Jak zrobić własne piwo

Skalak 12% (Pivovar Rohozec, Czechy)

Off 67
Skalak 12% (Pivovar Rohozec, Czechy)
0 votes, 0.00 avg. rating (0% score)

Idą upały (idą, prawda?) – to może warto mieć pod ręką „dwunastkę” z czeskiego browaru Rohozec?

Klasyczny jasny lager od naszych południowych sąsiadów. Elegancki, goryczkowy, orzeźwiający. Nalewa się z ładną pianą. Kolor to ciemne złoto, wysycenie duże, spadające do średniego, zapach chmielowy. W smaku atakuje aromatyczna goryczka, która wraz z ogrzewaniem się piwa ustępuje miejsca delikatnemu posmakowi słodu.

Pije się je przyjemnie, nawet nie czuć obecnego w składzie cukru. Czasem za to wyskoczy kwasek cytrynowy, który również się tu przypałętał w roli przeciwutleniacza.

Piwo solidne, ale jak na czeskie warunki dość przeciętne. Odpowiadając na pytanie z pierwszego akapitu – jasne, że warto, choć równie dobrze może to być jakiś dobry polski pils, za którego zapłacimy nieco mniej niż za importowanego Skalaka.

==Radar==

Alkohol: 5,3%, ekstrakt: 12%
Cena: 3,80 zł

Ocena: 7/10

+ wyraźna goryczka
+ ładna piana
+ uczucie orzeźwienia

– nieco wodnisty smak
– cukier w składzie

About the author / 

admin

Menu:

Losowe artykuły:

  • Srebrny Smok (Browar Fortuna)

    Przy okazji zakończonej dopiero co ankiety wyszło szydło z worka – na Teraz piwo! nie ma ani jednej recenzji piwa z Fortuny! To się musi zmienić! Na początek weźmy się za najniższy w hierarchii „model” z serii Smoków – typowy, w miarę tani pils. Piwko to w wersji niepasteryzowanej często zamawiam w ulubionej ostatnio piwiarni…

  • Jurajskie Pszeniczne Ciemne (Browar na Jurze)

    Coraz bardziej jestem zafascynowany tym browarem. Produkuje obecnie chyba najlepsze piwa w kraju (jeśli chodzi o jakość i smak), a nie ma nawet własnej strony internetowej. Słynie też z nietypowych inicjatyw, jak choćby współpracy z PINTĄ. W Zawierciu zdecydowali się wreszcie na własnego pszeniczniaka. Żeby być w zgodzie z niepisaną zasadą „idziemy pod prąd rynkowych…