Składniki:
Na ciasto:
1. 1 kilogram mąki pszennej
2. 1,5 szklanki letniej wody
3. 2 łyżki oleju
4. 1 jajko
5. Sól
Na farsz:
1. 75 dag mięsa zmielonego mięsa (wieprzowego lub wołowego według gustu)
2. 1 cebula
3. 2 żółtka
4. Czosnek
5. Sól, świeżo zmielony czarny pieprz
6. Masło lub śmietana do polania gotowych pierogów
Wykonanie:
Z podanych produktów zagnieść gładkie i elastyczne ciasto.
Cebulę i czosnek obrać i drobniutko posiekać. Dodać do zmielonego mięsa wraz z dwoma żółtkami, doprawić do smaku solą i świeżo zmielonym czarnym pieprzem i wyrobić na gładką jednolitą masę.
Ciasto na pierogi rozwałkować, wycinać krążki, na każdy krążek nakładać porcję farszu, składać na pół i dokładnie zlepiać brzegi formując pierogi.
W garnku zagotować dużą ilość posolonej wody i wkładać partiami pierogi na wrzątek; gotować kilka minut po wypłynięciu. Wyjmować łyżką cedzakową na talerze i podawać ze stopionym masłem lub śmietaną. Takie pierożki także można zapiekać w piekarniku.
Pozostałe nasze teksty:
- Projekt i rozwój mają wspólny mianownik: cel
- Jak robić dobry piwny marketing i czego unikać – na przykładzie akcji promocyjnych browaru Kormoran i Kompanii Piwowarskiej
- Zlatopramen bursztynowy
- Wino różowe wytrawne
- Niecodzienne porozumienie Google oraz Microsoftu
- Wina gronowe czerwone sklep internetowy
- Airmax Internet: Ewolucja Dostępu do Internetu Prędkości Światłowodowej
- Regenerum do rzęs
- Wino chilijskie półwytrawne czerwone
- Zabiegi estetyczne
- Rehabilitacja kręgosłupa Kraków i Rehabilitacja dzieci z autyzmem
- Jurajskie Pszeniczne Ciemne (Browar na Jurze)
- Pizza Poznań
- Medycyna w służbie zdrowia
- Łomża Wyborowe (Browar Łomża/ Royal Unibrew)
Menu:
-
-
Anteny UMTS: Przewodnik po Technologii Komunikacyjnej Nowej Generacji
23 listopada 2023 By admin -
Kamera Dania w Kopenhadze: Miejsce, Gdzie Kreatywność Spotyka Rozrywkę
21 października 2023 By admin -
Jakie prędkości są potrzebne do strumieniowania w 4K?
25 sierpnia 2023 By admin -
-
Cytrynówka Bodzia
30 listopada 2016 By admin -
Maternus Premium Pilsener (Brouwerij Martens, Belgia)
24 grudnia 2018 By admin -
Raciborskie Miodowe (Browar Zamkowy w Raciborzu)
24 listopada 2018 By admin -
Veltins Pilsener (Brauerei C.&A.; Veltins, Niemcy)
24 lutego 2019 By admin -
Łomża Wyborowe (Browar Łomża/ Royal Unibrew)
24 czerwca 2018 By admin
-
Problemy z nadwagą?
10 marca 2016 By admin -
Medycyna w służbie zdrowia
10 marca 2016 By admin -
Zadbaj o siebie i swój organizm
10 marca 2016 By admin -
Dzikie kulinaria
30 sierpnia 2016 By admin -
Losowe artykuły:
-
24 stycznia 2018 Dębowe Mocne (Kompania Piwowarska)
„Mocne piwa na polskim rynku przez długie lata nie były darzone estymą. Wysoka zawartość alkoholu, wyprodukowanego przez drożdże, uzyskana kosztem piwnego smaku i bukietu przykleiła mocnym piwom etykietę piw wzmocnionych alkoholem (…) Na szczęście istnieją piwa, które zaliczyć możemy do elitarnego klubu dobrych, mocnych piw”. To, co przeczytaliście w pierwszym akapicie, to fragment „artykułu” opublikowanego…
-
24 kwietnia 2018 Johannes (Browar Amber)
Jan Heweliusz chyba nie byłby zachwycony takim wykorzystaniem swojego imienia. Z Amberem to jest dziwna sprawa – mają w swojej ofercie piwa naprawdę świetne, jak Grand czy Złote Lwy, ale i wyraźnie słabsze, żerujące na legendzie (Żywe) czy modnym trendzie na piwa niepasteryzowane (Amber Naturalny). Johannes, którego ładna etykieta przybliża konsumentom postać słynnego gdańszczanina, niestety…
Kategorie
- Artykuły gościnne (9)
- Blog (165)
- Etykiety na piwo domowe (28)
- Festiwal dobrego piwa (28)
- Jak zrobić piwo (39)
- Jak zrobić własne piwo (27)
- Piwo tesco (27)
- Piwowar domowy (26)
- Skrzynka na piwo (26)
- Słodownia Strzegom (25)
- Tesco piwa (26)
- Transporter do piwa (26)
- Zdrowa kuchnia (153)