Zdrowa kuchnia

Diavolo Ustka

Off 2
Diavolo Ustka
0 votes, 0.00 avg. rating (0% score)

Lebiodka (oregano)

-Lebiodka (oregano)

-Pospolita roślina rosnąca w Polsce w dzikim stanie. Ma wielorakie zastosowanie do mięs i ryb, pizzy, jako dodatek do kiszenia ogórków oraz jako aromatyzujący dodatek do likierów, wódek i wermutów. Wchodzi w skład rozmaitych kompozycji ziołowych, m.in. ziół prowansalskich.

-Liście laurowe

-Liście krzewu lub drzewa wawrzynu szlachetnego, rosnącego głów-nie w krajach basenu Morza Śródziemnego. Świeże lub suszone liście, zwane też liśćmi bobkowymi lub wawrzynowymi, stanowią przyprawę do zup, ryb, mięs, dziczyzny, rozmaitych potraw

-0 wyrazistym smaku są również nieodzownym składnikiem wszel-kich marynat (śledzi, grzybów, pikli).

-Lubczyk ogrodowy

-Roślina uprawiana w Europie i Ameryce Północnej. Korzenie, liście

-jeden owoce tej rośliny służą do przyprawiania zup, sosów i potraw mięsnych, w szczególności baraniny i cielęciny.

-Majeranek

-Roślina uprawiana na całym niemal świecie. Jej świeże lub suszone liście należą do najpopularniejszych przypraw stosowanych w pols-kiej (i nie tylko) kuchni. Dodaje się je do zup: grochowej i fasolowej, flaków, mięs pieczonych i duszonych oraz do potraw z nasion strączkowych.

-Mięta pieprzowa

-Roślina będąca w powszechnej uprawie we wszystkich częściach świata. Jej liście nadają się do aromatyzowania sosów i napojów oraz do wyrobu nalewek i niektórych win. W krajach anglosaskich mięta jest podstawą sosów do mięsa baraniego, ryb, a nawet kurczaków.

-Papryka

-Roślina uprawiana w wielu krajach, m.in. w Polsce. Ma bardzo szerokie zastosowanie kulinarne. Rozróżnia się paprykę delikatesową, o łagodnym smaku, słodką, paprykę o barwie nieco ciemniejszej i lekko ostrym smaku, półsłodką (ostrzejszą) oraz paprykę bardzo ostrą, czerwonobrunatną. Świeże owoce dwu pierwszych odmian stanowią smakowo i witaminowo wartościowy dodatek do surówek oraz nadają się do przyrządzania potraw warzywnych lub warzyw- no-mięsnych (np. nadziewana papryka). Suszone i mielone owoce są natomiast doskonałymi przyprawami do wszystkich niemal potraw, z wyjątkiem słodkich. Suszona i mielona papryka jest np. niezbędną przyprawą do flaków, gulaszów i wielu innych potraw z mięs, ryb i makaronów.

About the author / 

admin

Menu:

Losowe artykuły:

  • Leżajsk Pszeniczne (Grupa Żywiec)

    Jak zohydzić mi ulubiony gatunek piwa. Uwielbiam piwa pszeniczne. Zwłaszcza te warzone z miłością i dbałością o każdy detal, jak choćby opisywane w poprzednim poście Jurajskie Pszeniczne Ciemne. Leżajsk Pszeniczny do tej grupy nie należy. Oczywiście spodziewałem się tego, trudno oczekiwać rewelacji po piwie w segmencie cenowym poniżej 3 zł. Pojawiły się jednak przesłanki, by…

  • Klasztorne piwo (Browar Jabłonowo)

    Jeśli mamy koniec października, to znaczy, że jest zima i białe niedźwiedzie przechadzają się ulicami naszych miast. Czas zatem wypić coś na rozgrzewkę. Piwo wzorowane na belgijskich „klasztorniakach” z Manufaktury Piwnej browaru Jabłonowo ma całkiem sporą zawartość alkoholu. Ale czy oprócz mocy ma do zaoferowania również ciekawe doznania smakowe? Zrobiłem eksperyment i nalałem to piwo…