

Regionalne dania oraz wina Francji
Każdy z regionów Francji odkrywa przed nami świat wyszukanych smaków. Miłośnicy naleśników, nazywanych tutaj crepes au froment, powinni udać się do Bretanii. Serwuje się je z różnymi nadzieniami, ale najczęściej na słodko. Bretońska kraina słynie również z homarów oraz świeżych ryb. Z Normandii pochodzi słynny ser camembert. Jak przystało na nadmorski region, szczyci się perfekcyjnie przygotowywanymi potrawami z owoców morza, głównie z przegrzebków oraz muli. Moules a la creme jest daniem z muli gotowanych w sosie z białego wina z dodatkiem śmietany. Tą część Francji charakteryzuje również produkcja alkoholi z jabłek: cydru i calvadosu. Zarówno z północnej, jak i zachodniej Francji pochodzą wyśmienite wędliny. Szczególnie ceniona jest wieprzowa kiełbaska Andouillette z dodatkiem pieprzu, cebuli oraz innych przypraw. W okolicach Paryża wytwarza się kolejny, znany na całym świecie, ser – brie. Jednym z najczęściej spotykanych rodzajów chleba w Paryżu jest z pewnością pain Poilâne z dodatkiem soli morskiej. Burgundia zaspokoi najbardziej wyrafinowane podniebienia. Na stołach gości boeuf bourguignon czyli wołowina po burgundzku duszona w czerwonym winie. Ślimaki w sosie z czerwonego wina noszą nazwę escargots de bourgogne. Rarytasem jest kogut duszony w czerwonym winie – coq au vin. Dlaczego wszystkie potrawy tego regionu są zanurzone w winie? Odpowiedź jest prosta – Burgundia jest królową win. Najbardziej cenionym czerwonym winem tego regionu jest Beaujolais. W Alzacji odkryjemy wyraźne wpływy kuchni niemieckiej. Przejawia się to m.in. w obecności kiszonej kapusty w licznych potrawach. Jak szampan to tylko z Szampanii. Region od dawien dawna słynie z tego wybornego trunku. Prowansja jest bogata w uprawy ziół, z których powstała mieszanka zwana ziołami prowansalskimi. Największą sławą w tym regionie cieszy się zupa rybna bouillabaisse. Wina z Bordeaux już dawno zapisały się w historii winiarstwa.
Pozostałe nasze teksty:
Tym razem regionalny smak – oscypki
Typowe, oryginalne paryskie przysmaki
Raciborskie Mocne (Browar Zamkowy w Raciborzu)
Altbier (Browar Jabłonowo)
Lwówek Wiedeński (Browar Lwówek)
Dwa mikrusy: Gniewosz Limonka + Czarnkowskie (Browar Gontyniec)
Lady Blanche (AleBrowar/ Gościszewo)
Perła Chmielowa (Perła – Browary Lubelskie)
Ognie Szczęścia (PINTA/ Browar na Jurze)
Malinowe (Browar Lwówek)
Trybunał Miodowe (Sulimar)
I.O. Boiko (Butautu dvaro bravoras, Litwa)
Belg (Browar Lwówek)
Pozdrav z Prahy. U Tří Růží na trzy hausty
Książęce Ciemne Łagodne (Kompania Piwowarska)
Menu:
-
-
Kultowa sałatka jarzynowa
8 lutego 2020 By admin -
Różne potrawy z mięsem w roli głównej
8 lutego 2020 By admin -
Grzybowa w najlepszym wydaniu
8 lutego 2020 By admin -
Pyszna sałatka owocowa
8 lutego 2020 By admin
-
Maternus Premium Pilsener (Brouwerij Martens, Belgia)
24 grudnia 2018 By admin -
Karlsquell Słodowe (Frankfurter Brauhaus, Niemcy)
24 maja 2018 By admin -
Veltins Pilsener (Brauerei C.&A.; Veltins, Niemcy)
24 lutego 2019 By admin -
Wąż z oplotu do filtracji
24 lutego 2019 By admin -
Kapslownica Greta – pożegnanie po latach
24 maja 2018 By admin
-
Dzikie kulinaria
30 sierpnia 2016 By admin -
Kulinarne szaleństwo
30 sierpnia 2016 By admin -
Przyjemność jedzenia
30 sierpnia 2016 By admin -
Naukowcy zawstydzili Intel
12 grudnia 2015 By admin -
Rozkładana kanapa w pokoju dziennym
5 sierpnia 2020 By admin
Losowe artykuły:
-
24 grudnia 2018 Nie trudno uciec od Alcatraz
Beer Geek Madness sprawił, że spróbowałem takich piw jak Dr Octopus czy Double Bastard i zupełnie inaczej spoglądam na piwa w stylu Barley Wine oraz temu podobnych. Do tego stopnia, że postanowiłem trochę sprawdzić rynek, a że przypadkowo pierwszy pod rękę wpadł mi browar Faktoria i jego Alcatraz, to właśnie to piwo zdegustowałem. Dla formalności,…
-
24 kwietnia 2018 GolBeer Mocne (Sulimar)
Mundialowe emocje opadły, ale to wcale nie znaczy, że nie możemy się uraczyć Oficjalnym Piwem Kibica. Nalewam i obserwuję. Piana skromna, grubopęcherzykowa, szybko redukuje się do skromnego kożuszka, a potem do trwałej obwódki. Intensywny, ciężki słodowy zapach. Kolor ciemne złoto. Wysycenie średnie. W smaku bardzo słodowe, z sugestią syropu klonowego w tle, praktycznie pozbawione goryczki….
Kategorie
- Etykiety na piwo domowe (25)
- Festiwal dobrego piwa (25)
- Jak zrobić piwo (38)
- Jak zrobić własne piwo (24)
- Piwo tesco (25)
- Piwowar domowy (24)
- Skrzynka na piwo (24)
- Słodownia Strzegom (23)
- Tesco piwa (23)
- Transporter do piwa (24)
- Zdrowa kuchnia (152)