Zdrowa kuchnia

Sposób na szybką utratę wagi

Off 4
Sposób na szybką utratę wagi
0 votes, 0.00 avg. rating (0% score)

Zastanawiałeś się kiedyś dlaczego częste i regularne posiłki są tak istotnym czynnikiem podczas odchudzania? Wszyscy doskonale już wiemy, że dieta bogata w treściwe produkty gra istotną rolę podczas redukowania tkanki tłuszczowej i budowania mięśni. Nie wszyscy jednak wiedzą o tym, że podczas jednego posiłku mięśnie mogą wchłoną ograniczoną ilość składników odżywczych, dlatego większa liczba małych porcji będzie niezwykle pomocna w odchudzaniu.

W skrócie, Twoje mięśnie przyjmą tylko tyle ile będą tego akurat potrzebowały. Jeśli dostarczysz swojemu organizmowi zbyt dużo pożywienia naraz (nawet jeśli będą to jedynie wartościowe produkty) cała nadwyżka energetyczna, która nie zostanie spalona, albo wykorzystana do regeneracji mięśni, zostanie odłożona jako tkanka tłuszczowa.

Zapewne domyślasz się jak szybko schudnąć będziesz mógł, dzięki znajomości tego drobnego faktu. Wystarczy że zaczniesz zawsze jeść tyle ile Twój organizm akurat tego potrzebuje.

Jednak nie tylko to jest istotne, jest jeszcze jedna rzecz o której musisz pamiętać, mianowicie regularność. Nie wyobrażaj sobie, że jeśli nie będziesz jadł przez pół dnia to później możesz to nadrobić bo ilość spożytych kalorii się wyrówna. W takiej sytuacji nie dość, że Twój organizm będzie głodował to i tak zacznie on odkładać wszystko co zjesz jako tłuszcz.

Pomimo tego, długie przerwy pomiędzy posiłkami wzmagają Twój apetyt, co często kończy się jedzeniem znacznie zbyt dużych porcji. Dlatego nie warto nawet próbować odchudzać się pomijając np. jeden posiłek dziennie, bo i tak skończy się to nadrobieniem strat przy następnym.

Podsumowując, mała liczba posiłków podczas dnia nie sprzyja odchudzaniu. Dzięki częstszym i jednocześnie mniejszym porcjom będzie Ci znacznie łatwiej schudnąć. Do tego głód nie będzie tak dokuczliwy, co pozwoli na łatwiejsze panowanie nad sobą i unikanie zbyt kalorycznych oraz niezdrowych rzeczy.

About the author / 

admin

Menu:

Losowe artykuły:

  • Olsztyńskie (Browar Kormoran)

    Coś mi się wydaje, że kolejną modą wśród naszych browarów będzie tworzenie marek odmiejscowych – Wrocławskie i Darłowiak z Lwówka to pierwsze z brzegu przykłady. Jaki styl wybrano? Oczywiście lager. Kormoran do tej pory nie pokusił się o eksperymenty z „egzotycznymi” stylami typu IPA czy dunkel weizen. Olsztyńskie wyróżnia zasadniczo tylko użycie dodatkowego ciemnego słodu,…

  • Klasztorne piwo (Browar Jabłonowo)

    Jeśli mamy koniec października, to znaczy, że jest zima i białe niedźwiedzie przechadzają się ulicami naszych miast. Czas zatem wypić coś na rozgrzewkę. Piwo wzorowane na belgijskich „klasztorniakach” z Manufaktury Piwnej browaru Jabłonowo ma całkiem sporą zawartość alkoholu. Ale czy oprócz mocy ma do zaoferowania również ciekawe doznania smakowe? Zrobiłem eksperyment i nalałem to piwo…