Zaparcia są jednym z tych schorzeń, które dopaść mogą każdego: bez względu na wiek, czy też płeć. Szacuje się, że każdy choć raz w życiu musi zmierzyć się z tym nieprzyjemnym zjawiskiem. Jakie są jego przyczyny?
Przeważnie uważa się, że przyczyną zaparć są złe nawyki żywieniowe. Jednak coraz częściej powtarza się również, że winne może być zbyt duże tempo życia oraz stres. Te czynniki sprawiają, że mamy coraz mniej czasu na to, by zjeść pełnowartościowy posiłek. Brak czasu na wyjście do toalety również jest przyczyną powstawania zatwardzeń.
Najczęstsza przyczyna zaparć
Jednak jakby nie patrzeć – najczęstszą przyczyną zaparć jest zbyt mała ilość błonnika w naszej diecie. Właśnie z tego względu domowe sposoby na zaparcia opierają się głównie na dostarczeniu większej dawki błonnika do organizmu. Chodzi przede wszystkim o zmienienie (najlepiej na stale) swojej diety. Tylko w taki sposób mamy pewność, że trwające dolegliwości nie tylko ustąpią, ale także nie powrócą. Takiej pewności nigdy nie zagwarantuje nam żaden lek.
Również zbyt mała dawka codziennego ruchu może się na nas zemścić poprzez uporczywe zaparcia. Pamiętajmy zatem o tym, aby każdego dnia wygospodarować chociaż pół godziny na aktywność fizyczna. Nie muszą to być skomplikowane czynności, często bardzo dobry wpływ na nas ma sam spacer.
Inne przyczyny zaparć
Oczywiście trzeba pamiętać, że czasami przyczyny zaparć mają bardziej skomplikowane podłoże. Mogą być one efektem ubocznym przyjmowanych stale leków (tak często dzieje się w przypadku osób starszych), albo też być powodowane innymi chorobami. Takimi chorobami może być zwężenie obwodu jelit podczas rozrostu nowotworu, blizny na jelicie grubym, niedrożności jelitowe, ucisk innych narządów na ścianę jelit (częste u kobiet w ciąży), czy też nawet zatrucia. W tych przypadkach domowe sposoby na zaparcia niestety nie na wiele nam pomogą. Niezbędna jest konsultacja lekarska i ustalenie właściwego leczenia.
Bez względu na to, jak błahe wydają się nam zaparcia – nigdy nie możemy pozostawiać ich bez leczenia. Traktuj zaparcia, jako sygnał alarmowy, który wysyła ci twoje ciało. Zawsze słuchaj takich sygnałów i reaguj na nie.
Pozostałe nasze teksty:
- Pizza z dowozem Bielsko Biała
- Leczenie kanałowe Warszawa i leczenie chrapania Warszawa
- Małe zawiniątko
- Piwo Tradycyjne (Browar Jabłonowo)
- Portal medyczny
- Małe browary w dobrej kondycji. Odradzają się wcześniej zamknięte zakłady
- Paulaner Hefe-Weissbier Dunkel (Paulaner Brauerei, Niemcy)
- Klasyczne mielone inaczej
- V+ Curuba i V+ Lemon (Browar Veltins, Niemcy)
- Szklanka Profesjonalia 2010 w zestawie z 5 Warkami
- Kultowa sałatka jarzynowa
- Sushi Grodzisk Mazowiecki
- Fasolka po bretońsku dla wszystkich
- Różne potrawy z mięsem w roli głównej
- SIPA Mosaic 12 BLG – relacja z warzenia
Menu:
-
-
Anteny UMTS: Przewodnik po Technologii Komunikacyjnej Nowej Generacji
23 listopada 2023 By admin -
Kamera Dania w Kopenhadze: Miejsce, Gdzie Kreatywność Spotyka Rozrywkę
21 października 2023 By admin -
Jakie prędkości są potrzebne do strumieniowania w 4K?
25 sierpnia 2023 By admin -
-
Cytrynówka Bodzia
30 listopada 2016 By admin -
Maternus Premium Pilsener (Brouwerij Martens, Belgia)
24 grudnia 2018 By admin -
Raciborskie Miodowe (Browar Zamkowy w Raciborzu)
24 listopada 2018 By admin -
Veltins Pilsener (Brauerei C.&A.; Veltins, Niemcy)
24 lutego 2019 By admin -
Łomża Wyborowe (Browar Łomża/ Royal Unibrew)
24 czerwca 2018 By admin
-
Problemy z nadwagą?
10 marca 2016 By admin -
Medycyna w służbie zdrowia
10 marca 2016 By admin -
Zadbaj o siebie i swój organizm
10 marca 2016 By admin -
Dzikie kulinaria
30 sierpnia 2016 By admin -
Losowe artykuły:
-
24 listopada 2018 Piast Wrocławski niepasteryzowane (Carlsberg)
Niedawno próbowałem zwykłego Piasta z puchy, tym razem trafił mi się niepasteryzowany. Czy będzie między nimi jakaś różnica? Pierwsze wrażenie – piana obfitsza, drobniejsza, bardziej zbita. Zapach chmielowy. Wysycenie średnie, z tendencją do malejącego. Kolor typowy dla lagerów, ciemne złoto. Czas na pierwszy łyk. Jest inaczej, jest też lepiej. Wyraźnie wyczuwalny słód, choć płytki, to…
-
24 lutego 2018 Belfast (Browar Jabłonowo)
Browar Jabłonowo słynie raczej z niskobudżetowych napojów piwnopodobnych niż z dobrych piwnych marek. Jednak kiedy rozpoczynał działalność w końcu lat 90., jego ciemne piwo w stylu irlandzkim stanowiło swego rodzaju rewolucję na polskim rynku. Potem niestety nastały lata staczania się po równi pochyłej i zmierzania w stronę Krainy Mózgotrzepów. Niedawno Jabłonowo postanowiło reanimować upadającą markę…
Kategorie
- Artykuły gościnne (9)
- Blog (165)
- Etykiety na piwo domowe (28)
- Festiwal dobrego piwa (28)
- Jak zrobić piwo (39)
- Jak zrobić własne piwo (27)
- Piwo tesco (27)
- Piwowar domowy (26)
- Skrzynka na piwo (26)
- Słodownia Strzegom (25)
- Tesco piwa (26)
- Transporter do piwa (26)
- Zdrowa kuchnia (153)