

„My piwo tworzymy, inni je produkują”. Butne hasło, ale czy nie na wyrost?
Browar Zamkowy to doskonały przykład nowego trendu na rynku piwnym w Polsce. Zakłady, które upadły przed laty z powodu braku rentowności, odradzają się jak feniks z popiołów, wyciągają ze zbutwiałych kufrów (nawet jeśli istnieją tylko w wyobraźni marketingowców) stare receptury, wracają do tradycyjnych, powolnych metod produkcji i wypuszczają do sklepów coraz to nowe marki piwa. I to działa!
Raciborskie, według opisu na kontrze, fermentuje w otwartych kadziach i leżakuje ponad miesiąc. Sprawdźmy, czy rzeczywiście zasługuje na miano „piwa dla prawdziwych koneserów”.
Po nalaniu do kufla nie pieni się szczególnie mocno. Piana jest dość krótkotrwała, prawie nie zostawia śladów na szkle. Wysycenie średnie, zanikające, bąbelki gazu bardzo drobne. Kolor – piękny, dostojny bursztyn. W zapachu delikatnie słodowe. Smakuje – jeśli wierzyć temu co piszą różne browary – jak tradycyjne polskie piwo. To znaczy nie jak czeski goryczkowy pils, a bardziej zasadniczo, masywnie, słodowo. Na szczęście nie jest słodkie – słodycz można wyczuć gdzieś w tle, ale absolutnie nie dominuje. Dzięki temu sączy się je przyjemnie, choć nie da się ukryć, że wielkiej głębi w nim nie ma. Pod koniec do głosu dochodzi aromatyczna goryczka, a całość nabiera miodowego posmaku.
To nie jest piwo szczególnie wybitne, ale z pewnością zasługuje na miano dobrego wspomagacza knajpianych dysput.
==Radar==
Alkohol: 5%, ekstrakt: nie podano
Cena: 3,20 zł (Olo, Gliwice)
Ocena: 7,5/10
+ zasadnicze, słodowe piwo
+ trzyma poziom do końca
– szybko znikająca piana
– szybko traci gaz
Pozostałe nasze teksty:
Kulinarne szaleństwo
Zawiercie Jasne Pełne (Browar na Jurze)
Czarne Miodowe (Browar Fortuna)
Orkiszowe z miodem (Browar Kormoran)
Tajemnica dobrych naleśników
Bock (Grupa Żywiec)
Diabetolog Kraków
Prawdy i mity dotyczące zdrowia
ZLATY BAŻANT TMAVE (ciemne)
Trybunał Trójsłodowe (Sulimar)
Śniadanie na lepszy początek dnia. Od czego warto zacząć?
Kultowe flaczki po polsku
WRCLW Barley Wine o tak!
Amber Naturalny (Browar Amber)
Restauracja polska Warszawa
Menu:
-
-
Kultowa sałatka jarzynowa
8 lutego 2020 By admin -
Różne potrawy z mięsem w roli głównej
8 lutego 2020 By admin -
Grzybowa w najlepszym wydaniu
8 lutego 2020 By admin -
Pyszna sałatka owocowa
8 lutego 2020 By admin
-
Maternus Premium Pilsener (Brouwerij Martens, Belgia)
24 grudnia 2018 By admin -
Karlsquell Słodowe (Frankfurter Brauhaus, Niemcy)
24 maja 2018 By admin -
Veltins Pilsener (Brauerei C.&A.; Veltins, Niemcy)
24 lutego 2019 By admin -
Wąż z oplotu do filtracji
24 lutego 2019 By admin -
Raciborskie Miodowe (Browar Zamkowy w Raciborzu)
24 listopada 2018 By admin
-
-
Zadbaj o siebie i swój organizm
10 marca 2016 By admin -
Dzikie kulinaria
30 sierpnia 2016 By admin -
Problemy z nadwagą?
10 marca 2016 By admin -
Medycyna w służbie zdrowia
10 marca 2016 By admin
Losowe artykuły:
-
24 lutego 2019 Zapiski: Saison
Zbliżało się lato, więc pomyślałem, że może uda mi się zrobić coś rześkiego, mocno nagazowanego, niezbyt alkoholowego. Przeszukałem zasoby internetów i trafiłem na opis belgijskiego piwa w stylu Saison. Pasowało idealnie. Zrobiłem je, więc w domowym zaciszu. Aromat kolendry skutecznie odstraszył mnie od tego stylu, ale rodzince smakowało bardzo. Chciałem zatem je lekko zmodyfikować i…
-
24 kwietnia 2018 Ja nie warzę, ale co uwarzył Andrzej?
Mam prawdziwą przerwę sezonową i nic się nie warzy. To dlatego, że niedawno się przeprowadziłem i jeszcze nie ogarnąłem nowego stanowiska warzelnego. Tymczasem w Polsce się dzieje. Dziś na przykład objawił się nam Prezydent Duda. Powiem Wam, że to nic fajnego, gdy piwniczka pusta i nie można się swojego wyrobu napić. Muszę pić jakąś słabą…
Kategorie
- Blog (161)
- Etykiety na piwo domowe (25)
- Festiwal dobrego piwa (25)
- Jak zrobić piwo (38)
- Jak zrobić własne piwo (24)
- Piwo tesco (25)
- Piwowar domowy (24)
- Skrzynka na piwo (24)
- Słodownia Strzegom (23)
- Tesco piwa (23)
- Transporter do piwa (24)
- Zdrowa kuchnia (152)