Tesco piwa

Twierdzowe Niepasteryzowane (Browar Zamkowy w Raciborzu)

Off 440

Kolejne ciekawe piwo z Raciborza.

Tym razem niepasteryzowane, co potwierdza krótki termin przydatności do spożycia (pamiętajcie, żeby nie kupować takiego piwa, jeśli w sklepie stoi na półce w temperaturze kilkunastu stopni – ma być w lodówce i już). Byłem ciekaw, czy oprócz nieco niższej zawartości alkoholu będzie się czymś różniło od prezentowanego w poprzednim poście Raciborskiego.

I owszem. Zachowuje się zupełnie inaczej – nalane ze sporej wysokości produkuje zaledwie cienki kożuszek piany, który bardzo szybko ulatuje w bliżej nieokreśloną przestrzeń. Kolor złocistomiedziany, wysycenie dość intensywne, do połowy kufla nawet szczypiące w podniebienie, potem spadające. W smaku wyraźna goryczka osadzająca się na kubkach smakowych, pod nią mocny aromat słodu z czasem coraz wyraźniej dochodzący do głosu – również w zapachu. Twierdzowe ma w sobie intrygujący chłód i przyjemną rześkość, nie wynikające wyłącznie z ponaddobowego przebywania w lodówce. Bardzo sycące, pełne, na niezłym poziomie.

Dwóch pod rząd raczej bym nie wypił, ale na początek wieczoru w piwiarni – w sam raz.

==Radar==

Alkohol: 4,5%, ekstrakt: nie podano
Cena: 3,30 zł (Olo, Gliwice)

Ocena: 7,5/10

+ wyrazista goryczka
+ pełne, nie sprawia wrażenia wodnistego

– brak piany
– podczas picia smak wyraźnie się zmienia

About the author / 

admin

Menu:

Losowe artykuły:

  • Pożywne zupy

    Pożywne zupy Obiady są podstawą właściwego żywienia każdego człowieka. Powszechnie wiadomo, że podstawowym posiłkiem jest śniadanie, ale z obiadów również nie należy rezygnować. Ileż to razy z pewnością zdarzało się nam jadać na mieście, niezdrowe tłuste potrawy, które w dużych ilościach mogą szkodzić naszemu organizmowi. Dlatego tak ważne jest byśmy sami przygotowali zdrowy i pełnowartościowy…

  • A’la Grodziskie (PINTA/ Browar na Jurze)

    Pasjonaci z Pinty w poszukiwaniu niezwykłych smaków odtworzyli recepturę produkowanego jeszcze do lat 90. grodziskiego – jedynego w pełni oryginalnego polskiego piwa. Wyszedł im trunek wyłącznie dla koneserów. W składzie znajduje się słód jęczmienny wędzony w dymie bukowym, słód pszeniczny oraz chmiel lubelski. Piwo jest warzone metodą górnej fermentacji i ma zaledwie 2,6% alkoholu. Hasło…