Piwo tesco

HEROLD

Off 67
HEROLD
1 vote, 2.00 avg. rating (62% score)

Rodzaj piwa: jasne(Traditional Czech Lager)
Zawartość alkoholu: 4,1%
Zawartość ekstraktu: ? (wydaje mi się, że 10%)
Skład: woda, słód, drożdże , chmiel, extrakt chmielowy, cukier, E300 antyoxydant.

Temperatura spożycia: pokojowa.
Cenna: 3,50 zł ( butelka )

Jeden z wielu Heroldów jakie były na półce. Zgodnie z czeską regułą, najsłabszy więc najtańszy.

Piwo o przeciętnym kolorze słomkowo złocistym. Piana po nalaniu do kufla szybko opada. Nagazowanie minimalne ale wystarczające by uznać za orzeźwiające (jak dla mnie idealne ponieważ nie muszę się martwić o ból gardła:)).

Zapach mocno słodowy. Przy pierwszym łyku z nosem w kuflu powiedziałbym, że nawet miodowy (nic wspólnego z piwem miodowym).

Smak, tak jak zapach mocno słodowy. Goryczka ledwo wyczuwalna chociaż piwo nie należy do słodkich. Nasycenie smaku typowe dla dobrych czeskich dziesiątek czyli lekkie ale nie sikowate.

Podsumowując, czeskie piwo o bardzo charakterystycznym słodowym smaku, bardzo dalekim od koncernowych. Zapach tak intensywny, że mógłbym je wąchać równie łapczywie co pić, porównałbym je w tym względzie do bourbonów. Bąbelki delikatne, nie wpływające na smak co również plasuje je daleko od piw koncernowych. Polecam to piwo tym którzy lubią spędzać dłuższy czas z jednym kuflem wąchając i smakując trunek (koniecznie kufel bo tak powinno się pić piwo, z nosem zanurzonym w środku). Prawdopodobnie pyszne na ciepło w zimowe wieczory.

About the author / 

admin

Menu:

Losowe artykuły:

  • Włoskie wina

    Włoskie wina Ciągnące się pola winorośli są od wieków wpisane w ujmujący krajobraz Włoch. Prowadzenie winnic jest rodzimą tradycją przechodzącą z pokolenia na pokolenie. No może dzisiaj wygląda to nieco inaczej, bo młodzi nie zawsze chcą pójść w ślady ojców. Nie zmienia to jednak faktu, że kraj jest jednym z wiodących producentów wina na całym…

  • Piwo Trzy Zboża (Browar Jabłonowo)

    Manufaktura piwna browaru w Jabłonowie (cokolwiek to w rzeczywistości oznacza) pracuje pełną parą. Tym razem kusi piwem z dodatkiem słodów pszenicznego i żytniego. Jabłonowo rozkręca się coraz bardziej, proponując kolejne eksperymentalne smaki. Tym razem sypią do kadzi trzy zboża, wierząc, że wyjdzie im coś wybitnego. Nie wyszło, ale początki zawsze są trudne. Piwo w kuflu…