Zdrowa kuchnia

Typowe, oryginalne paryskie przysmaki

Off 31
Typowe, oryginalne paryskie przysmaki
1 vote, 10.00 avg. rating (143% score)

Gastronomiczny pisarz Grimod de la Reyniere uważał, że „choć nie istnieje kuchnia paryska, a tylko kuchnia francuska, którą jada się w Paryżu, to Paryż jest miejscem wszechświata, w którym przygotowuje się najlepsze jedzenie”.

Zanim zaczniesz jeść…
Dla podróżujących do miasta zakochanych to nie byle jaka gratka. Dziś każdy może wybrać się na romantyczną wycieczkę do stolicy Francji, chociażby na weekend, tym bardziej, że z Polski dla połączenia bezpośredniego Warszawa – Paryż loty trwają nieco ponad 2 godz. Podróż jest zatem szybka, przyjemna i niedroga. Tanie loty do Paryża są możliwe, wystarczy tylko trochę się wysilić, a potem już tylko kosztować tej niesamowitej kuchni.

Nie tylko bagietki
A gdy już się jest w Paryżu, nie można przejść obojętnie obok piekarni Poilâne’a (przy Rue du Cherche-Midi), w której jest pieczony wyjątkowy chleb – „miche”. Wypieka się go z wysokiej jakości mąki typu 85, z dodatkiem soli morskiej z Guérande i jest robiony na zakwasie. Bochenki posiadają charakterystyczny znak, literkę P, wytłoczoną na wierzchu i są dość ciężkie – ważą średnio ok. 2 kg. Co prawda kosztują ok. 8 €, ale jak mówią Ci, którzy raz skosztowali pysznego wyrobu – są warte swej ceny.
Ślimaki po Burgundzku, fot. J. Patrick Fischer; wiki commons

Ślimaki po Burgundzku, fot. J. Patrick Fischer; wiki commons

Tradycyjnie czy nie?
Paryscy kucharze bardzo często nadawali swym potrawą „egzotyczne” nazwy, jak np. homar po amerykańsku czy sola po normandzku. Pierwsze danie przygotowuje się z dodatkiem estragonu oraz koniaku i białego wina, a do drugiego dodaje się m.in. pieczarki i krewetki. Inną typowo paryską potrawą są cynaderki duszone z maderą. Potrawa jest bardzo prosta i smaczna, idealnie też nadaje się jako przystawka do alkoholu na przyjęciach, np. do wódki.

Ślimaki? Tylko w Paryżu
Do innych paryskich dań należą np.: paryska zupa cebulowa – podawana z pływającymi grzankami z żółtym serem, ślimaki po burgundzku – z dodatkiem masła i przypraw oraz różnego rodzaju chleby – z orzechami, rodzynkami lub kozim serem.

W zgodzie ze środowiskiem
W Paryżu znajduje się bardzo dużo „ekorestauracji”, gdzie w menu widnieje nawet „ekowino”. Obecnie większość paryskich restauracji i knajpek jest nastawionych na serwowanie zdrowej i ekologicznej żywności.

About the author / 

admin

Menu:

Losowe artykuły:

  • Březňák Svĕtlé (Pivovar Velke Březno/ Heineken, Czechy)

    Kolejne czeskie koncernowe. Uwaga: Heineken # zuo! W kuflu ciemnozłoty kolor i niewysoka piana, która dość szybko schodzi. Zapach słodowy. W smaku fajny balans słodu z goryczką, jak lubię. Piwo dość treściwe, słodkawe (w składzie wymieniono cukier), choć na języku można wyczuć odrobinę chmielu. Dobrze nasycone gazem, świetnie gasi pragnienie. Mimo niższej zawartości alkoholu, kojarzy…

  • Bohemia Pilsner (Sulimar)

    Najgorszy reprezentant serii Rebel. Temu panu już dziękujemy. Temu panu, czyli Markowi Sulidze, który swoim wizerunkiem wspiera nową „międzynarodową” linię Sulimaru. Tym razem wybieramy się do Czech w poszukiwaniu smaku typowego pilsa. Niestety, znajdujemy tylko taniego puszkowego eurolagera. Nie przeszkadza mi użycie zielonej butelki, bo zapach skunksa jest minimalny. Przeszkadza mi, że to piwo jest…