

Gastronomiczny pisarz Grimod de la Reyniere uważał, że „choć nie istnieje kuchnia paryska, a tylko kuchnia francuska, którą jada się w Paryżu, to Paryż jest miejscem wszechświata, w którym przygotowuje się najlepsze jedzenie”.
Zanim zaczniesz jeść…
Dla podróżujących do miasta zakochanych to nie byle jaka gratka. Dziś każdy może wybrać się na romantyczną wycieczkę do stolicy Francji, chociażby na weekend, tym bardziej, że z Polski dla połączenia bezpośredniego Warszawa – Paryż loty trwają nieco ponad 2 godz. Podróż jest zatem szybka, przyjemna i niedroga. Tanie loty do Paryża są możliwe, wystarczy tylko trochę się wysilić, a potem już tylko kosztować tej niesamowitej kuchni.
Nie tylko bagietki
A gdy już się jest w Paryżu, nie można przejść obojętnie obok piekarni Poilâne’a (przy Rue du Cherche-Midi), w której jest pieczony wyjątkowy chleb – „miche”. Wypieka się go z wysokiej jakości mąki typu 85, z dodatkiem soli morskiej z Guérande i jest robiony na zakwasie. Bochenki posiadają charakterystyczny znak, literkę P, wytłoczoną na wierzchu i są dość ciężkie – ważą średnio ok. 2 kg. Co prawda kosztują ok. 8 €, ale jak mówią Ci, którzy raz skosztowali pysznego wyrobu – są warte swej ceny.
Ślimaki po Burgundzku, fot. J. Patrick Fischer; wiki commons
Ślimaki po Burgundzku, fot. J. Patrick Fischer; wiki commons
Tradycyjnie czy nie?
Paryscy kucharze bardzo często nadawali swym potrawą „egzotyczne” nazwy, jak np. homar po amerykańsku czy sola po normandzku. Pierwsze danie przygotowuje się z dodatkiem estragonu oraz koniaku i białego wina, a do drugiego dodaje się m.in. pieczarki i krewetki. Inną typowo paryską potrawą są cynaderki duszone z maderą. Potrawa jest bardzo prosta i smaczna, idealnie też nadaje się jako przystawka do alkoholu na przyjęciach, np. do wódki.
Ślimaki? Tylko w Paryżu
Do innych paryskich dań należą np.: paryska zupa cebulowa – podawana z pływającymi grzankami z żółtym serem, ślimaki po burgundzku – z dodatkiem masła i przypraw oraz różnego rodzaju chleby – z orzechami, rodzynkami lub kozim serem.
W zgodzie ze środowiskiem
W Paryżu znajduje się bardzo dużo „ekorestauracji”, gdzie w menu widnieje nawet „ekowino”. Obecnie większość paryskich restauracji i knajpek jest nastawionych na serwowanie zdrowej i ekologicznej żywności.
Pozostałe nasze teksty:
Barman na wesele Kraków i catering wesele Poznań
Regionalne dania oraz wina Francji
Ekspres do biura za 1 zł miesięcznie
Pierogi z mielonym mięsem
Fischer Tradition (Brasserie Fischer, Francja)
Koźlak Bock Beer Classic (Herrnbräu, Niemcy)
DROŻDŻOWY PLACEK Z OWOCAMI
Tym razem regionalny smak – oscypki
Firmy cateringowe – Warszawa
Schulten Bräu – Feinherb Edelpils (Brewery Martens, Belgia)
Catering Rzeszów
Wrocławskie (Browar Lwówek)
Jak szybko schudnąć za pomocą metody…
Kuchnia gastronomiczna i Kuchnia australijska
Pizza na telefon Warszawa Bielany
Menu:
-
-
Kultowa sałatka jarzynowa
8 lutego 2020 By admin -
Różne potrawy z mięsem w roli głównej
8 lutego 2020 By admin -
Grzybowa w najlepszym wydaniu
8 lutego 2020 By admin -
Pyszna sałatka owocowa
8 lutego 2020 By admin
-
Maternus Premium Pilsener (Brouwerij Martens, Belgia)
24 grudnia 2018 By admin -
Karlsquell Słodowe (Frankfurter Brauhaus, Niemcy)
24 maja 2018 By admin -
Veltins Pilsener (Brauerei C.&A.; Veltins, Niemcy)
24 lutego 2019 By admin -
Wąż z oplotu do filtracji
24 lutego 2019 By admin -
Kapslownica Greta – pożegnanie po latach
24 maja 2018 By admin
-
Dzikie kulinaria
30 sierpnia 2016 By admin -
Kulinarne szaleństwo
30 sierpnia 2016 By admin -
Przyjemność jedzenia
30 sierpnia 2016 By admin -
Naukowcy zawstydzili Intel
12 grudnia 2015 By admin -
Rozkładana kanapa w pokoju dziennym
5 sierpnia 2020 By admin
Losowe artykuły:
-
24 lutego 2018 Březňák Svĕtlé (Pivovar Velke Březno/ Heineken, Czechy)
Kolejne czeskie koncernowe. Uwaga: Heineken # zuo! W kuflu ciemnozłoty kolor i niewysoka piana, która dość szybko schodzi. Zapach słodowy. W smaku fajny balans słodu z goryczką, jak lubię. Piwo dość treściwe, słodkawe (w składzie wymieniono cukier), choć na języku można wyczuć odrobinę chmielu. Dobrze nasycone gazem, świetnie gasi pragnienie. Mimo niższej zawartości alkoholu, kojarzy…
-
25 lutego 2018 Bohemia Pilsner (Sulimar)
Najgorszy reprezentant serii Rebel. Temu panu już dziękujemy. Temu panu, czyli Markowi Sulidze, który swoim wizerunkiem wspiera nową „międzynarodową” linię Sulimaru. Tym razem wybieramy się do Czech w poszukiwaniu smaku typowego pilsa. Niestety, znajdujemy tylko taniego puszkowego eurolagera. Nie przeszkadza mi użycie zielonej butelki, bo zapach skunksa jest minimalny. Przeszkadza mi, że to piwo jest…
Kategorie
- Etykiety na piwo domowe (25)
- Festiwal dobrego piwa (25)
- Jak zrobić piwo (38)
- Jak zrobić własne piwo (24)
- Piwo tesco (25)
- Piwowar domowy (24)
- Skrzynka na piwo (24)
- Słodownia Strzegom (23)
- Tesco piwa (23)
- Transporter do piwa (24)
- Zdrowa kuchnia (152)