Jak zrobić własne piwo

Złoty Smok (Browar Fortuna)

Off 360

Kolejny degustowany przeze mnie Smok należy podobno do kategorii „piwo marcowe” (Maerzenbier), czyli w założeniu trunku sezonowego. Choć browar Fortuna tego warunku nie przestrzega (Złoty Smok jest dostępny przez cały rok), pozostałe cechy charakterystyczne piwa marcowego zachowuje.

Po nalaniu prezentuje się naprawdę świetnie: gęsta puszysta piana w beżowym odcieniu, utrzymująca się bardzo długo i hojnie ozdabiająca szkło; samo piwo ma kolor mocnej herbaty, pod światło łyska złotem. Wysycenie dość mocne, wyczuwalne na języku i podniebieniu. Zapach – początkowo niewyraźny, piwniczny, z czasem uwalniający aromaty słodowe. W smaku początkowo wyraźnie wyczuwalny karmel, wraz z ogrzewaniem się piwa w temperaturze pokojowej coraz mniej natarczywy z tendencją zanikającą; na pierwszy plan wychodzą nuty goryczkowe i słodowe. Orzeźwiające, niesłodkie, fajnie musujące w przełyku.

Smakowało mi do końca. Co prawda nie mogę powiedzieć, że Złoty Smok mnie zachwycił, ale to naprawdę bardzo dobre piwo i co ważne – na etykiecie nie ma ani jednego kłamstwa. Wszystko się zgadza, łącznie ze stwierdzeniem: „zdobiąca je jasnokremowa piana zasilana jest ustawicznie tysiącami naturalnie powstających bąbelków”.

==Radar==

Alkohol: 5,8%, ekstrakt: 12,2% wag.
Cena: 3,20 zł

Ocena: 8/10

+ pięknie się prezentuje
+ orzeźwiające dzięki intensywnie pracującym bąbelkom
+ dobre do końca

– nigdy nie przepadałem za piwami z dodatkiem słodu karmelowego
– brakuje mu czegoś wybitnie charakterystycznego w smaku
– nadużywanie określenia „piwo marcowe”; może zmienić na „piwo typu Maerzen”?

About the author / 

admin

Menu:

Losowe artykuły:

  • Lubuskie Celtyckie (Browar Witnica)

    Kobieta też człowiek. Wybaczcie ten suchar na początku, to staje się już naprawdę nudne – biję się w piersi. Niemniej wciąż sprawdza się stereotyp mówiący, że dosładzane piwa ciemne są produkowane specjalnie z myślą o płci pięknej, nieprzepadającą za „piwnym” smakiem piwa. I właśnie takie jest Celtyckie. „Ciemniak” z Witnicy jest chętnie zamawiany przez bardziej…

  • Pomysł na racuchy

    Racuchy od lat w naszym kraju są bardzo popularną potrawą jednak nie wszyscy potrafią je dobrze zrobić i nie wszyscy wiedzą, że dobre racuchy to przede wszystkim te, które robiły nasze babcie. Obecnie popularne racuchy nazywane plackami drożdżowymi nie posiadają już tak głębokiego i aromatycznego smaku, jakim kiedyś gościły w domach naszych babć. Oczywiście racuszki…