Skrzynka na piwo

Kuchnia czeska

Off 33
Kuchnia czeska
0 votes, 0.00 avg. rating (0% score)

Kuchnia czeska

W czeskiej kuchni można poczuć austrowęgierskie wpływy. Również fakt, że przez długi czas Czechy nie były samodzielnym państwem, lecz częścią Czechosłowacji nie jest bez znaczenia. Kolejny raz historia odcisnęła swój ślad na jednej z najbardziej pociągających sztuk – sztuce kulinarnej. Kuchnia czeska nie należy do najlżejszych, ale ze względu na swój oryginalny smak znajduje wielu zwolenników. Wśród mięs dominuje wieprzowina, ale w wybornej oprawie podawana jest również sarnina i dzikie ptactwo, np. bażanty. Konkretną treścią dania głównego jest zawsze mięso, drób lub ryba, ale koniecznie z ziemniakami, a jeszcze częściej z knedlikami. Za surówkę najczęściej służy biała i czerwona kapusta w postaci duszonej. Knedlo-vepro-zelo to właśnie takie typowe danie z pieczonego mięsa wieprzowego z knedlikami i dodatkiem duszonej kapusty. Jednym ze smaczniejszych dań są też smażone sery. W zestawie obiadowym nie może zabraknąć również zupy, po czesku polévky. W różnych zakątkach Czech odnajdziemy ich różne rodzaje. Jednymi z bardziej znanych są: zupa czosnkowa i zupa z flaków. Czesi nie gardzą również deserami. Podobnie jak w Austrii ich narodowym ciastem jest strudel jabłkowy. Podobnym uznaniem cieszą się bułeczki z powidłami. Należy nadmienić, że wspomniane słynne knedliki Czesi robią w różnych wersjach. Mogą być ziemniaczane, zrobione z bułki lub na słodko – owocowe. W roli przekąski świetnie sprawdza się utopenec, czyli kiełbaski w marynacie. Wybornie smakują do miejscowego piwa. Generalnie czeskie potrawy najprzyjemniej spożywa się w gospodach i przytulnych barach, bo ich ciężki charakter doskonale komponuje się z ich klimatem. W kraju piwem płynącym obowiązkowy jest kufel lub butelka piwa typu: Budweiser, Pilsner Urquell, Krušovice, Březňák czy też Radegast. Jeszcze inne gatunki piwa są produkowane na tak małą skalę, że znajdziemy je tylko na terenie Czech.

About the author / 

admin

Menu:

Losowe artykuły:

  • Wąż z oplotu do filtracji

    Nie bawiłem się jeszcze kadzią filtracyjną, bo od samego początku korzystam z filtratora (wąż z oplotu) i przyznaję, że naprawdę spoko się sprawdza. Swój pierwszy sam zrobiłem, ale drugi po roku kupiłem. Czy słusznie? Kiedy kompletowałem swój pierwszy zestaw do robienia piwa domowego, to postanowiłem, że filtrator z oplotu sam sobie wykonam. Udałem się bodaj…

  • Utenos Premium Lager (Utenos, Litwa)

    Chyba nowość na naszym rynku (wcześniej nie widziałem) – a przede wszystkim bardzo starannie zaprojektowany produkt. Efektowna biała butelka nawiązuje do amerykańskiego Millera. Do tego praktyczny kapsel z zawleczką, stosowany u nas przez firmę Tymbark – bardzo wygodny w obsłudze. Jak premium to premium – lager z Litwy prezentuje się jak potencjalny zdobywca podniebienia amerykańskiego…