Kawa to jedna z najpopularniejszych napojów na świecie. Jej smak i aromat uwielbiają ludzie na całym świecie, dlatego też istnieje wiele sposobów jej parzenia. W tym artykule skupimy się na klasycznych sposobach parzenia kawy, które od wieków cieszą się niesłabnącą popularnością.
- Klasyczna kawa zaparzana
Najprostszym sposobem parzenia kawy jest klasyczna kawa zaparzana. Do jej przygotowania potrzebne są: ziarna kawy, woda, dzbanek i filtr do kawy. Ziarna kawy mielimy na grubość, którą preferujemy. Wodę zagotowujemy i zostawiamy do ostygnięcia do temperatury około 90 stopni Celsjusza. Do filtra wsypujemy mieloną kawę i zalewamy ją gorącą wodą. Następnie pozostawiamy, aby kawa spłynęła do dzbanka.
- Kawa po turecku
Kawa po turecku to jeden z najstarszych sposobów parzenia kawy. Do jej przygotowania potrzebujemy: młynka do kawy, wodę, cukier i dzbanek. Ziarna kawy mielimy na bardzo drobno i wsypujemy do dzbanka. Dodajemy cukier i wodę, a następnie mieszamy. Następnie podgrzewamy dzbanek na kuchence i pozostawiamy do momentu, gdy kawa zacznie się pienić. Wtedy ściągamy ją z ognia i czekamy, aż fusy opadną na dno dzbanka.
- Kawa espresso
Kawa espresso to klasyczny włoski napój, który powstał w XIX wieku. Do jej przygotowania potrzebujemy ekspresu do kawy, ziaren kawy i wody. Ziarna kawy mielimy na bardzo drobno i wsypujemy do ekspresu. Następnie wlewamy wodę do zbiornika ekspresu i włączamy go. Kawa powinna wypłynąć z ekspresu w ciągu kilku sekund.
- Kawa przelewowa
Kawa przelewowa to sposób parzenia kawy, który pozwala uzyskać pełne i bogate smaki. Do jej przygotowania potrzebujemy dzbanka z filtrem, papierowego filtra do kawy, ziaren kawy i wody. Ziarna kawy mielimy na średnią grubość i wsypujemy do filtra. Następnie zalewamy kawę gorącą wodą. Woda powinna być o temperaturze około 90 stopni Celsjusza. Pozostawiamy kawę do zaparzenia przez kilka minut, a następnie przecedzamy ją przez papierowy filtr.
Pozostałe nasze teksty:
- Domowa zupa cebulowa
- Komes Potrójny Złoty (Browar Fortuna)
- HEROLD PSZENICZNY
- Palarnia kawy Zielona Góra
- Maternus Premium Pilsener (Brouwerij Martens, Belgia)
- Tchawica
- Pojecie tolerancji i zaleznosci fizycznej
- Perła Niepasteryzowana (Browar Perła)
- Opieka medyczna dla pracowników
- Pan IPAni są w sobie zakochani
- Pizza na telefon Warszawa Bielany
- WRCLW Barley Wine o tak!
- Książęce Złote Pszeniczne + Czerwony Lager (Kompania Piwowarska)
- Cel: Uczyć ludzi dostrzegania osobowości
- Żytnie (Browar Konstancin)
Menu:
-
-
Anteny UMTS: Przewodnik po Technologii Komunikacyjnej Nowej Generacji
23 listopada 2023 By admin -
Kamera Dania w Kopenhadze: Miejsce, Gdzie Kreatywność Spotyka Rozrywkę
21 października 2023 By admin -
Jakie prędkości są potrzebne do strumieniowania w 4K?
25 sierpnia 2023 By admin -
-
Cytrynówka Bodzia
30 listopada 2016 By admin -
Maternus Premium Pilsener (Brouwerij Martens, Belgia)
24 grudnia 2018 By admin -
Raciborskie Miodowe (Browar Zamkowy w Raciborzu)
24 listopada 2018 By admin -
Veltins Pilsener (Brauerei C.&A.; Veltins, Niemcy)
24 lutego 2019 By admin -
Łomża Wyborowe (Browar Łomża/ Royal Unibrew)
24 czerwca 2018 By admin
-
Problemy z nadwagą?
10 marca 2016 By admin -
Medycyna w służbie zdrowia
10 marca 2016 By admin -
Zadbaj o siebie i swój organizm
10 marca 2016 By admin -
Dzikie kulinaria
30 sierpnia 2016 By admin -
Losowe artykuły:
-
25 maja 2018 Komes Porter Bałtycki (Browar Fortuna)
Jak głoszą Mędrcy, dobry porter to porter wyleżakowany, najlepiej przez co najmniej rok. Ale kto miałby cierpliwość i dostateczną siłę woli, by świadomie powstrzymywać się przed wypiciem tak apetycznie wyglądającego piwa przez całe 12 miesięcy? Tym bardziej, że do tej pory nie miałem okazji opisać żadnego porteru z Fortuny. Trudno – może będzie za młody,…
-
8 stycznia 2020 Kuchnia węgierska
Kuchnia węgierska Morze w środku lądu – tak właśnie prezentuje się w naszych wyobrażeniach największe jezioro Europy Środkowej, Balaton. Węgry stanowią skarbnicę ryb słodkowodnych. Największą sławę uzyskała odmiana sandacza nazywana fogas. Pysznie przyrządzona szybko znika z talerzy. Rybka prosto z Balatonu jest podawana np. w formie duszonej z kiszoną kapustą, pieczona na ruszcie lub po…
Kategorie
- Artykuły gościnne (9)
- Blog (165)
- Etykiety na piwo domowe (28)
- Festiwal dobrego piwa (28)
- Jak zrobić piwo (39)
- Jak zrobić własne piwo (27)
- Piwo tesco (27)
- Piwowar domowy (26)
- Skrzynka na piwo (26)
- Słodownia Strzegom (25)
- Tesco piwa (26)
- Transporter do piwa (26)
- Zdrowa kuchnia (153)