Tesco piwa

Wojcieszów Pieprzowe / Opat Pepper Kvasničák (Browar Wojcieszów / Broumov)

Off 191
Wojcieszów Pieprzowe / Opat Pepper Kvasničák (Browar Wojcieszów / Broumov)
0 votes, 0.00 avg. rating (0% score)

Sięganie po cudze wyroby i naklejanie na nie etykiet wirtualnych browarów wykracza poza granice. Wyobraźni i państwowe. „Browar” w Wojcieszowie kupuje piwo w Czechach. Sprzedaje na przykład dość wyjątkowe piwo smakowe – z pieprzem. Gdyby takie produkowano u nas w kraju, byłoby to jakieś wydarzenie. Niestety, mamy do czynienia z przebrandowanym Opatem Pepper Kvasničák z czeskiego Broumova.

Wojcieszów nie raczy o tym fakcie poinformować (na etykiecie znajduje się tylko informacja „Uwarzono dla”), ale dziwnym trafem na tym „polskim” piwie znalazł się kapsel broumovskiego browaru. Tym samym mogę za jednym zamachem załatwić w jednej recenzji ocenę dwóch piw – pijąc tylko jedno. Ekonomicznie korzystnie, tym bardziej, że produkt ten sprzedają w cenie AleBrowaru i Pinty.

Lubię sery z ziarnami pieprzu, ale Wojcieszow vel Opat nie przekonał mnie do tego typu dodatku w piwie. Pieprz ziołowy delikatnie wyczuwalny w zapachu. Piana obfita, dość trwała. Piwo jest mętne, złotej barwy. Pierwsze wrażenie smakowe – okolice witbira, lekko kwaskowate, przyprawione jak Obołoń Białe. Przyjemne doznania szybko znikają, pojawia się przykry posmak pleśni z niewielką nutą pieprzu. Jakby coś mocno zatęchło, jakby ten pieprz wcześniej zmókł i przeszedł spleśniałym zapachem. Do tego coraz mocniejszy słód, który w połączeniu z tymże wrażeniem daje odczucie ciężkości i mulistości. Przyznam się, że nie dopiłem.

Duże rozczarowanie. U kolegów blogerów wyczytałem, że to piwo lekkie i orzeźwiające, o wyraźnym aromacie pieprzu. Dla mnie był to napój ciężki, smutny i walący stęchlizną.

==Radar==

Alkohol: 5%, ekstrakt: nie podano
Cena: 7,20 zł

Ocena: 4/10

+ pomysł na przyprawę
+ piana

– smakuje jakby coś spleśniało
– brak goryczki
– ściema z „Browarem Wojcieszów”
– tekst na etykiecie: „Pieprz posiada lecznicze właściwości dla organizmu człowieka”. No padłem.

About the author / 

admin

Menu:

Losowe artykuły:

  • Klasyczne mielone inaczej

    Mięso mielone w naszej kuchni stanowi jedno z częściej przyrządzanych dań, jeśli chodzi o obiady w naszych domach. Dzieje się tak ponieważ z mięsie mielonym oprócz przyprawiania i obtaczania w bułce tartej nie trzeba w sumie robić żadnych dodatkowych czynności, które przykładowo należy robić w przypadku schabowego lub też, gdy gotujemy mięso na parze. Oczywiście…

  • Trybunał Miodowe (Sulimar)

    Nie wiem, które to już miodowe piwo z Piotrkowa – jedno jest pewne, że pierwsze pod nową marką Trybunał. Czy smukła (bezzwrotna) butelka i poprawiona estetyka etykiety idą w parze z jakością samego piwa? Ledwo odjąłem z butelki kapsel, a już poczułem intensywny zapach miodu. Aż zerknąłem na kontrę w poszukiwaniu aromatu identycznego z naturalnym…