

Pierwsze spotkanie z piwem z Zawiercia.
Jest to piwo górnej fermentacji, wg informacji na etykiecie „bardzo mocno chmielone”. Nie wiem, w jaki sposób zweryfikować ten opis, czy nie jest to typowa czcza przechwałka, czy może browar rzeczywiście dał więcej chmielu niż zwykle. Sprawdźmy, jak wygląda i smakuje Bursztynowe. Piwo ma efektowną herbacianą barwę. Piana gęsta i biała, redukuje się szybko, ale pozostawia dość trwały kożuch na powierzchni. Pachnie karmelem i suszonymi owocami. Wysycenie na oko dość nikłe, co potwierdza degustacja, ale niewielka ilość gazu pasuje do tego rodzaju piwa. W smaku jest bardzo wytrawne, gorzkawe i lekko palone. W tle wyczuwam wyraźną, przyjemną słodko-kwaśną owocową nutę, a także posmak popiołu. Na długo po wypiciu ostatniego łyku w ustach pozostaje gorzkawy posmak. Coś musi być na rzeczy z tym mocnym chmieleniem.
Nie jestem miłośnikiem piw typu ale czy stout, ale smakowało mi. Bursztynowe zostaje na liście do ponownego wypicia za jakiś czas.
==Radar==
Alkohol: 5,6%, ekstrakt 13,1° plato
Cena: nieznana (prezent)
Ocena: 8/10
+ wyrazista goryczka
+ świetna prezencja
+ sporo różnych niuansów w smaku
– dla niektórych może być zbyt gorzkie
– czy młody browar będzie w stanie utrzymać wysoką jakość?
Pozostałe nasze teksty:
Obołoń Switłe (Browar Obołoń, Ukraina)
Das Oberschlesiche Bier (browar nieznany dla F.H.U. Mężyk)
Śliwka w Piwie (Browar Kormoran)
Pełnowartościowe posiłki
Maćkowe Malinowe (Sulimar)
Core Beer Dark (Browar Witnica)
Cornelius Weizen Bier (Sulimar)
Smoky Joe (AleBrowar)
Okocim Premium Pils (Carlsberg Polska)
Orkiszowe z miodem (Browar Kormoran)
Miłosław Pilzner (Browar Fortuna)
Żubr Ciemnozłoty (Dojlidy/ Kompania Piwowarska)
Namysłów Niepasteryzowane (Browar Namysłów)
Krakowiak Miód-Malina (Browar Południe)
Jak oni nas kantują. Studium przypadku (Tabakiera)
Menu:
-
-
Kultowa sałatka jarzynowa
8 lutego 2020 By admin -
Różne potrawy z mięsem w roli głównej
8 lutego 2020 By admin -
Grzybowa w najlepszym wydaniu
8 lutego 2020 By admin -
Pyszna sałatka owocowa
8 lutego 2020 By admin
-
Maternus Premium Pilsener (Brouwerij Martens, Belgia)
24 grudnia 2018 By admin -
Karlsquell Słodowe (Frankfurter Brauhaus, Niemcy)
24 maja 2018 By admin -
Veltins Pilsener (Brauerei C.&A.; Veltins, Niemcy)
24 lutego 2019 By admin -
Wąż z oplotu do filtracji
24 lutego 2019 By admin -
Kapslownica Greta – pożegnanie po latach
24 maja 2018 By admin
-
Dzikie kulinaria
30 sierpnia 2016 By admin -
Kulinarne szaleństwo
30 sierpnia 2016 By admin -
Przyjemność jedzenia
30 sierpnia 2016 By admin -
Naukowcy zawstydzili Intel
12 grudnia 2015 By admin -
Rozkładana kanapa w pokoju dziennym
5 sierpnia 2020 By admin
Losowe artykuły:
-
24 października 2018 SIPA Mosaic 12 BLG – relacja z warzenia
SIPA Mosaic 12 BLG to piwo, które uwarzyłem jako warkę numer 18. Poszło zbyt łatwo i zbyt przyjemnie, więc się zastanawiam, czy na pewno wszystko zrobiłem prawidłowo krok po kroku. Przygotowałem sobie recepturę w swoim kalkulatorku, surowce zakupiłem w tygodniu w TwojBrowar.pl, wymyłem i zdezynfekowałem sprzęt. Zależało mi na powtórzeniu niedawnego Mosaica, no może odrobinę…
-
24 grudnia 2018 Obołoń Aksamitne (Browar Obołoń, Ukraina)
To piwo piłem parę razy w knajpie i smakowało mi całkiem nieźle. W domowych warunkach to już nie było to… Zapach nikły, kwaskowato-karmelowy. Piana niezbyt wysoka, redukuje się do kożuszka. Kolor mocnej herbaty. Wysycenie zbyt wysokie, piwo buzuje w ustach. Smak: wbrew pozorom piwo nie jest słodkie, a raczej kwaskowate, orzeźwiające, bez wyraźnego posmaku karmelu….
Kategorie
- Etykiety na piwo domowe (25)
- Festiwal dobrego piwa (25)
- Jak zrobić piwo (38)
- Jak zrobić własne piwo (24)
- Piwo tesco (25)
- Piwowar domowy (24)
- Skrzynka na piwo (24)
- Słodownia Strzegom (23)
- Tesco piwa (23)
- Transporter do piwa (24)
- Zdrowa kuchnia (152)