Jak zrobić własne piwo

Złoty Smok (Browar Fortuna)

Off 610

Kolejny degustowany przeze mnie Smok należy podobno do kategorii „piwo marcowe” (Maerzenbier), czyli w założeniu trunku sezonowego. Choć browar Fortuna tego warunku nie przestrzega (Złoty Smok jest dostępny przez cały rok), pozostałe cechy charakterystyczne piwa marcowego zachowuje.

Po nalaniu prezentuje się naprawdę świetnie: gęsta puszysta piana w beżowym odcieniu, utrzymująca się bardzo długo i hojnie ozdabiająca szkło; samo piwo ma kolor mocnej herbaty, pod światło łyska złotem. Wysycenie dość mocne, wyczuwalne na języku i podniebieniu. Zapach – początkowo niewyraźny, piwniczny, z czasem uwalniający aromaty słodowe. W smaku początkowo wyraźnie wyczuwalny karmel, wraz z ogrzewaniem się piwa w temperaturze pokojowej coraz mniej natarczywy z tendencją zanikającą; na pierwszy plan wychodzą nuty goryczkowe i słodowe. Orzeźwiające, niesłodkie, fajnie musujące w przełyku.

Smakowało mi do końca. Co prawda nie mogę powiedzieć, że Złoty Smok mnie zachwycił, ale to naprawdę bardzo dobre piwo i co ważne – na etykiecie nie ma ani jednego kłamstwa. Wszystko się zgadza, łącznie ze stwierdzeniem: „zdobiąca je jasnokremowa piana zasilana jest ustawicznie tysiącami naturalnie powstających bąbelków”.

==Radar==

Alkohol: 5,8%, ekstrakt: 12,2% wag.
Cena: 3,20 zł

Ocena: 8/10

+ pięknie się prezentuje
+ orzeźwiające dzięki intensywnie pracującym bąbelkom
+ dobre do końca

– nigdy nie przepadałem za piwami z dodatkiem słodu karmelowego
– brakuje mu czegoś wybitnie charakterystycznego w smaku
– nadużywanie określenia „piwo marcowe”; może zmienić na „piwo typu Maerzen”?

About the author / 

admin

Menu:

Losowe artykuły:

  • Wrężel AIPA – degustacja

    Zacznę się chyba nazywać „ajpowcem”, bo chciałem przygotować dla Was kolejną recenzję i zaś kurde wpadła mi do koszyka AIPA. Tym razem jest to Wrężel AIPA. Już ją kiedyś piłem, ale teraz zmienili etykietę i się nabrałem. No cóż bywa, ale skoro już ją wybrałem do degustacji, to konsekwentnie poddam ocenie. Wrężel AIPA to piwo…

  • Zdrowe dania obiadowe

    Zdrowe dania obiadowe Obiad jest podstawą naszego każdego dnia, dlatego warto zadbać, by był to w pełni zdrowy oraz wartościowy posiłek. Zwłaszcza jeśli danie to gotujemy dla całej rodziny. Niejednokrotnie bywa może tak, że wielu z nas jada w pośpiechu, gdzieś na mieście. Tymczasem takie jedzenie może nie tylko powodować choroby, ale wpływać także na…