

Racuchy od lat w naszym kraju są bardzo popularną potrawą jednak nie wszyscy potrafią je dobrze zrobić i nie wszyscy wiedzą, że dobre racuchy to przede wszystkim te, które robiły nasze babcie. Obecnie popularne racuchy nazywane plackami drożdżowymi nie posiadają już tak głębokiego i aromatycznego smaku, jakim kiedyś gościły w domach naszych babć. Oczywiście racuszki drożdżowe kiedyś przygotowywano najczęściej z musem jabłkowym, którym pocierało się je z wierzchu. Każdy mus jabłkowy oczywiście był robiony tradycyjnie i tradycyjnie zagęszczany, wiadomo, że taki manewr wzmagał od nas większego zaangażowania w kulinarną podroż jednak czasem warto troszkę dłużnej posiedzieć w kuchni, aby po prostu móc wyczarować wspaniałe potrawy o niezbyt wyszukanych składnikach jednak o bardzo głębokim i ciekawym smaku. Również same koszty takiego przygotowania racuszków nie są zbytnio wygórowane, gdyż potrzebuje tylko jajka, mąka, drożdże oraz olej do smażenia i szczypta cukru, a jeśli chcemy zrobić mus to wiadomo jeszcze jabłka, które z pewnością dodadzą niezłej pikanterii całemu daniu. Każdy z nas może przygotować takie racuchy, które świetnie smakują również z cukrem pudrem w wersji na słodko, która powinna zasmakować szczególnie naszym dzieciom oraz wszystkim klasycznym łasuchom, którzy lubią słodkości.
Pozostałe nasze teksty:
Perła Niepasteryzowana (Browar Perła)
Łomża Wyborowe (Browar Łomża/ Royal Unibrew)
Leżajsk Pszeniczne (Grupa Żywiec)
Kuchnia czeska
Czarne Miodowe (Browar Fortuna)
Dania z piekła rodem
Wiśnia w Piwie (Browar Kormoran)
Lubuskie Czekoladowe (Browar Witnica)
Łomża Miodowe (Browar Łomża/ Royal Unibrew)
Cornelius Grejpfrut (Sulimar)
Górnik 1948 (Browar Van Pur)
Koreb Miodowe (Browar Koreb)
Dobre wieści z dwóch małych browarów
Chmielowe (Browar Staropolski)
Jurajskie Pszeniczne Ciemne (Browar na Jurze)
Menu:
-
-
Kultowa sałatka jarzynowa
8 lutego 2020 By admin -
Różne potrawy z mięsem w roli głównej
8 lutego 2020 By admin -
Grzybowa w najlepszym wydaniu
8 lutego 2020 By admin -
Pyszna sałatka owocowa
8 lutego 2020 By admin
-
Maternus Premium Pilsener (Brouwerij Martens, Belgia)
24 grudnia 2018 By admin -
Karlsquell Słodowe (Frankfurter Brauhaus, Niemcy)
24 maja 2018 By admin -
Veltins Pilsener (Brauerei C.&A.; Veltins, Niemcy)
24 lutego 2019 By admin -
Wąż z oplotu do filtracji
24 lutego 2019 By admin -
Kapslownica Greta – pożegnanie po latach
24 maja 2018 By admin
-
Dzikie kulinaria
30 sierpnia 2016 By admin -
Kulinarne szaleństwo
30 sierpnia 2016 By admin -
Przyjemność jedzenia
30 sierpnia 2016 By admin -
Naukowcy zawstydzili Intel
12 grudnia 2015 By admin -
Rozkładana kanapa w pokoju dziennym
5 sierpnia 2020 By admin
Losowe artykuły:
-
25 listopada 2018 Podróże Kormorana: American IPA (Browar Kormoran)
Kormoran zaskoczył i zaplusował u wielu amatorów piwa, porwał się bowiem na styl, który był do tej pory domeną małych, często kontraktowych browarów. W dodatku zrobił to z taką klasą, że mucha nie siada! Motyw podróży w seriach piwnych nie jest niczym nowym – w końcu niemal każdy browar z ambicjami warzy style piwa pochodzące…
-
24 grudnia 2018 Obołoń Aksamitne (Browar Obołoń, Ukraina)
To piwo piłem parę razy w knajpie i smakowało mi całkiem nieźle. W domowych warunkach to już nie było to… Zapach nikły, kwaskowato-karmelowy. Piana niezbyt wysoka, redukuje się do kożuszka. Kolor mocnej herbaty. Wysycenie zbyt wysokie, piwo buzuje w ustach. Smak: wbrew pozorom piwo nie jest słodkie, a raczej kwaskowate, orzeźwiające, bez wyraźnego posmaku karmelu….
Kategorie
- Etykiety na piwo domowe (25)
- Festiwal dobrego piwa (25)
- Jak zrobić piwo (38)
- Jak zrobić własne piwo (24)
- Piwo tesco (25)
- Piwowar domowy (24)
- Skrzynka na piwo (24)
- Słodownia Strzegom (23)
- Tesco piwa (23)
- Transporter do piwa (24)
- Zdrowa kuchnia (152)