Tesco piwa

Wojcieszów Pieprzowe / Opat Pepper Kvasničák (Browar Wojcieszów / Broumov)

Off 303
Wojcieszów Pieprzowe / Opat Pepper Kvasničák (Browar Wojcieszów / Broumov)
0 votes, 0.00 avg. rating (0% score)

Sięganie po cudze wyroby i naklejanie na nie etykiet wirtualnych browarów wykracza poza granice. Wyobraźni i państwowe. „Browar” w Wojcieszowie kupuje piwo w Czechach. Sprzedaje na przykład dość wyjątkowe piwo smakowe – z pieprzem. Gdyby takie produkowano u nas w kraju, byłoby to jakieś wydarzenie. Niestety, mamy do czynienia z przebrandowanym Opatem Pepper Kvasničák z czeskiego Broumova.

Wojcieszów nie raczy o tym fakcie poinformować (na etykiecie znajduje się tylko informacja „Uwarzono dla”), ale dziwnym trafem na tym „polskim” piwie znalazł się kapsel broumovskiego browaru. Tym samym mogę za jednym zamachem załatwić w jednej recenzji ocenę dwóch piw – pijąc tylko jedno. Ekonomicznie korzystnie, tym bardziej, że produkt ten sprzedają w cenie AleBrowaru i Pinty.

Lubię sery z ziarnami pieprzu, ale Wojcieszow vel Opat nie przekonał mnie do tego typu dodatku w piwie. Pieprz ziołowy delikatnie wyczuwalny w zapachu. Piana obfita, dość trwała. Piwo jest mętne, złotej barwy. Pierwsze wrażenie smakowe – okolice witbira, lekko kwaskowate, przyprawione jak Obołoń Białe. Przyjemne doznania szybko znikają, pojawia się przykry posmak pleśni z niewielką nutą pieprzu. Jakby coś mocno zatęchło, jakby ten pieprz wcześniej zmókł i przeszedł spleśniałym zapachem. Do tego coraz mocniejszy słód, który w połączeniu z tymże wrażeniem daje odczucie ciężkości i mulistości. Przyznam się, że nie dopiłem.

Duże rozczarowanie. U kolegów blogerów wyczytałem, że to piwo lekkie i orzeźwiające, o wyraźnym aromacie pieprzu. Dla mnie był to napój ciężki, smutny i walący stęchlizną.

==Radar==

Alkohol: 5%, ekstrakt: nie podano
Cena: 7,20 zł

Ocena: 4/10

+ pomysł na przyprawę
+ piana

– smakuje jakby coś spleśniało
– brak goryczki
– ściema z „Browarem Wojcieszów”
– tekst na etykiecie: „Pieprz posiada lecznicze właściwości dla organizmu człowieka”. No padłem.

About the author / 

admin

Menu:

Losowe artykuły:

  • Czy opłaca się robić piwo domowe?

    Wchodzę do multitapu, widzę niemal te same twarze przy barze, które dyskutują coś na temat tego, czy opłaca się robić piwo domowe? Przysiadłem się, chwilę przysłuchałem, po czym dołączyłem do konwersacji. Myślałem, że w sumie ją zamknę krótkim… „TAK”, ale oni chcieli wiedzieć dlaczego. No to jedziemy z tym… Piwo domowe to Twoje piwo Robiąc…

  • Kultowe flaczki po polsku

    Flaczki wszystkim kojarzą się z niezbyt miłym zapachem w kuchni, który roztacza się, gdy flaki się gotują. Okazuje się, że ten właśnie zapach można w bardzo szybki i skuteczny sposób zniwelować, przez sztuczkę, którą stosowały już nasze i babcie, mianowicie, jeśli mamy przygotowane flaczki to po postu należy je dwa razy zalać wrzątkiem i dobrze…