Imbir o mocnym, silnym korzennym smaku. Może być surowy lub suszony. Doskonale znany jest też marynowany czy kandyzowany. Ma szerokie zastosowanie w kuchni. Doskonale komponuje się z alkoholami, herbatą, kawą, doskonały do zupy dyniowej czy jako samodzielna potrawa podawana do sushi.
Inny rodzaj imbiru to też i inny jego smak. Zupełnie inaczej będzie smakować marynowany a inaczej suszony czy nawet świeży. Zastosowanie imbiru zależne jest od tego, do jakiej potrawy go użyjemy. Świeży imbir doskonale nadaje się do potraw z owoców morza, ale również dobrze się sprawdzi w towarzystwie tłustych mięs. Używając świeżego imbiru trzeba go odpowiednio stosować. Najlepiej obrać ze skórki tylko taki kawałek, jaki będzie nam potrzebny do użycia. Nie wszystkie zioła jednak dobrze znoszą jego towarzystwo. Najlepiej smakuje w zestawieniu z zielem angielskim, liściem laurowym czy gałką muszkatałową. Suszony imbir świetnie się nadaje do potraw słodkich. Podkreśli smak i aromat naszych deserów: ciast, sałatek owocowych. Oprócz jego walorów wykorzystywanych w kuchni imbir wykorzystywany jest do leczenia na przykład przeziębień lub stanów grypowych. Działa rozgrzewająco. Dlatego też dobrze się sprawdza zimą, kiedy pijemy na rozgrzanie herbatę z imbirem lub dodajemy go do napojów alkoholowych. Imbir można też wykorzystać przy innych dolegliwościach. Sok ze świeżego imbiru, wystarczy zetrzeć świeży na tarce, dobry jest dla osób z chorobą lokomocyjną. Dobry też jest na zatrucia pokarmowe.
Pozostałe nasze teksty:
- Dbanie o zdrowie
- Klasyczne mielone inaczej
- Półsłodkie dobre wino na prezent
- Catering dietetyczny Opole i Catering Bielsko
- Jak zacząć zdrowsze życie i poradzić sobie ze stresem?
- Fortuna Wiśniowa (Browar Fortuna)
- Wyrafinowana kuchnia francuska
- Przyszłość Technologiczna Przybywa: Internet Światłowodowy w Brzegu
- Pomysł na racuchy
- Jak zrobić piwo domowe? Instrukcja
- Obołoń Switłe (Browar Obołoń, Ukraina)
- Osrodek leczenia alkoholizmu
- Diavolo Ustka
- Pizza na telefon Warszawa Bielany
- Wino chilijskie półwytrawne czerwone
Menu:
-
-
Anteny UMTS: Przewodnik po Technologii Komunikacyjnej Nowej Generacji
23 listopada 2023 By admin -
Kamera Dania w Kopenhadze: Miejsce, Gdzie Kreatywność Spotyka Rozrywkę
21 października 2023 By admin -
Jakie prędkości są potrzebne do strumieniowania w 4K?
25 sierpnia 2023 By admin -
-
Cytrynówka Bodzia
30 listopada 2016 By admin -
Maternus Premium Pilsener (Brouwerij Martens, Belgia)
24 grudnia 2018 By admin -
Raciborskie Miodowe (Browar Zamkowy w Raciborzu)
24 listopada 2018 By admin -
Veltins Pilsener (Brauerei C.&A.; Veltins, Niemcy)
24 lutego 2019 By admin -
Łomża Wyborowe (Browar Łomża/ Royal Unibrew)
24 czerwca 2018 By admin
-
Problemy z nadwagą?
10 marca 2016 By admin -
Medycyna w służbie zdrowia
10 marca 2016 By admin -
Zadbaj o siebie i swój organizm
10 marca 2016 By admin -
Dzikie kulinaria
30 sierpnia 2016 By admin -
Losowe artykuły:
-
24 maja 2018 Kapslownica Greta – pożegnanie po latach
Z mojego pierwszego sprzętu nie zostało już za wiele elementów. Jakaś tam drobnica typu klips do wężyka itp. Niedawno musiałem się pożegnać również z moją kochaną Gretą. Kupiłem ją na starcie w grudniu 2014 roku, bo… była najtańszą opcją. Poszperałem w necie, poczytałem kilka blogów, posłuchałem sobie Tomka Kopyry i wychodziło, że zakup jest doraźny….
-
24 czerwca 2018 Lubuskie Czekoladowe (Browar Witnica)
No to lecimy z kolejny „słodziakiem”. Tym razem „kakałko” na bazie niepasteryzowanego Lubuskiego. Pierwsze wrażenie po odkapslowaniu – zapach jak czekoladowe mleko Muellera. Oczyma wyobraźni widzę kakaowy proszek do zalania wodą, by uzyskać „pyszny” napój pełen witamin. Nalewam i – chwileczkę, a gdzie jest piana? Nie ma. Krótkie spienienie, 30 sekund dla fotoreporterów i po…
Kategorie
- Artykuły gościnne (9)
- Blog (165)
- Etykiety na piwo domowe (28)
- Festiwal dobrego piwa (28)
- Jak zrobić piwo (39)
- Jak zrobić własne piwo (27)
- Piwo tesco (27)
- Piwowar domowy (26)
- Skrzynka na piwo (26)
- Słodownia Strzegom (25)
- Tesco piwa (26)
- Transporter do piwa (26)
- Zdrowa kuchnia (153)