Słodownia Strzegom

Regionalne dania oraz wina Francji

Off 4
Regionalne dania oraz wina Francji
0 votes, 0.00 avg. rating (0% score)

Regionalne dania oraz wina Francji

Każdy z regionów Francji odkrywa przed nami świat wyszukanych smaków. Miłośnicy naleśników, nazywanych tutaj crepes au froment, powinni udać się do Bretanii. Serwuje się je z różnymi nadzieniami, ale najczęściej na słodko. Bretońska kraina słynie również z homarów oraz świeżych ryb. Z Normandii pochodzi słynny ser camembert. Jak przystało na nadmorski region, szczyci się perfekcyjnie przygotowywanymi potrawami z owoców morza, głównie z przegrzebków oraz muli. Moules a la creme jest daniem z muli gotowanych w sosie z białego wina z dodatkiem śmietany. Tą część Francji charakteryzuje również produkcja alkoholi z jabłek: cydru i calvadosu. Zarówno z północnej, jak i zachodniej Francji pochodzą wyśmienite wędliny. Szczególnie ceniona jest wieprzowa kiełbaska Andouillette z dodatkiem pieprzu, cebuli oraz innych przypraw. W okolicach Paryża wytwarza się kolejny, znany na całym świecie, ser – brie. Jednym z najczęściej spotykanych rodzajów chleba w Paryżu jest z pewnością pain Poilâne z dodatkiem soli morskiej. Burgundia zaspokoi najbardziej wyrafinowane podniebienia. Na stołach gości boeuf bourguignon czyli wołowina po burgundzku duszona w czerwonym winie. Ślimaki w sosie z czerwonego wina noszą nazwę escargots de bourgogne. Rarytasem jest kogut duszony w czerwonym winie – coq au vin. Dlaczego wszystkie potrawy tego regionu są zanurzone w winie? Odpowiedź jest prosta – Burgundia jest królową win. Najbardziej cenionym czerwonym winem tego regionu jest Beaujolais. W Alzacji odkryjemy wyraźne wpływy kuchni niemieckiej. Przejawia się to m.in. w obecności kiszonej kapusty w licznych potrawach. Jak szampan to tylko z Szampanii. Region od dawien dawna słynie z tego wybornego trunku. Prowansja jest bogata w uprawy ziół, z których powstała mieszanka zwana ziołami prowansalskimi. Największą sławą w tym regionie cieszy się zupa rybna bouillabaisse. Wina z Bordeaux już dawno zapisały się w historii winiarstwa.

About the author / 

admin

Menu:

Losowe artykuły:

  • Pozdrav z Prahy. U Tří Růží na trzy hausty

    To nie był wyjazd piwny, ale będąc w stolicy Czech nie sposób uniknąć tego tematu. Piwo samo pcha się do twarzy, więc nie warto się opierać pokusie. Zwłaszcza, gdy trafi się na tak urokliwy minibrowar jak U Tří Růží (Pod Trzema Różami), mieszczący się na Starym Mieście przy ulicy Husova 10. Piątek był tak upalny…

  • Samson

    Rodzaj piwa: jasne Zawartość alkoholu: 4,9% Zawartość ekstraktu: 11,8% Skład: woda, słód jęczmienny, przetworzonego chmielu, ekstraktu chmielowego Cenna: 3,20 zł To piwo jest potwierdzeniem, że nie można się opierać na stereotypach i nie każde czeskie piwo jest genialne. Piwo Samson jest produktem bardzo zacnego browaru z Ceskich Budejovicach, który jako pierwszy użył nazwy Budweiser i…