Zdrowa kuchnia

Pierogi z mielonym mięsem

Off 20

Składniki:

Na ciasto:

1. 1 kilogram mąki pszennej
2. 1,5 szklanki letniej wody
3. 2 łyżki oleju
4. 1 jajko
5. Sól

Na farsz:

1. 75 dag mięsa zmielonego mięsa (wieprzowego lub wołowego według gustu)
2. 1 cebula
3. 2 żółtka
4. Czosnek
5. Sól, świeżo zmielony czarny pieprz
6. Masło lub śmietana do polania gotowych pierogów

Wykonanie:

Z podanych produktów zagnieść gładkie i elastyczne ciasto.
Cebulę i czosnek obrać i drobniutko posiekać. Dodać do zmielonego mięsa wraz z dwoma żółtkami, doprawić do smaku solą i świeżo zmielonym czarnym pieprzem i wyrobić na gładką jednolitą masę.
Ciasto na pierogi rozwałkować, wycinać krążki, na każdy krążek nakładać porcję farszu, składać na pół i dokładnie zlepiać brzegi formując pierogi.
W garnku zagotować dużą ilość posolonej wody i wkładać partiami pierogi na wrzątek; gotować kilka minut po wypłynięciu. Wyjmować łyżką cedzakową na talerze i podawać ze stopionym masłem lub śmietaną. Takie pierożki także można zapiekać w piekarniku.

About the author / 

admin

Menu:

Losowe artykuły:

  • Dębowe Mocne (Kompania Piwowarska)

    „Mocne piwa na polskim rynku przez długie lata nie były darzone estymą. Wysoka zawartość alkoholu, wyprodukowanego przez drożdże, uzyskana kosztem piwnego smaku i bukietu przykleiła mocnym piwom etykietę piw wzmocnionych alkoholem (…) Na szczęście istnieją piwa, które zaliczyć możemy do elitarnego klubu dobrych, mocnych piw”. To, co przeczytaliście w pierwszym akapicie, to fragment „artykułu” opublikowanego…

  • Johannes (Browar Amber)

    Jan Heweliusz chyba nie byłby zachwycony takim wykorzystaniem swojego imienia. Z Amberem to jest dziwna sprawa – mają w swojej ofercie piwa naprawdę świetne, jak Grand czy Złote Lwy, ale i wyraźnie słabsze, żerujące na legendzie (Żywe) czy modnym trendzie na piwa niepasteryzowane (Amber Naturalny). Johannes, którego ładna etykieta przybliża konsumentom postać słynnego gdańszczanina, niestety…