Słodownia Strzegom

Regionalne dania oraz wina Francji

Off 31

Regionalne dania oraz wina Francji

Każdy z regionów Francji odkrywa przed nami świat wyszukanych smaków. Miłośnicy naleśników, nazywanych tutaj crepes au froment, powinni udać się do Bretanii. Serwuje się je z różnymi nadzieniami, ale najczęściej na słodko. Bretońska kraina słynie również z homarów oraz świeżych ryb. Z Normandii pochodzi słynny ser camembert. Jak przystało na nadmorski region, szczyci się perfekcyjnie przygotowywanymi potrawami z owoców morza, głównie z przegrzebków oraz muli. Moules a la creme jest daniem z muli gotowanych w sosie z białego wina z dodatkiem śmietany. Tą część Francji charakteryzuje również produkcja alkoholi z jabłek: cydru i calvadosu. Zarówno z północnej, jak i zachodniej Francji pochodzą wyśmienite wędliny. Szczególnie ceniona jest wieprzowa kiełbaska Andouillette z dodatkiem pieprzu, cebuli oraz innych przypraw. W okolicach Paryża wytwarza się kolejny, znany na całym świecie, ser – brie. Jednym z najczęściej spotykanych rodzajów chleba w Paryżu jest z pewnością pain Poilâne z dodatkiem soli morskiej. Burgundia zaspokoi najbardziej wyrafinowane podniebienia. Na stołach gości boeuf bourguignon czyli wołowina po burgundzku duszona w czerwonym winie. Ślimaki w sosie z czerwonego wina noszą nazwę escargots de bourgogne. Rarytasem jest kogut duszony w czerwonym winie – coq au vin. Dlaczego wszystkie potrawy tego regionu są zanurzone w winie? Odpowiedź jest prosta – Burgundia jest królową win. Najbardziej cenionym czerwonym winem tego regionu jest Beaujolais. W Alzacji odkryjemy wyraźne wpływy kuchni niemieckiej. Przejawia się to m.in. w obecności kiszonej kapusty w licznych potrawach. Jak szampan to tylko z Szampanii. Region od dawien dawna słynie z tego wybornego trunku. Prowansja jest bogata w uprawy ziół, z których powstała mieszanka zwana ziołami prowansalskimi. Największą sławą w tym regionie cieszy się zupa rybna bouillabaisse. Wina z Bordeaux już dawno zapisały się w historii winiarstwa.

About the author / 

admin

Menu:

Losowe artykuły:

  • Raciborskie Zielone (Browar Zamkowy w Raciborzu)

    Zielooono mi… Nie tylko w Dzień św. Patryka. Zielone z Witnicy okazało się przeciętnym produktem dla niesprecyzowanego odbiorcy. Browar w Raciborzu tego samego błędu nie popełnił. Ich Zielone jest bowiem normalnym piwem z dodatkiem naturalnego barwnika (nie podano, o jaki barwnik chodzi) – kolor zabawowy, smak zupełnie serio. Zielone z Raciborza nalewa się ze skromną…

  • Ukrainian Beer Trip 2008

    Zdrastwujcie Jako że jesteśmy żywo zainteresowani rozwojem browarnictwa na całym świecie, postanowiliśmy na własne kubki smakowe sprawdzić dochodzące do nas ostatnimi czasy pogłoski, jakoby to na wschód od granic Schengen (w tzw. dzikim świecie) – u pobramtymców Ukraińców – istniało dobre piwo. Toteż postanowiliśmy wysłać na drugą stronę naszego agenta, w mojej skromnej osobie. Jako…