Tesco piwa

Smoky Joe (AleBrowar)

Off 49
Smoky Joe (AleBrowar)
0 votes, 0.00 avg. rating (0% score)

Mieliśmy już wiśnię, śliwkę, jabłko, czekoladę, malinę – i co tam jeszcze – w piwie. Najwyższy czas na whisky!

Nowość z AleBrowaru jak zwykle urzeka oprawą graficzną etykiety: i postać, i kolorystyka, i użyty w nazwie font – wszystko bardzo mi się podoba. Jeśli chodzi o styl: jest to stout zawierający słód wędzony szkockim torfem. Nie wiem, dlaczego wydawało mi się, że będzie to piwo dojrzewające w beczce po whisky – to chyba odprysk wspomnień po którejś z pogadanek Tomka Kopyry.

Nalewanie smolistej, jakby gęstszej niż zwykle cieczy, skutkuje wypełnieniem szklanki nieprzeniknioną czernią, ozdobioną krótką, brązowawą pianą. W zapachu początkowo czuć… rozpuszczalnik, potem już nuty kawy i palonego słodu. W smaku pierwszego i drugiego łyka czuję potężną paloność, smak drewna, starego skórzanego paska, wędzonego mięsa. Do tego gorzka goryczka, ściągająca, paraliżująca na chwilę podniebienie jak dentystyczne znieczulenie miejscowe. Po przełknięciu przyjemne ciepło, fala spokoju i wrażenie skonsumowania połowy tabliczki gorzkiej czekolady.

Z czasem wzrasta też rola goryczki, która dla mniej doświadczonych piwoszy może stać się wręcz upiorna. Ale to nie jest przecież piwo dla początkujących, prawda?

Piwo dobrze ułożone, do końca trzyma fason i nie zmienia swojego profilu. Cieszy trzymany na wodzy alkohol. Pije się dobrze, choć kilku pod rząd z pewnością bym nie zmógł. Prędzej one zmogłyby mnie, jeśli wiecie, co mam na myśli.

==Radar==

Alkohol: 6,2%, ekstrakt: 16% obj.
Cena: 7,10 zł

Ocena: 9/10

+ bezkompromisowy smak
+ wyraźny posmak wędzenia
+ spora goryczka

– smak wielu osobom może się wydać odstręczający
– trochę zbyt mocno nagazowane

About the author / 

admin

Menu:

Losowe artykuły:

  • Zawiercie Bursztynowe (Browar na Jurze)

    Pierwsze spotkanie z piwem z Zawiercia. Jest to piwo górnej fermentacji, wg informacji na etykiecie „bardzo mocno chmielone”. Nie wiem, w jaki sposób zweryfikować ten opis, czy nie jest to typowa czcza przechwałka, czy może browar rzeczywiście dał więcej chmielu niż zwykle. Sprawdźmy, jak wygląda i smakuje Bursztynowe. Piwo ma efektowną herbacianą barwę. Piana gęsta…

  • Tradycyjny smak – golonka w kapuście

    Jeśli lubimy gotować i kuchnia jest naszym najważniejszym miejscem w domu to na pewno również będziemy z lubością zajmować się daniem, jakim jest golonka w kapuście. Oczywiście do takiej golonki wcześniej należy przygotować idealnie doprawiony kapuśniak, który rzecz jasna przygotowujemy już wstępnie, a samą golonkę po opieczeniu i usunięciu wszystkich włosków wkładamy i gotujemy w…