Jak zrobić własne piwo

Magnus Żurawinowy (Browar Jagiełło)

Off 133
Magnus Żurawinowy (Browar Jagiełło)
0 votes, 0.00 avg. rating (0% score)

I kolejny smakowy Magnus – tym razem jeszcze ciekawszy!

Już po otwarciu butelki w nos uderza charakterystyczny owocowy zapach – suszonej żurawiny, którą można dostać w większości marketów spożywczych (w dziale dodatki do ciast J). Piwo kolorystycznie przypomina bardzo Magnusa Czekoladowego – jest to kolor mocnej herbaty, z miedzianymi akcentami. Piana nie robi dużego wrażenia, ale też w takich piwach nie jest najważniejszym elementem. Pierwszy łyk i… zaskoczenie. Wyczuwam akcenty palenia, a nawet czekolady, ale żadnej żurawiny! Dopiero z czasem pojawia się ta owocowa nuta. Każdy kolejny łyk przynosi więcej całkiem przyjemnej, kwaskowatej frajdy. Browar wykazał się wzorową wstrzemięźliwością, dozując bardzo oszczędnie owocowe posmaki. Sprawia to, że Magnus Żurawinowy nie jest piwem jednowymiarowym i jednostajnym. Do końca sączenia tej małej butelki odkrywałem w nim różne ciekawe niuanse smakowe.

Kolejne „damskie” piwo i – guilty pleasure dla mężczyzn.

==Radar==

Alkohol: 6%, ekstrakt: 14,2% wag.
Cena: 3 zł

Ocena: 8/10

+ świetnie zbalansowane
+ aromat żurawiny nie przytłacza innych smaków

– brak informacji o składzie

About the author / 

admin

Menu:

Losowe artykuły:

  • Jurajskie Jabłko z miętą (Browar na Jurze)

    Skoro mamy wreszcie solidną zimę ze śniegiem i mrozem-a-jakże, proponuję przenieść się w czasie do korzystniejszej pory roku. Pomoże nam w tym napój jabłkowo-miętowy z browaru w Zawierciu. Przyznaję, że bardzo lubię ten browar – nie trafiłem do tej pory na żadne złe piwo z tego zakładu. Inna sprawa, że na temat dzisiejszego bohatera lata…

  • Kuchnia węgierska

    Kuchnia węgierska Morze w środku lądu – tak właśnie prezentuje się w naszych wyobrażeniach największe jezioro Europy Środkowej, Balaton. Węgry stanowią skarbnicę ryb słodkowodnych. Największą sławę uzyskała odmiana sandacza nazywana fogas. Pysznie przyrządzona szybko znika z talerzy. Rybka prosto z Balatonu jest podawana np. w formie duszonej z kiszoną kapustą, pieczona na ruszcie lub po…