicy, jak i piwa ciemnego
+ ładny wygląd
+ jedwabisty, głęboki smak

– cena
– w końcówce trochę nie wyrabia

About the author / 

admin

Menu:

Losowe artykuły:

  • Schulten Bräu – Feinherb Edelpils (Brewery Martens, Belgia)

    Produkowany w Belgii dla mistrza taniochy sieci Aldi pils za niespełna 2 zł. Da się wypić? Da, i to jak! Piwko jest zaskakująco udane. Ma złotą barwę, jest dobrze, acz nieprzesadnie wysycone. Rzuca się w oczy całkiem solidna dwucentymetrowa piana, która trzyma się zadziwiająco dziarsko. W smaku dominuje delikatna nuta słodyczy, w tle nieśmiałe echo…

  • Dobry klasyczny schabowy

    Okazuje się ze klasycznego schabowego również można zepsuć i nie każdy z nas robi go dobrze i smacznie. Wiadomo, że do schabowego należy zakupić mięso wołowe z kością lub też bez. Mięso pokroić na odpowiednie plastry w zależności od naszych upodobań, gdyż niektórzy wolą większe, a niektórzy mniejsze sztuki. Mięso należy obtłuc specjalnym tłuczkiem do…