Zdrowa kuchnia

Sposób na szybką utratę wagi

Off 1
Sposób na szybką utratę wagi
0 votes, 0.00 avg. rating (0% score)

Zastanawiałeś się kiedyś dlaczego częste i regularne posiłki są tak istotnym czynnikiem podczas odchudzania? Wszyscy doskonale już wiemy, że dieta bogata w treściwe produkty gra istotną rolę podczas redukowania tkanki tłuszczowej i budowania mięśni. Nie wszyscy jednak wiedzą o tym, że podczas jednego posiłku mięśnie mogą wchłoną ograniczoną ilość składników odżywczych, dlatego większa liczba małych porcji będzie niezwykle pomocna w odchudzaniu.

W skrócie, Twoje mięśnie przyjmą tylko tyle ile będą tego akurat potrzebowały. Jeśli dostarczysz swojemu organizmowi zbyt dużo pożywienia naraz (nawet jeśli będą to jedynie wartościowe produkty) cała nadwyżka energetyczna, która nie zostanie spalona, albo wykorzystana do regeneracji mięśni, zostanie odłożona jako tkanka tłuszczowa.

Zapewne domyślasz się jak szybko schudnąć będziesz mógł, dzięki znajomości tego drobnego faktu. Wystarczy że zaczniesz zawsze jeść tyle ile Twój organizm akurat tego potrzebuje.

Jednak nie tylko to jest istotne, jest jeszcze jedna rzecz o której musisz pamiętać, mianowicie regularność. Nie wyobrażaj sobie, że jeśli nie będziesz jadł przez pół dnia to później możesz to nadrobić bo ilość spożytych kalorii się wyrówna. W takiej sytuacji nie dość, że Twój organizm będzie głodował to i tak zacznie on odkładać wszystko co zjesz jako tłuszcz.

Pomimo tego, długie przerwy pomiędzy posiłkami wzmagają Twój apetyt, co często kończy się jedzeniem znacznie zbyt dużych porcji. Dlatego nie warto nawet próbować odchudzać się pomijając np. jeden posiłek dziennie, bo i tak skończy się to nadrobieniem strat przy następnym.

Podsumowując, mała liczba posiłków podczas dnia nie sprzyja odchudzaniu. Dzięki częstszym i jednocześnie mniejszym porcjom będzie Ci znacznie łatwiej schudnąć. Do tego głód nie będzie tak dokuczliwy, co pozwoli na łatwiejsze panowanie nad sobą i unikanie zbyt kalorycznych oraz niezdrowych rzeczy.

About the author / 

admin

Menu:

Losowe artykuły:

  • Zubr Gold (Browar Zubr, Czechy)

    Spokojnie, to nie nowe wcielenie Żubra. Przed nami prawdziwe czeskie piwo – nie za mocne, nie za słabe. Nie za gorzkie, nie za słodkie. Po prostu klasyczny pilzner zza południowej granicy. Gold nalewa się z niewysoką pianką, która szybko opada do skromnego kożuszka. Firanki na szkle – obecne. Pachnie chmielowo, niemal tak jak piwa „zielonobutelkowe”….

  • Łomża Wyborowe (Browar Łomża/ Royal Unibrew)

    Piwa w bączkach mają w sobie coś takiego, że lepiej mi smakują od tych w półlitrowych butelkach. Ciekawe czy ta prawidłowość sprawdzi się też w przypadku Łomży Wyborowej? Noteckie jest ciągle wzorcem nie do pobicia w tym segmencie, jednak Łomża Niepasteryzowane, która pojawiła się w ubiegłym roku, miło mnie zaskoczyła. Nalewam więc Wyborową (nazwa cokolwiek…