Zdrowa kuchnia

Faszerowana szynka

Off 39

Składniki:

1. 1,2 kilograma szynki wieprzowej
2. Pół zielonej papryki
3. Pół czerwonej papryki
4. 1 cebula
5. 1 jajko
6. 2 ząbki czosnku
7. 2 łyżki oleju
8. 1 łyżka masła
9. 2 łyżki tartej bułki
10. 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
11. Suszony tymianek i rozmaryn
12. Sól, świeżo zmielony czarny pieprz

Wykonanie:

Mięso posolić, natrzeć tymiankiem i rozmarynem; odstawić na pół godziny w chłodne miejsce.
Masło utrzeć z obranym i drobniutko posiekanym czosnkiem i natką pietruszki.
Papryki umyć, osuszyć i pokroić w drobną kosteczkę. Cebulę obrać i drobno posiekać. Na patelni rozgrzać łyżkę oleju i poddusić warzywa. Doprawić sola i świeżo zmielonym czarnym pieprzem. Wystudzić i połączyć z bułką tartą i roztrzepanym jajkiem.
Zrobić w mięsie (długim nożem) niezbyt szeroką kieszeń i napełnić paprykowym farszem. Otwór pospinać wykałaczkami. Na patelni rozgrzać resztę oleju i zrumienić mięso ze wszystkich stron, a następnie przełożyć do naczynia żaroodpornego i szczelnie przykryć. Piekarnik nagrzać do 210 stopni Celsjusza. Szynkę obłożyć masłem czosnkowo-pietruszkowym, wlać pół szklanki wody, przykryć i piec przez około 20 minut. Obniżyć temperaturę do 180 stopni i piec do miękkości mięsa (około 1,5 godziny). Od czasu do czasu polewać mięso wytworzonym sosem.

About the author / 

admin

Menu:

Losowe artykuły:

  • Sweet Cow (AleBrowar/ Gościszewo)

    Po długim okresie oczekiwania, wreszcie mogłem w sklepie wypowiedzieć owe brzmiące jak cytat z kultowej komedii zdanie: „Słit Kał poproszę”. Sweet Cow z kontraktowego AleBrowaru to kolejny efekt szaleństwa na stouty, jakie ogarnęło nasz kraj, a przynajmniej tę część populacji spożywającej piwo niekoniecznie w kolorze jasnego złota. Weseli chłopcy z AleBrowaru postanowili jednak nieco urozmaicić…

  • Krewetki na naszych stolach

    My Polacy jesteśmy ogólnie bardzo otwarci na wszelkie smaki oraz różnego rodzaj potrawy, które mamy wiele razy okazję skosztować w większych restauracjach oraz również pizzeriach itp. Jednak nie każdy wie, że wśród nas są prawdziwi smakosze krewetek, którzy po prostu nie wyobrażają s sobie tygodnia bez tych jakże by się wydawało niezbyt imponująco wyglądających stworzonek…