Jak zrobić piwo

Przyjęcie rodzinne Wrocław

Off 25

Kawa to jedna z najpopularniejszych napojów na świecie. Jej smak i aromat uwielbiają ludzie na całym świecie, dlatego też istnieje wiele sposobów jej parzenia. W tym artykule skupimy się na klasycznych sposobach parzenia kawy, które od wieków cieszą się niesłabnącą popularnością.

Klasyczna kawa zaparzana
Najprostszym sposobem parzenia kawy jest klasyczna kawa zaparzana. Do jej przygotowania potrzebne są: ziarna kawy, woda, dzbanek i filtr do kawy. Ziarna kawy mielimy na grubość, którą preferujemy. Wodę zagotowujemy i zostawiamy do ostygnięcia do temperatury około 90 stopni Celsjusza. Do filtra wsypujemy mieloną kawę i zalewamy ją gorącą wodą. Następnie pozostawiamy, aby kawa spłynęła do dzbanka.

Kawa po turecku
Kawa po turecku to jeden z najstarszych sposobów parzenia kawy. Do jej przygotowania potrzebujemy: młynka do kawy, wodę, cukier i dzbanek. Ziarna kawy mielimy na bardzo drobno i wsypujemy do dzbanka. Dodajemy cukier i wodę, a następnie mieszamy. Następnie podgrzewamy dzbanek na kuchence i pozostawiamy do momentu, gdy kawa zacznie się pienić. Wtedy ściągamy ją z ognia i czekamy, aż fusy opadną na dno dzbanka.

Kawa espresso
Kawa espresso to klasyczny włoski napój, który powstał w XIX wieku. Do jej przygotowania potrzebujemy ekspresu do kawy, ziaren kawy i wody. Ziarna kawy mielimy na bardzo drobno i wsypujemy do ekspresu. Następnie wlewamy wodę do zbiornika ekspresu i włączamy go. Kawa powinna wypłynąć z ekspresu w ciągu kilku sekund.

Kawa przelewowa
Kawa przelewowa to sposób parzenia kawy, który pozwala uzyskać pełne i bogate smaki. Do jej przygotowania potrzebujemy dzbanka z filtrem, papierowego filtra do kawy, ziaren kawy i wody. Ziarna kawy mielimy na średnią grubość i wsypujemy do filtra. Następnie zalewamy kawę gorącą wodą. Woda powinna być o temperaturze około 90 stopni Celsjusza. Pozostawiamy kawę do zaparzenia przez kilka minut, a następnie przecedzamy ją przez papierowy filtr.

About the author / 

admin

Menu:

Losowe artykuły:

  • Bracki Rauch Bock (Browar Bracki/ Grupa Żywiec)

    Jak co roku, browar Bracki w Cieszynie 6 grudnia wypuszcza piwo zwycięzcę konkursu dla piwowarów domowych, rozgrywanego w ramach festiwalu piwa Birofilia. W 2012 czempionem został Andrzej Miler i jego rauchbock, czyli wędzony koźlak. To kolejne, po ubiegłorocznym Grand Championie w stylu koelsch, piwo nawiązujące do tradycji piwowarstwa niemieckiego. Jak na razie nagrody zdobywają piwa…

  • Pełnowartościowe posiłki

    Pełnowartościowe posiłki Mówi się, że jesteśmy tym, co jemy. Bez wątpienia jest w tym naprawdę dużo prawdy. Jedzenie ma bowiem wpływ na nasze zdrowie, na samopoczucie i na nasz wygląd. Z pewnością ci, którzy odpowiednio się odżywają, mają znacznie lepszą skórę, włosy, paznokcie i ogólnie są w znacznie lepszej kondycji. Dlatego też warto byłoby zrobić…