Skrzynka na piwo

Pomysł na racuchy

Off 52
Pomysł na racuchy
0 votes, 0.00 avg. rating (0% score)

Racuchy od lat w naszym kraju są bardzo popularną potrawą jednak nie wszyscy potrafią je dobrze zrobić i nie wszyscy wiedzą, że dobre racuchy to przede wszystkim te, które robiły nasze babcie. Obecnie popularne racuchy nazywane plackami drożdżowymi nie posiadają już tak głębokiego i aromatycznego smaku, jakim kiedyś gościły w domach naszych babć. Oczywiście racuszki drożdżowe kiedyś przygotowywano najczęściej z musem jabłkowym, którym pocierało się je z wierzchu. Każdy mus jabłkowy oczywiście był robiony tradycyjnie i tradycyjnie zagęszczany, wiadomo, że taki manewr wzmagał od nas większego zaangażowania w kulinarną podroż jednak czasem warto troszkę dłużnej posiedzieć w kuchni, aby po prostu móc wyczarować wspaniałe potrawy o niezbyt wyszukanych składnikach jednak o bardzo głębokim i ciekawym smaku. Również same koszty takiego przygotowania racuszków nie są zbytnio wygórowane, gdyż potrzebuje tylko jajka, mąka, drożdże oraz olej do smażenia i szczypta cukru, a jeśli chcemy zrobić mus to wiadomo jeszcze jabłka, które z pewnością dodadzą niezłej pikanterii całemu daniu. Każdy z nas może przygotować takie racuchy, które świetnie smakują również z cukrem pudrem w wersji na słodko, która powinna zasmakować szczególnie naszym dzieciom oraz wszystkim klasycznym łasuchom, którzy lubią słodkości.

About the author / 

admin

Menu:

Losowe artykuły:

  • Podróże Kormorana: American IPA (Browar Kormoran)

    Kormoran zaskoczył i zaplusował u wielu amatorów piwa, porwał się bowiem na styl, który był do tej pory domeną małych, często kontraktowych browarów. W dodatku zrobił to z taką klasą, że mucha nie siada! Motyw podróży w seriach piwnych nie jest niczym nowym – w końcu niemal każdy browar z ambicjami warzy style piwa pochodzące…

  • Obołoń Aksamitne (Browar Obołoń, Ukraina)

    To piwo piłem parę razy w knajpie i smakowało mi całkiem nieźle. W domowych warunkach to już nie było to… Zapach nikły, kwaskowato-karmelowy. Piana niezbyt wysoka, redukuje się do kożuszka. Kolor mocnej herbaty. Wysycenie zbyt wysokie, piwo buzuje w ustach. Smak: wbrew pozorom piwo nie jest słodkie, a raczej kwaskowate, orzeźwiające, bez wyraźnego posmaku karmelu….