Transporter do piwa

Kuchnia węgierska

Off 10
Kuchnia węgierska
0 votes, 0.00 avg. rating (0% score)

Kuchnia węgierska

Morze w środku lądu – tak właśnie prezentuje się w naszych wyobrażeniach największe jezioro Europy Środkowej, Balaton. Węgry stanowią skarbnicę ryb słodkowodnych. Największą sławę uzyskała odmiana sandacza nazywana fogas. Pysznie przyrządzona szybko znika z talerzy. Rybka prosto z Balatonu jest podawana np. w formie duszonej z kiszoną kapustą, pieczona na ruszcie lub po prostu smażona na patelni, ale wtedy koniecznie z dodatkiem czosnku. Na Węgrzech przygotowuje się również dania z takich ryb jak: karp, szczupak lub sum oraz z kilku innych równie wartościowych gatunków. Geograficzne uwarunkowania z ciepłym klimatem i żyznymi glebami również mają wpływ na wizerunek węgierskiej kuchni. Warzywa, owoce i zboża wysokiej jakości są w tym kraju szeroko dostępne. Historyczne wydarzenia również w niemały sposób wpłynęły na kształtowanie się obyczajów. I tak na Węgry z Polski przywędrowały kluski, a z Turcji poprzez Austrię papryka. I to jest właśnie nigdy niezdetronizowana królowa węgierskich potraw. Papryka jest stosowana często w formie świeżej, ale prym wiedzie sproszkowana czerwona papryka. Dodaje się ją niemal do wszystkiego i to w sporej ilości. Znana u nas zupa gulaszowa, figurująca również pod nazwą bogracz, jest zupą o gęstej konsystencji, w której pływają kawałki mięsa wołowego, ziemniaki oraz zwykle zacierki zwane csipetke. Oczywiście bogacz doprawia się papryką. Węgrzy osiągnęli mistrzostwo w gotowaniu gulaszów i paprykarzy. I te właśnie dania najbardziej oddają charakter węgierskiej kuchni. Każdy region kraju wykształcił swoje własne receptury. Kuchnię jarską reprezentują sztrapacski przyrządzane z surowych ziemniaków. Są to po prostu kładzione kluski, które podaje się z bryndzą i skwarkami. W kwestii winiarstwa Węgry również mają się czym poszczycić. Największą popularność zyskał Tokaj. Najcenniejszym produktem cukierniczym tego kraju jest za to marcepan.

About the author / 

admin

Menu:

Losowe artykuły:

  • Pełnowartościowe posiłki

    Pełnowartościowe posiłki Mówi się, że jesteśmy tym, co jemy. Bez wątpienia jest w tym naprawdę dużo prawdy. Jedzenie ma bowiem wpływ na nasze zdrowie, na samopoczucie i na nasz wygląd. Z pewnością ci, którzy odpowiednio się odżywają, mają znacznie lepszą skórę, włosy, paznokcie i ogólnie są w znacznie lepszej kondycji. Dlatego też warto byłoby zrobić…

  • Jak zrobić piwo domowe? Instrukcja

    Lubisz piwo? No raczej, bo pewnie by Cię tu nie było. Szukasz w piwie czegoś więcej? Najwyraźniej, bo interesuje Cię alternatywa dla zwykłego sklepowego piwa. Zastanawiasz się jak zrobić piwo domowe? No to dobrze trafiłeś. To bierzemy po łyku i zapraszam Cię do zapoznania się z moją instrukcją. Etap pierwszy – zacieranie Na pytanie „jak…