Zdrowa kuchnia

Sposób na szybką utratę wagi

Off 15

Zastanawiałeś się kiedyś dlaczego częste i regularne posiłki są tak istotnym czynnikiem podczas odchudzania? Wszyscy doskonale już wiemy, że dieta bogata w treściwe produkty gra istotną rolę podczas redukowania tkanki tłuszczowej i budowania mięśni. Nie wszyscy jednak wiedzą o tym, że podczas jednego posiłku mięśnie mogą wchłoną ograniczoną ilość składników odżywczych, dlatego większa liczba małych porcji będzie niezwykle pomocna w odchudzaniu.

W skrócie, Twoje mięśnie przyjmą tylko tyle ile będą tego akurat potrzebowały. Jeśli dostarczysz swojemu organizmowi zbyt dużo pożywienia naraz (nawet jeśli będą to jedynie wartościowe produkty) cała nadwyżka energetyczna, która nie zostanie spalona, albo wykorzystana do regeneracji mięśni, zostanie odłożona jako tkanka tłuszczowa.

Zapewne domyślasz się jak szybko schudnąć będziesz mógł, dzięki znajomości tego drobnego faktu. Wystarczy że zaczniesz zawsze jeść tyle ile Twój organizm akurat tego potrzebuje.

Jednak nie tylko to jest istotne, jest jeszcze jedna rzecz o której musisz pamiętać, mianowicie regularność. Nie wyobrażaj sobie, że jeśli nie będziesz jadł przez pół dnia to później możesz to nadrobić bo ilość spożytych kalorii się wyrówna. W takiej sytuacji nie dość, że Twój organizm będzie głodował to i tak zacznie on odkładać wszystko co zjesz jako tłuszcz.

Pomimo tego, długie przerwy pomiędzy posiłkami wzmagają Twój apetyt, co często kończy się jedzeniem znacznie zbyt dużych porcji. Dlatego nie warto nawet próbować odchudzać się pomijając np. jeden posiłek dziennie, bo i tak skończy się to nadrobieniem strat przy następnym.

Podsumowując, mała liczba posiłków podczas dnia nie sprzyja odchudzaniu. Dzięki częstszym i jednocześnie mniejszym porcjom będzie Ci znacznie łatwiej schudnąć. Do tego głód nie będzie tak dokuczliwy, co pozwoli na łatwiejsze panowanie nad sobą i unikanie zbyt kalorycznych oraz niezdrowych rzeczy.

About the author / 

admin

Menu:

Losowe artykuły:

  • Tajemnica dobrych naleśników

    Być może niektórzy nie wiedza, że dobre naleśniki, jakie robimy w naszym domu znacznie różnią się od tych, które przykładowo przygotowują różnego rodzaju naleśnikarnie oraz restauracje, w których można zjeść naprawdę same pyszności, jakie popularnie zwane są naleśnikami. Niektórzy znają prawdziwą tajemnicę naleśników jednak niektórzy po postu z niej, nie korzystają, gdyż uważają, że jest…

  • Ziele angielskie.

    Ziele angielskie należy do grupy przypraw, jakie znajdziemy w każdej kuchni. Trudno sobie wyobrazić zupę bez dodania kilku ziarenek ziela angielskiego. Dodaje im smak i aromat. Trzeba jednak mieć na uwadze, że jest to bardzo aromatyczna przyprawa i jej nadmiar może całkowicie przytłumić smak potrawy. Trzeba jej używać z dużą ostrożnością. Podobno ziele angielskie przywiózł…