Zapalenie zatok przynosowych jest coraz częściej powikłaniem po nieprawidłowo wyleczonym przeziębieniu, powracających infekcjach górnych dróg oddechowych, jak np. długotrwałym nieżytem nosa, spowodowanym przeważnie wadą w budowie anatomicznej przegrody nosowej, a także zaniedbaniem leczenia próchnicy zęba. To dość częsta przypadłość osób chorujących na astmę oskrzelową oraz alergików. Jednakże niezależnie od czynnika sprawczego wywołującego uporczywy ból zatok, doskwierającego na ogół rano po wstaniu z łóżka oraz schylaniu głowy na dół przed siebie, należy jak najszybciej z nim walczyć.
Domowe sposoby
Metody na ból zatok, które mogą odbywać się w domu, są niezawodne jedynie w przypadku lekkich stanów zapalnych, wskazujących na początki choroby. Jak zatem poznać właśnie rozpoczynające się zapalenie zatok przynosowych? Warto zwrócić przede wszystkim uwagę na fakt, czy przebyte niedawno przeziębienie nie pozostawiło po sobie śladu w postaci kataru, któremu towarzyszy ból głowy po stronie czoła i w okolicy nosa. Znakomicie sprawdzają się przy tym rozgrzewające kompresy oraz domowe wdychanie pary wodnej z dodatkiem eterycznego olejku kamforowego.
Sztuka inhalacji
Jak poprawnie przygotować inhalację oraz prawidłowo z niej skorzystać, aby przyniosła oczekiwany skutek? Do miseczki wlej gorącą wodę (jej temperatura powinna mieć średnio od 70-80 stopni Celsjusza, nie może być wrząca, gdyż zamiast przynieść ulgę, to tylko może poparzyć!), którą możesz uzupełnić solą morską, sodą, ziołami bądź dodatkiem paru kropel olejku zapachowego, np. miętowego o właściwościach antyseptycznych, przeciwzapalnego i przeciwbólowych bądź eukaliptusowego, działającego bakteriobójczo. Następnie należy pochylić się nad unoszącą się parą, przykryć głowę ręcznikiem i zacząć wdychać ją przez minimum 5 minut. Po zakończeniu inhalacji należy wydmuchać nos.
Rozwiązanie operacyjne
Gdy jednak domowe sposoby leczenia na ból zatok w żaden sposób nie spełniają pożądanych rezultatów, nieodzownie trzeba skonsultować się z lekarzem laryngologiem, ponieważ może być konieczne zastosowanie specjalnego antybiotyku. Stosuje się go przede wszystkim w zapaleniu zatok, które ma podłoże bakteryjne. Jeżeli jednak i to nie przyniesie pozytywnych efektów, to innym wyjściem jest tzw. funkcjonalna endoskopowa operacja zatok, która rozszerzy ich ujścia (ułatwi to usuwanie wydzieliny) oraz zlikwiduje powstałe mutacje chorobowe. A w konsekwencji również i ból zatok.
Pozostałe nasze teksty:
- Dębowe Mocne (Kompania Piwowarska)
- Dzieci z autyzmem terapia
- KAPUSTA Z RYŻEM
- Sposoby na chrapanie
- Szkło w kuchni Warszawa
- Medycyna estetyczna – Bytom
- Następca Internet Explorera udaje Google Chrome
- Butelkowanie piwa w moim browarze
- Airmax Internet: Przyszłość Szybkiego Połączenia Internetowego w Województwie Śląskim
- Wyżywienie dla przedszkoli i szkół Warszawa
- Implanty zębów
- Gabinet ginekologiczny
- Gdzie kupić wódkę na wesele?
- Odżywka do Rzęs
- Klasyczne mielone inaczej
Menu:
-
-
Anteny UMTS: Przewodnik po Technologii Komunikacyjnej Nowej Generacji
23 listopada 2023 By admin -
Kamera Dania w Kopenhadze: Miejsce, Gdzie Kreatywność Spotyka Rozrywkę
21 października 2023 By admin -
Jakie prędkości są potrzebne do strumieniowania w 4K?
25 sierpnia 2023 By admin -
-
Cytrynówka Bodzia
30 listopada 2016 By admin -
Maternus Premium Pilsener (Brouwerij Martens, Belgia)
24 grudnia 2018 By admin -
Raciborskie Miodowe (Browar Zamkowy w Raciborzu)
24 listopada 2018 By admin -
Veltins Pilsener (Brauerei C.&A.; Veltins, Niemcy)
24 lutego 2019 By admin -
Łomża Wyborowe (Browar Łomża/ Royal Unibrew)
24 czerwca 2018 By admin
-
Problemy z nadwagą?
10 marca 2016 By admin -
Medycyna w służbie zdrowia
10 marca 2016 By admin -
Zadbaj o siebie i swój organizm
10 marca 2016 By admin -
Dzikie kulinaria
30 sierpnia 2016 By admin -
Losowe artykuły:
-
7 stycznia 2023 Imbir
Imbir o mocnym, silnym korzennym smaku. Może być surowy lub suszony. Doskonale znany jest też marynowany czy kandyzowany. Ma szerokie zastosowanie w kuchni. Doskonale komponuje się z alkoholami, herbatą, kawą, doskonały do zupy dyniowej czy jako samodzielna potrawa podawana do sushi. Inny rodzaj imbiru to też i inny jego smak. Zupełnie inaczej będzie smakować marynowany…
-
24 kwietnia 2018 Gorzowiak (Browar Witnica)
Każdy browar chce mieć teraz w portfolio piwo o smaku miodowym. Witnica zrobiła więc swoje. Po nalaniu do kufla piana średnio obfita, szybko opadająca, grubopęcherzykowa. Piwo jasnozłote, klarowne (niestety). Duże bąbelki gazu bez pośpiechu unoszą się z dna szklanki. Zapach – delikatnie miodowy z tendencją do nasilania się w trakcie dalszej konsumpcji. Pierwszy łyk –…
Kategorie
- Artykuły gościnne (9)
- Blog (165)
- Etykiety na piwo domowe (28)
- Festiwal dobrego piwa (28)
- Jak zrobić piwo (39)
- Jak zrobić własne piwo (27)
- Piwo tesco (27)
- Piwowar domowy (26)
- Skrzynka na piwo (26)
- Słodownia Strzegom (25)
- Tesco piwa (26)
- Transporter do piwa (26)
- Zdrowa kuchnia (153)