

Lebiodka (oregano)
-Lebiodka (oregano)
-Pospolita roślina rosnąca w Polsce w dzikim stanie. Ma wielorakie zastosowanie do mięs i ryb, pizzy, jako dodatek do kiszenia ogórków oraz jako aromatyzujący dodatek do likierów, wódek i wermutów. Wchodzi w skład rozmaitych kompozycji ziołowych, m.in. ziół prowansalskich.
-Liście laurowe
-Liście krzewu lub drzewa wawrzynu szlachetnego, rosnącego głów-nie w krajach basenu Morza Śródziemnego. Świeże lub suszone liście, zwane też liśćmi bobkowymi lub wawrzynowymi, stanowią przyprawę do zup, ryb, mięs, dziczyzny, rozmaitych potraw
-0 wyrazistym smaku są również nieodzownym składnikiem wszel-kich marynat (śledzi, grzybów, pikli).
-Lubczyk ogrodowy
-Roślina uprawiana w Europie i Ameryce Północnej. Korzenie, liście
-jeden owoce tej rośliny służą do przyprawiania zup, sosów i potraw mięsnych, w szczególności baraniny i cielęciny.
-Majeranek
-Roślina uprawiana na całym niemal świecie. Jej świeże lub suszone liście należą do najpopularniejszych przypraw stosowanych w pols-kiej (i nie tylko) kuchni. Dodaje się je do zup: grochowej i fasolowej, flaków, mięs pieczonych i duszonych oraz do potraw z nasion strączkowych.
-Mięta pieprzowa
-Roślina będąca w powszechnej uprawie we wszystkich częściach świata. Jej liście nadają się do aromatyzowania sosów i napojów oraz do wyrobu nalewek i niektórych win. W krajach anglosaskich mięta jest podstawą sosów do mięsa baraniego, ryb, a nawet kurczaków.
-Papryka
-Roślina uprawiana w wielu krajach, m.in. w Polsce. Ma bardzo szerokie zastosowanie kulinarne. Rozróżnia się paprykę delikatesową, o łagodnym smaku, słodką, paprykę o barwie nieco ciemniejszej i lekko ostrym smaku, półsłodką (ostrzejszą) oraz paprykę bardzo ostrą, czerwonobrunatną. Świeże owoce dwu pierwszych odmian stanowią smakowo i witaminowo wartościowy dodatek do surówek oraz nadają się do przyrządzania potraw warzywnych lub warzyw- no-mięsnych (np. nadziewana papryka). Suszone i mielone owoce są natomiast doskonałymi przyprawami do wszystkich niemal potraw, z wyjątkiem słodkich. Suszona i mielona papryka jest np. niezbędną przyprawą do flaków, gulaszów i wielu innych potraw z mięs, ryb i makaronów.
Pozostałe nasze teksty:
Diavola Garwolin strona internetowa
Nasiona feminizowane automaty co to znaczy
Fototapety do kuchni Barwice
Tym razem regionalny smak – oscypki
Browar w Raciborzu niedługo wypuści dwa nowe piwa
Niezwykła przyprawa
Diavola Mińsk Mazowiecki kontakt
Wyrafinowana kuchnia francuska
Włoskie wina
Meble kuchenne na wymiar Wrocław i meble kuchenne na wymiar Kraków
Frytkownica gastronomiczna gazowa
Karmy dla zwierząt Bierutów
Wyposażenie gastronomii Busko-Zdrój
Wyposażenie pracowni
Restauracja polska Warszawa
Menu:
-
-
Kultowa sałatka jarzynowa
8 lutego 2020 By admin -
Różne potrawy z mięsem w roli głównej
8 lutego 2020 By admin -
Grzybowa w najlepszym wydaniu
8 lutego 2020 By admin -
Pyszna sałatka owocowa
8 lutego 2020 By admin
-
Maternus Premium Pilsener (Brouwerij Martens, Belgia)
24 grudnia 2018 By admin -
Karlsquell Słodowe (Frankfurter Brauhaus, Niemcy)
24 maja 2018 By admin -
Veltins Pilsener (Brauerei C.&A.; Veltins, Niemcy)
24 lutego 2019 By admin -
Wąż z oplotu do filtracji
24 lutego 2019 By admin -
Kapslownica Greta – pożegnanie po latach
24 maja 2018 By admin
-
Dzikie kulinaria
30 sierpnia 2016 By admin -
Kulinarne szaleństwo
30 sierpnia 2016 By admin -
Przyjemność jedzenia
30 sierpnia 2016 By admin -
Naukowcy zawstydzili Intel
12 grudnia 2015 By admin -
Rozkładana kanapa w pokoju dziennym
5 sierpnia 2020 By admin
Losowe artykuły:
-
25 listopada 2018 Raciborskie (Browar Zamkowy w Raciborzu)
„My piwo tworzymy, inni je produkują”. Butne hasło, ale czy nie na wyrost? Browar Zamkowy to doskonały przykład nowego trendu na rynku piwnym w Polsce. Zakłady, które upadły przed laty z powodu braku rentowności, odradzają się jak feniks z popiołów, wyciągają ze zbutwiałych kufrów (nawet jeśli istnieją tylko w wyobraźni marketingowców) stare receptury, wracają do…
-
24 lutego 2018 Beer Geek Madness 2016
Ale, że co ja nie pójdę na Beer Geek Madness? No właśnie i dlatego się wybrałem. W ubiegłym roku wolałem zakupić więcej surowców i zrobić w tym czasie piwo domowe, ale teraz się wybrałem. W końcu jako szanujący się piwny freek musiałem zobaczyć, co tam się dzieje.I przyznaję, że działo się wiele. Ominąć kolejki, nie…
Kategorie
- Etykiety na piwo domowe (25)
- Festiwal dobrego piwa (25)
- Jak zrobić piwo (38)
- Jak zrobić własne piwo (24)
- Piwo tesco (25)
- Piwowar domowy (24)
- Skrzynka na piwo (24)
- Słodownia Strzegom (23)
- Tesco piwa (23)
- Transporter do piwa (24)
- Zdrowa kuchnia (152)