Skrzynka na piwo

Kuchnia czeska

Off 23
Kuchnia czeska
0 votes, 0.00 avg. rating (0% score)

Kuchnia czeska

W czeskiej kuchni można poczuć austrowęgierskie wpływy. Również fakt, że przez długi czas Czechy nie były samodzielnym państwem, lecz częścią Czechosłowacji nie jest bez znaczenia. Kolejny raz historia odcisnęła swój ślad na jednej z najbardziej pociągających sztuk – sztuce kulinarnej. Kuchnia czeska nie należy do najlżejszych, ale ze względu na swój oryginalny smak znajduje wielu zwolenników. Wśród mięs dominuje wieprzowina, ale w wybornej oprawie podawana jest również sarnina i dzikie ptactwo, np. bażanty. Konkretną treścią dania głównego jest zawsze mięso, drób lub ryba, ale koniecznie z ziemniakami, a jeszcze częściej z knedlikami. Za surówkę najczęściej służy biała i czerwona kapusta w postaci duszonej. Knedlo-vepro-zelo to właśnie takie typowe danie z pieczonego mięsa wieprzowego z knedlikami i dodatkiem duszonej kapusty. Jednym ze smaczniejszych dań są też smażone sery. W zestawie obiadowym nie może zabraknąć również zupy, po czesku polévky. W różnych zakątkach Czech odnajdziemy ich różne rodzaje. Jednymi z bardziej znanych są: zupa czosnkowa i zupa z flaków. Czesi nie gardzą również deserami. Podobnie jak w Austrii ich narodowym ciastem jest strudel jabłkowy. Podobnym uznaniem cieszą się bułeczki z powidłami. Należy nadmienić, że wspomniane słynne knedliki Czesi robią w różnych wersjach. Mogą być ziemniaczane, zrobione z bułki lub na słodko – owocowe. W roli przekąski świetnie sprawdza się utopenec, czyli kiełbaski w marynacie. Wybornie smakują do miejscowego piwa. Generalnie czeskie potrawy najprzyjemniej spożywa się w gospodach i przytulnych barach, bo ich ciężki charakter doskonale komponuje się z ich klimatem. W kraju piwem płynącym obowiązkowy jest kufel lub butelka piwa typu: Budweiser, Pilsner Urquell, Krušovice, Březňák czy też Radegast. Jeszcze inne gatunki piwa są produkowane na tak małą skalę, że znajdziemy je tylko na terenie Czech.

About the author / 

admin

Menu:

Losowe artykuły:

  • Perła Export (Perła Browary Lubelskie)

    Sztandarowy wyrób lubelskiego browaru należy do kategorii śmierdzieli. To znaczy, ups, sorry, miało być: piw mocno chmielonych. Po zdjęciu kapsla w nos uderza monstrualnie intensywny smrodek tzw. skunksa, niemal tak mocny jak w opisywanym niedawno Vaclavie. Nie wiem jak można lubić ten aromat, mnie się to kojarzy z czymś gumowym. Producenci zwykle charakteryzują takie piwa…

  • Wiśnia w Piwie (Browar Kormoran)

    Przyszła kryska na matyska. Wiśnię w Piwie pijam całkiem często, czas wreszcie ją opisać! To jest zdecydowanie najlepsze piwo smakowe na polskim rynku. Chyba jedynie wersja śliwkowa tego samego browaru ma szansę ją przebić (jeszcze nie udało mi się zakupić). Jeśli chcecie przekonać dziewczynę/żonę do waszej największej pasji, czyli picia piwa, zróbcie to za pomocą…