Sztandarowy wyrób lubelskiego browaru należy do kategorii śmierdzieli. To znaczy, ups, sorry, miało być: piw mocno chmielonych.
Po zdjęciu kapsla w nos uderza monstrualnie intensywny smrodek tzw. skunksa, niemal tak mocny jak w opisywanym niedawno Vaclavie. Nie wiem jak można lubić ten aromat, mnie się to kojarzy z czymś gumowym. Producenci zwykle charakteryzują takie piwa jako mocno chmielowe i goryczkowe. Tymczasem Perła wcale goryczkowa nie jest. Ale po kolei.
Podczas nalewania do kufla piwo bardzo mocno się pieni, nie ma jednak szans uzyskać trwałego kożucha. Ot krótka eksplozja bąbelków, po której następuje niezmącony niczym białym spokój. Kolor bladozłoty. Wysycenie – początkowo bardzo duże, po chwili zanikające. Smak, zdominowany przez wrażenia zapachowe, zdaje się wytrawny i goryczkowy, jednak bardzo szybko na wierzch wypływa słód, który jest dość zawiesisty, również wyczuwalny nosem po ulotnieniu się wspomnianego aromatu gumiaków wędkarskich.
Perła bardzo szybko staje się niemal niewypijalna. Pod tym względem dołącza do niechlubnego grona tyszczaków i innych żubrów. Tak po prawdzie, to smakuje gorzej od Vaclava, którego przynajmniej broniła niska cena. Wysyłać coś takiego na eksport? Dajcie spokój. I skąd te medale?
Fu, nigdy więcej.
==Radar==
Alkohol: 5,6%, ekstrakt: nie podano
Cena: żabkowa
Ocena: 3/10
+ etykieta i kapsel
– smród
– w połowie kufla zamienia się w zupę o posmaku gumy
– gdzie ta goryczka?
– na długo po wypiciu w ustach pozostaje wstrętny posmak
Pozostałe nasze teksty:
- Czeka nas zalew tandety – koncerny kontratakują
- Wrocławski Festiwal Dobrego Piwa [relacja]
- Podróże Kormorana: American IPA (Browar Kormoran)
- Typowe, oryginalne paryskie przysmaki
- Weihenstephaner Kristall Weissbier (Bayerische Staatsbrauerei Weihenstephan, Niemcy)
- Naukowcy zawstydzili Intel
- Osteoporoza wtórna
- Popularne kompoty z owoców
- Olsztyńskie (Browar Kormoran)
- Maternus Premium Pilsener (Brouwerij Martens, Belgia)
- Chmielowe (Browar Staropolski)
- Wyciskanie soków biała woda
- Firmy Warszawa
- Dzikie kulinaria
- Leczenie łysienia
Menu:
-
-
Anteny UMTS: Przewodnik po Technologii Komunikacyjnej Nowej Generacji
23 listopada 2023 By admin -
Kamera Dania w Kopenhadze: Miejsce, Gdzie Kreatywność Spotyka Rozrywkę
21 października 2023 By admin -
Jakie prędkości są potrzebne do strumieniowania w 4K?
25 sierpnia 2023 By admin -
-
Cytrynówka Bodzia
30 listopada 2016 By admin -
Maternus Premium Pilsener (Brouwerij Martens, Belgia)
24 grudnia 2018 By admin -
Raciborskie Miodowe (Browar Zamkowy w Raciborzu)
24 listopada 2018 By admin -
Veltins Pilsener (Brauerei C.&A.; Veltins, Niemcy)
24 lutego 2019 By admin -
Łomża Wyborowe (Browar Łomża/ Royal Unibrew)
24 czerwca 2018 By admin
-
Problemy z nadwagą?
10 marca 2016 By admin -
Medycyna w służbie zdrowia
10 marca 2016 By admin -
Zadbaj o siebie i swój organizm
10 marca 2016 By admin -
Dzikie kulinaria
30 sierpnia 2016 By admin -
Losowe artykuły:
-
24 czerwca 2018 Łaskie Żywe (Browar Koreb)
Mój pierwszy raz z piwem z browaru w Łasku nastąpił za pośrednictwem stoiska z wyrobami regionalnymi w pasażu centrum handlowego. Na stoisku było 5 gatunków piwa w butelkach półlitrowych i oraz coś w wielgachnym gąsiorku. Do tego dwa kufle – mały i duży. Kupiłem dwa piwa na próbę (ceny jak w pubie) – dziś przedstawiam…
-
24 czerwca 2018 Małe browary w dobrej kondycji. Odradzają się wcześniej zamknięte zakłady
Dziennik Gazeta Prawna pisze we wczorajszym wydaniu o modzie na piwo z małych i średnich browarów. Wg danych z artykułu Duży zysk małych browarów, lokalni producenci w ciągu ostatniego roku podwoili sprzedaż. W artykule jest sporo oczywistości (jak np. stwierdzenie, że konsumenci wybierają piwa z małych browarów, bo są lepsze w smaku), ale dowiadujemy się…
Kategorie
- Artykuły gościnne (9)
- Blog (165)
- Etykiety na piwo domowe (28)
- Festiwal dobrego piwa (28)
- Jak zrobić piwo (39)
- Jak zrobić własne piwo (27)
- Piwo tesco (27)
- Piwowar domowy (26)
- Skrzynka na piwo (26)
- Słodownia Strzegom (25)
- Tesco piwa (26)
- Transporter do piwa (26)
- Zdrowa kuchnia (153)