Transporter do piwa

Kuchnia węgierska

Off 16
Kuchnia węgierska
0 votes, 0.00 avg. rating (0% score)

Kuchnia węgierska

Morze w środku lądu – tak właśnie prezentuje się w naszych wyobrażeniach największe jezioro Europy Środkowej, Balaton. Węgry stanowią skarbnicę ryb słodkowodnych. Największą sławę uzyskała odmiana sandacza nazywana fogas. Pysznie przyrządzona szybko znika z talerzy. Rybka prosto z Balatonu jest podawana np. w formie duszonej z kiszoną kapustą, pieczona na ruszcie lub po prostu smażona na patelni, ale wtedy koniecznie z dodatkiem czosnku. Na Węgrzech przygotowuje się również dania z takich ryb jak: karp, szczupak lub sum oraz z kilku innych równie wartościowych gatunków. Geograficzne uwarunkowania z ciepłym klimatem i żyznymi glebami również mają wpływ na wizerunek węgierskiej kuchni. Warzywa, owoce i zboża wysokiej jakości są w tym kraju szeroko dostępne. Historyczne wydarzenia również w niemały sposób wpłynęły na kształtowanie się obyczajów. I tak na Węgry z Polski przywędrowały kluski, a z Turcji poprzez Austrię papryka. I to jest właśnie nigdy niezdetronizowana królowa węgierskich potraw. Papryka jest stosowana często w formie świeżej, ale prym wiedzie sproszkowana czerwona papryka. Dodaje się ją niemal do wszystkiego i to w sporej ilości. Znana u nas zupa gulaszowa, figurująca również pod nazwą bogracz, jest zupą o gęstej konsystencji, w której pływają kawałki mięsa wołowego, ziemniaki oraz zwykle zacierki zwane csipetke. Oczywiście bogacz doprawia się papryką. Węgrzy osiągnęli mistrzostwo w gotowaniu gulaszów i paprykarzy. I te właśnie dania najbardziej oddają charakter węgierskiej kuchni. Każdy region kraju wykształcił swoje własne receptury. Kuchnię jarską reprezentują sztrapacski przyrządzane z surowych ziemniaków. Są to po prostu kładzione kluski, które podaje się z bryndzą i skwarkami. W kwestii winiarstwa Węgry również mają się czym poszczycić. Największą popularność zyskał Tokaj. Najcenniejszym produktem cukierniczym tego kraju jest za to marcepan.

About the author / 

admin

Menu:

Losowe artykuły:

  • Łomża Export Pszeniczne (Browar Łomża)

    Witamy na pustkowiu. Spośród koncerniaków Łomża do tej pory dawała radę jakoś bardziej, mając na swoim koncie kilka nie najgorszych lagerów. Zgodnie z aktualnie obowiązującą modą browar z hipkami w łowickich ludowych strojach zapragnął dołączyć do gromadki swoich marek weizena. Po przelaniu do szklanki Łomża Export Pszeniczne prezentuje się iście imponująco. Wysoka, gęsta piana, żółta…

  • Przepis na zapiekankę

    Przepis na zapiekankę Dzisiaj możemy być kucharzami we własnej kuchni, jeśli o to odpowiednio zadbamy. Dlatego powinniśmy postarać się wykonać na przykład taki prosty przepis związany z zapiekanką. W celu jej wykonania potrzebujemy odpowiednie produkty. Wiadomo, że głównie zapiekanka kojarzy się nam z szynką, ciastem oraz dużą ilością sera. Ale nie należy brać pod uwagę…