Zdrowa kuchnia

Potrawka z kurczaka

Off 19

Składniki:

1. 6 podudzi z kurczaka
2. 6 młodych ziemniaków
3. 3 młode marchewki
4. 3 papryki (różnokolorowe)
5. 1 młoda cukinia
6. 3 dymki
7. 1 szklanka bulionu
8. 4 łyżki oleju
9. Przyprawa do drobiu
10. Tymianek
11. Sól, świeżo zmielony czarny pieprz

Wykonanie:

Mięso z kurczaka umyć, osuszyć i posypać solą, przyprawą do drobiu i świeżo zmielonym czarnym pieprzem.
Młode ziemniaki i marchewki obrać i umyć. Cukinię umyć i pokroić w półplasterki, ziemniaki w kostkę a marchewkę w talarki. Papryki i dymkę, oczyścić, umyć, osuszyć i pokroić w grubą kostkę.
Na patelni mocno rozgrzać olej i zrumienić na nim udka. Mięso przełożyć na talerz, a na patelnię wrzucić pokrojone warzywa, przesmażyć przez kilka minut mieszając. Oprószyć solą i świeżo zmielonym czarnym pieprzem. Na warzywach ułożyć usmażone udka i podlać gorącym bulionem. Przykryć i dusić na małym ogniu przez 15 minut. Podawać udekorowane gałązkami świeżego tymianku.

About the author / 

admin

Menu:

Losowe artykuły:

  • Cornelius Weizen Bier (Sulimar)

    Dwa lata temu po raz pierwszy próbowałem Weizena z Piotrkowa i wtedy też, jak przystało na neofitę w dziedzinie „piw lepszych”, oceniłem go na 8,5. To było dwa lata temu, dziś czas zweryfikować tę wysoką notę. Jeśli macie ochotę przeczytać tamtą recenzję, odsyłam na FFE. Dziś podchodzę do Corneliusa pszenicznego z bagażem doświadczeń, za którym…

  • Olivetinsky Opat (Browar Broumov, Czechy)

    Drugie spotkanie z piwem z czeskiego Broumova. Tym razem będzie eksperymentalnie, bo kupiłem egzemplarz przeterminowany (z datą 11.08.). Zorientowałem się dopiero w domu (nieładnie, swoją drogą, tak robić w ch… klientów) i stwierdziłem, że zaryzykuję, bo piwo pasteryzowane raczej nie powinno być zepsute. Nalało się z kapitalną czapą bardzo gęstej piany, która towarzyszyła mi do…