Zbierając kurki w lesie bardzo łatwo je znaleźć i odróżnić od innych grzybów. Sezon na nie rozpoczyna się w czerwcu a kończy się w październiku. Mamy sporo czasu by cieszyć się ich smakiem.
Kurki są doskonałym dodatkiem do wielu dań. Ich niezwykły, delikatny smak i aromat doskonale komponuje się z mięsami, makaronami. Wyborne są też jako samodzielne danie. Kurka to grzyb, który występuje w całym kraju. Pięknie wygląda, jej kapelusz może mieć nawet 10 cm. Trzonek ma mniejszy. Przepiękny kolor od jasnożółtego po ciemnożółty. Miąższ ma korzenny, lekko owocowy zapach. Kurka w smaku jest łagodna ale z delikatną pieprzową nutą. Tak jak i inne grzyby nie mają zbyt dużo wartościowych składników. Mają w sobie sporo wody, trochę tłuszczu oraz białko. W śladowych ilościach występują witaminy z grupy B, C, D, E, beta karoten oraz potas, jod, wapń, fluor. Kurki doskonale nadają się do smażenia, gotowania, marynowania, duszenia. Można też je zamrozić. Duszone kurki są bardzo popularnym daniem. Wystarczy je dokładnie umyć, następnie dusić przez około 10 minut, dodając do tego odrobinę oleju. Niestety podczas duszenia tracą na swojej objętości. Smażone też smakują wyśmienicie. Używamy do tego masła ale nie solimy grzybów gdyż wychodzący z nich sok utrudnia nam smażenie. Kurki można też ususzyć. Niestety podczas tego procesu tracą swój aromat. Przed spożyciem, ususzone kurki, należy namoczyć w wodzie. Moczymy je przez około 30 minut. Wrócą one do swojego poprzedniego kształtu.
Pozostałe nasze teksty:
- Raciborskie Miodowe (Browar Zamkowy w Raciborzu)
- Jak ubrać się na festiwal piwa?
- Griner (Browar Głubczyce)
- Problemy z nadwagą?
- Zabiegi estetyczne
- Fortuna Wiśniowa (Browar Fortuna)
- Gardło
- Piwo na miodzie gryczanym (Browar Jabłonowo)
- Leczenie alkoholizmu
- Seria ROZUMIEMY SIĘ BEZ SŁÓW
- Fotografia ślubna Koszalin
- Pieczarkarnia Czarna Białostocka
- Ziele angielskie.
- Opat Svetlý Medový Ležák (Browar Broumov, Czechy)
- Palarnia kawy Zielona Góra
Menu:
-
-
Anteny UMTS: Przewodnik po Technologii Komunikacyjnej Nowej Generacji
23 listopada 2023 By admin -
Kamera Dania w Kopenhadze: Miejsce, Gdzie Kreatywność Spotyka Rozrywkę
21 października 2023 By admin -
Jakie prędkości są potrzebne do strumieniowania w 4K?
25 sierpnia 2023 By admin -
-
Cytrynówka Bodzia
30 listopada 2016 By admin -
Maternus Premium Pilsener (Brouwerij Martens, Belgia)
24 grudnia 2018 By admin -
Raciborskie Miodowe (Browar Zamkowy w Raciborzu)
24 listopada 2018 By admin -
Veltins Pilsener (Brauerei C.&A.; Veltins, Niemcy)
24 lutego 2019 By admin -
Łomża Wyborowe (Browar Łomża/ Royal Unibrew)
24 czerwca 2018 By admin
-
Problemy z nadwagą?
10 marca 2016 By admin -
Medycyna w służbie zdrowia
10 marca 2016 By admin -
Zadbaj o siebie i swój organizm
10 marca 2016 By admin -
Dzikie kulinaria
30 sierpnia 2016 By admin -
Losowe artykuły:
-
24 listopada 2018 Perła Export (Perła Browary Lubelskie)
Sztandarowy wyrób lubelskiego browaru należy do kategorii śmierdzieli. To znaczy, ups, sorry, miało być: piw mocno chmielonych. Po zdjęciu kapsla w nos uderza monstrualnie intensywny smrodek tzw. skunksa, niemal tak mocny jak w opisywanym niedawno Vaclavie. Nie wiem jak można lubić ten aromat, mnie się to kojarzy z czymś gumowym. Producenci zwykle charakteryzują takie piwa…
-
24 stycznia 2018 Dwa mikrusy: Gniewosz Limonka + Czarnkowskie (Browar Gontyniec)
Browar Gontyniec nie próżnuje – ostatnio wypuścił w świat kilka nowości. Dwie z nich dziś na Teraz Piwo. Zobaczmy, co w temacie „wakacyjnego orzeźwienia” ma do powiedzenia producent znany do tej pory przede wszystkim ze słodkich piw ciemnych. Gniewosz Limonka zamknięty jest w specyficznej, małej butelce – jeszcze niższej od tradycyjnego bączka, co widać na…
Kategorie
- Artykuły gościnne (9)
- Blog (165)
- Etykiety na piwo domowe (28)
- Festiwal dobrego piwa (28)
- Jak zrobić piwo (39)
- Jak zrobić własne piwo (27)
- Piwo tesco (27)
- Piwowar domowy (26)
- Skrzynka na piwo (26)
- Słodownia Strzegom (25)
- Tesco piwa (26)
- Transporter do piwa (26)
- Zdrowa kuchnia (153)