Tesco piwa

Smoky Joe (AleBrowar)

Off 211

Mieliśmy już wiśnię, śliwkę, jabłko, czekoladę, malinę – i co tam jeszcze – w piwie. Najwyższy czas na whisky!

Nowość z AleBrowaru jak zwykle urzeka oprawą graficzną etykiety: i postać, i kolorystyka, i użyty w nazwie font – wszystko bardzo mi się podoba. Jeśli chodzi o styl: jest to stout zawierający słód wędzony szkockim torfem. Nie wiem, dlaczego wydawało mi się, że będzie to piwo dojrzewające w beczce po whisky – to chyba odprysk wspomnień po którejś z pogadanek Tomka Kopyry.

Nalewanie smolistej, jakby gęstszej niż zwykle cieczy, skutkuje wypełnieniem szklanki nieprzeniknioną czernią, ozdobioną krótką, brązowawą pianą. W zapachu początkowo czuć… rozpuszczalnik, potem już nuty kawy i palonego słodu. W smaku pierwszego i drugiego łyka czuję potężną paloność, smak drewna, starego skórzanego paska, wędzonego mięsa. Do tego gorzka goryczka, ściągająca, paraliżująca na chwilę podniebienie jak dentystyczne znieczulenie miejscowe. Po przełknięciu przyjemne ciepło, fala spokoju i wrażenie skonsumowania połowy tabliczki gorzkiej czekolady.

Z czasem wzrasta też rola goryczki, która dla mniej doświadczonych piwoszy może stać się wręcz upiorna. Ale to nie jest przecież piwo dla początkujących, prawda?

Piwo dobrze ułożone, do końca trzyma fason i nie zmienia swojego profilu. Cieszy trzymany na wodzy alkohol. Pije się dobrze, choć kilku pod rząd z pewnością bym nie zmógł. Prędzej one zmogłyby mnie, jeśli wiecie, co mam na myśli.

==Radar==

Alkohol: 6,2%, ekstrakt: 16% obj.
Cena: 7,10 zł

Ocena: 9/10

+ bezkompromisowy smak
+ wyraźny posmak wędzenia
+ spora goryczka

– smak wielu osobom może się wydać odstręczający
– trochę zbyt mocno nagazowane

About the author / 

admin

Menu:

Losowe artykuły:

  • Svyturys Ekstra Draught (Svyturys, Litwa)

    Niepasteryzowane, „prosto z beczki” z Litwy – czy jest warte dodatkowych złociszy opłaty importowej? Bardzo jasne, słomkowe. Intensywnie nagazowane, buzujące. Piana średnio obfita, ale dość trwała. Zapach intensywnie chmielowy, charakterystyczny dla piw świeżych. W smaku wyczuwam w pierwszej chwili mocną goryczkę, która po chwili zostaje złagodzona przez muśnięcie słodu. Jednak odrobina wytrawnej goryczy pozostaje w…

  • Grzybowa w najlepszym wydaniu

    Zupa grzybowa w naszym kraju kojarzy się głównie z wigilią, na której ta właśnie zupa odgrywa jedno z główniejszych dań i tradycyjnie podanych potraw właśnie na tą okazję. Oczywiście grzybową możemy podawać nie tylko na wigilię, ale również na wszelkie okazje, jakie tylko przyjdą na do głowy. Wiadomo, że grzybową robiły nasze babcie z prawdziwych…