Zdrowa kuchnia

Cytrynówka Bodzia

Off 2459

Dobra cytrynówka potrafi przegonić smutki, odstresować, w chłodniejsze dni pocieszyć oczy słonecznym kolorem, natomiast podniebienie uraczyć ciekawym smakiem.

Warto pokusić się o samodzielne zrobienie cytrynówki w domu. Potrzebujemy do tego 10 sztuk cytryn, 1/2 kg cukru, 1/2 litra wody i 1/2 litra spirytusu.

Cytryny dokładnie myjemy, następnie obieramy ze skórki, pozbywając się białego miąższu, odpowiadającego za goryczkę. Cienkie skórki wrzucamy do słoika i zalewamy spirytusem, natomiast same cytryny zasypujemy w drugim słoiku cukrem i odstawiamy na 3-4 dni. Po tym czasie dokładnie wyciskamy sok z cytryn przez gazę, żeby pozbyć się błonek oraz pestek. W rezultacie mamy otrzymać sam syrop cytrynowy. Dodajemy do niego wodę i mieszając cały czas, dodajemy powoli spirytus, w którym przez ostatnich kilka dni moczyły się cytrynowe skórki. Skórek nie dodajemy do nalewki.

Tak przygotowaną cytrynówkę rozlewamy do butelek i odstawiamy przynajmniej na 14 dni, żeby była jeszcze bardziej smaczna. Tym sposobem mamy około 2 litry, własnoręcznie zrobionej cytrynówki.

About the author / 

admin

Menu:

Losowe artykuły:

  • Grzybowa w najlepszym wydaniu

    Zupa grzybowa w naszym kraju kojarzy się głównie z wigilią, na której ta właśnie zupa odgrywa jedno z główniejszych dań i tradycyjnie podanych potraw właśnie na tą okazję. Oczywiście grzybową możemy podawać nie tylko na wigilię, ale również na wszelkie okazje, jakie tylko przyjdą na do głowy. Wiadomo, że grzybową robiły nasze babcie z prawdziwych…

  • Złoty Smok (Browar Fortuna)

    Kolejny degustowany przeze mnie Smok należy podobno do kategorii „piwo marcowe” (Maerzenbier), czyli w założeniu trunku sezonowego. Choć browar Fortuna tego warunku nie przestrzega (Złoty Smok jest dostępny przez cały rok), pozostałe cechy charakterystyczne piwa marcowego zachowuje. Po nalaniu prezentuje się naprawdę świetnie: gęsta puszysta piana w beżowym odcieniu, utrzymująca się bardzo długo i hojnie…