Zdrowa kuchnia

KAKAOWIEC

Off 29

Składniki:

0,25 kg margaryny
1,5 szklanki cukru
3 łyżki kakao
4 łyżki wody
3 jajka
Kieliszek alkoholu
Wiórki kokosowe
1,5 szklanki mąki
Łyżeczka proszku do pieczenia
Wiórki kokosowe
Konfitura lub dżem
Polewa czekoladowa

Wykonanie: Margarynę,cukier, kakao i wodę gotować w rondelku na małym płomieniu aż produkty się połączą cały czas intensywnie mieszając. Zdjąć z ognia ostudzić.Dodać trzy żółtka i kieliszek alkoholu. Wymieszać.Odlać ? szklanki na polewę i wstawić do lodówki. Do reszty masy kakaowej dodać mąkę,proszek do pieczenia i wymieszać. Ubić pianę z trzech białek. Dodać do masy i delikatnie wymieszać. Wylać do blaszki nasmarowanej tłuszczem i wysypanej tartą bułką. Piec 45 minut. Po upieczeniu i wystudzeniu przekroić i posmarować konfiturą lub dżemem. Po wierzchu posmarować pozostawioną w lodówce polewą i posypać wiórkami kokosowymi.

About the author / 

admin

Menu:

Losowe artykuły:

  • Czeka nas zalew tandety – koncerny kontratakują

    My tu tak sobie luźno gadamy o piwkach regionalnych – raz lepszych, raz gorszych – a giganci branży piwowarskiej nie śpią. Tylko knują, jak by tu przekonać konsumentów, że nowe lub podrasowane nową szatą graficzną marki muszą trafić do ich zakupowych koszyków. Kompania Piwowarska na przykład „odświeża swoje portfolio” wypuszczając na rynek trzy nowości: Żubra…

  • Redd’s Cranberry (Kompania Piwowarska)

    Hej bejbe, postawić ci redsika? Chyba oszalałem, decydując się pokalać mój pokal tym wysiękiem z czyraków pośladkowych marketingowców Kompanii Piwowarskiej. Na ekspresyjnie wymalowanej puszce czytam, że Redd’s to wyjątkowa kombinacja charakterystycznej piwnej goryczki (!) z wytrawnym (!) smakiem żurawin. Nie no, dział kreatywny spisał się doskonale, każda małolata będzie miała mokro po przeczytaniu takiego opisu….