Lebiodka (oregano)
-Lebiodka (oregano)
-Pospolita roślina rosnąca w Polsce w dzikim stanie. Ma wielorakie zastosowanie do mięs i ryb, pizzy, jako dodatek do kiszenia ogórków oraz jako aromatyzujący dodatek do likierów, wódek i wermutów. Wchodzi w skład rozmaitych kompozycji ziołowych, m.in. ziół prowansalskich.
-Liście laurowe
-Liście krzewu lub drzewa wawrzynu szlachetnego, rosnącego głów-nie w krajach basenu Morza Śródziemnego. Świeże lub suszone liście, zwane też liśćmi bobkowymi lub wawrzynowymi, stanowią przyprawę do zup, ryb, mięs, dziczyzny, rozmaitych potraw
-0 wyrazistym smaku są również nieodzownym składnikiem wszel-kich marynat (śledzi, grzybów, pikli).
-Lubczyk ogrodowy
-Roślina uprawiana w Europie i Ameryce Północnej. Korzenie, liście
-jeden owoce tej rośliny służą do przyprawiania zup, sosów i potraw mięsnych, w szczególności baraniny i cielęciny.
-Majeranek
-Roślina uprawiana na całym niemal świecie. Jej świeże lub suszone liście należą do najpopularniejszych przypraw stosowanych w pols-kiej (i nie tylko) kuchni. Dodaje się je do zup: grochowej i fasolowej, flaków, mięs pieczonych i duszonych oraz do potraw z nasion strączkowych.
-Mięta pieprzowa
-Roślina będąca w powszechnej uprawie we wszystkich częściach świata. Jej liście nadają się do aromatyzowania sosów i napojów oraz do wyrobu nalewek i niektórych win. W krajach anglosaskich mięta jest podstawą sosów do mięsa baraniego, ryb, a nawet kurczaków.
-Papryka
-Roślina uprawiana w wielu krajach, m.in. w Polsce. Ma bardzo szerokie zastosowanie kulinarne. Rozróżnia się paprykę delikatesową, o łagodnym smaku, słodką, paprykę o barwie nieco ciemniejszej i lekko ostrym smaku, półsłodką (ostrzejszą) oraz paprykę bardzo ostrą, czerwonobrunatną. Świeże owoce dwu pierwszych odmian stanowią smakowo i witaminowo wartościowy dodatek do surówek oraz nadają się do przyrządzania potraw warzywnych lub warzyw- no-mięsnych (np. nadziewana papryka). Suszone i mielone owoce są natomiast doskonałymi przyprawami do wszystkich niemal potraw, z wyjątkiem słodkich. Suszona i mielona papryka jest np. niezbędną przyprawą do flaków, gulaszów i wielu innych potraw z mięs, ryb i makaronów.
Pozostałe nasze teksty:
- Leczenie alkoholizmu
- Meble kuchenne na wymiar Wrocław
- Przyjemność jedzenia
- Peroni Nastro Azzurro
- Damm Lemon (Browar Damm, Hiszpania)
- Naduzywanie etanolu
- Pierwsza pomoc w ataku padaczki
- Bernard
- Cornelius Koźlak (Sulimar)
- Kawa świeżo palona Rzeszów
- A’la Grodziskie (PINTA/ Browar na Jurze)
- Das Oberschlesiche Bier (browar nieznany dla F.H.U. Mężyk)
- Sklep ze zdrową żywnością
- Netropolitan, czyli Facebook dla bogatych
- Nie będzie wersji Firefoxa 7, 8 i 9
Menu:
-
-
Anteny UMTS: Przewodnik po Technologii Komunikacyjnej Nowej Generacji
23 listopada 2023 By admin -
Kamera Dania w Kopenhadze: Miejsce, Gdzie Kreatywność Spotyka Rozrywkę
21 października 2023 By admin -
Jakie prędkości są potrzebne do strumieniowania w 4K?
25 sierpnia 2023 By admin -
-
Cytrynówka Bodzia
30 listopada 2016 By admin -
Maternus Premium Pilsener (Brouwerij Martens, Belgia)
24 grudnia 2018 By admin -
Raciborskie Miodowe (Browar Zamkowy w Raciborzu)
24 listopada 2018 By admin -
Veltins Pilsener (Brauerei C.&A.; Veltins, Niemcy)
24 lutego 2019 By admin -
Łomża Wyborowe (Browar Łomża/ Royal Unibrew)
24 czerwca 2018 By admin
-
Problemy z nadwagą?
10 marca 2016 By admin -
Medycyna w służbie zdrowia
10 marca 2016 By admin -
Zadbaj o siebie i swój organizm
10 marca 2016 By admin -
Dzikie kulinaria
30 sierpnia 2016 By admin -
Losowe artykuły:
-
24 czerwca 2018 Maćkowe Malinowe (Sulimar)
Moda na piwa smakowe trwa w najlepsze. Miłośnicy „chmielowej zupy” raz wychodzą na tym lepiej, raz gorzej. Zwykle gorzej. Po Sulimarze cudów nie należy oczekiwać, ale może tym razem nie będzie „gorzej”? Właściwie… nawet nie jest źle. Po nalaniu do szklanki Maćkowe stara się ze wszystkich sił unikać jakichkolwiek skojarzeń z piwem typu oranżadka. Kolor…
-
24 października 2018 Svyturys Ekstra Draught (Svyturys, Litwa)
Niepasteryzowane, „prosto z beczki” z Litwy – czy jest warte dodatkowych złociszy opłaty importowej? Bardzo jasne, słomkowe. Intensywnie nagazowane, buzujące. Piana średnio obfita, ale dość trwała. Zapach intensywnie chmielowy, charakterystyczny dla piw świeżych. W smaku wyczuwam w pierwszej chwili mocną goryczkę, która po chwili zostaje złagodzona przez muśnięcie słodu. Jednak odrobina wytrawnej goryczy pozostaje w…
Kategorie
- Artykuły gościnne (9)
- Blog (165)
- Etykiety na piwo domowe (28)
- Festiwal dobrego piwa (28)
- Jak zrobić piwo (39)
- Jak zrobić własne piwo (27)
- Piwo tesco (27)
- Piwowar domowy (26)
- Skrzynka na piwo (26)
- Słodownia Strzegom (25)
- Tesco piwa (26)
- Transporter do piwa (26)
- Zdrowa kuchnia (153)