Zdrowa kuchnia

Cytrynówka Bodzia

Off 2298

Dobra cytrynówka potrafi przegonić smutki, odstresować, w chłodniejsze dni pocieszyć oczy słonecznym kolorem, natomiast podniebienie uraczyć ciekawym smakiem.

Warto pokusić się o samodzielne zrobienie cytrynówki w domu. Potrzebujemy do tego 10 sztuk cytryn, 1/2 kg cukru, 1/2 litra wody i 1/2 litra spirytusu.

Cytryny dokładnie myjemy, następnie obieramy ze skórki, pozbywając się białego miąższu, odpowiadającego za goryczkę. Cienkie skórki wrzucamy do słoika i zalewamy spirytusem, natomiast same cytryny zasypujemy w drugim słoiku cukrem i odstawiamy na 3-4 dni. Po tym czasie dokładnie wyciskamy sok z cytryn przez gazę, żeby pozbyć się błonek oraz pestek. W rezultacie mamy otrzymać sam syrop cytrynowy. Dodajemy do niego wodę i mieszając cały czas, dodajemy powoli spirytus, w którym przez ostatnich kilka dni moczyły się cytrynowe skórki. Skórek nie dodajemy do nalewki.

Tak przygotowaną cytrynówkę rozlewamy do butelek i odstawiamy przynajmniej na 14 dni, żeby była jeszcze bardziej smaczna. Tym sposobem mamy około 2 litry, własnoręcznie zrobionej cytrynówki.

About the author / 

admin

Menu:

Losowe artykuły:

  • Żytnie (Browar Konstancin)

    Dawno nie pisałem nic o jednym z moich ulubionych browarów 2010 roku. Po tym, jak z ogólnopolskiej sprzedaży zniknęło Mazowieckie, nie miałem specjalnej ochoty na inne piwa z Konstancina. Ale ileż można się gniewać, zwłaszcza, gdy w ofercie pojawiają się takie perełki jak Żytnie? Piwo robione jest na słodzie żytnim, który ma podobne cechy co…

  • Spożywaj czekoladę

    Spożywaj czekoladę Jeśli chodzi o osoby młode, jak i starsze, to lekarze zalecają im spożywanie czekolady. Dostrzegają oni wiele zalet tego wspaniałego produktu, który obecnie bez problemu możemy dostać w pierwszym lepszym sklepie. A gdybyśmy skupili się na jej zaletach, to warto na sam początek wskazać, że zawiera bardzo dużo węglowodanów, magnezu, potasu, żelaza. Choć…