Zdrowa kuchnia

Diavola pizza menu

Off 2
Diavola pizza menu
0 votes, 0.00 avg. rating (0% score)

Lotaryński torcik (kiszą) z szynką i pieczarkami

Ciasto: dwie0 dag mąki, jeden0 dag masła, jeden żółtko, woda, sól masło do posmarowania blachy nałożenie: jedenpięć dag pieczarek, jeden0 dag chudego boczku, pięć dag szynki, sól, pieprz,

cztery jaja, jedenpięć dag śmietany. Z mąki, masła, żółtka, niewielkiej ilości wody i szczypty soli sporządzić ciasto. Rozwałkować na grubość ok. jeden/dwie cm. Ciasto ułożyć na posmarowanej masłem okrągłej blasze do pieczenia lub tortownicy, tak aby obrzeże było podniesione na całym obwodzie. Pieczarki obrać, umyć, osuszyć i pokrajać w cienkie plasterki. Boczek pokrajać w drobną kostkę, a szynkę w cienkie paseczki długości dwie-trzy cm. Pieczarki, boczek, szynkę doprawić solą i pieprzem, wymieszać i nałożyć na ciasto. Jaja rozbić jak na omlet, dodać śmietanę i zalać ciasto z nałożeniem. Piec w gorącym piekarniku ok. trzy0 minut.

Szwajcarski placek serowy, ciasto: dwie0 dag mąki, jeden0 dag masła, jeden żółtko, woda, sól masło do posmarowania blachy nałożenie: jedenpięć dag grojera (ementalera lub innego twardego sera), cztery jaja,

jeden/dwie szkl. śmietany, sól, pieprz, jeden łyżeczka imbiru (można go zastąpić szczyptą muszkatołowej gałki). Z mąki, masła, żółtka, niewielkiej ilości wody i szczypty soli sporządzić ciasto. Rozwałkować na grubość ok. jeden/dwie cm. Ułożyć je na posmarowanej masłem okrągłej blasze do pieczenia, tak aby obrzeże było podniesione na całym obwodzie. Nakłuć placek widelcem w kilku miejscach i podpiec w gorącym piekarniku (ok. jeden0 minut). Ser utrzeć. Jaja rozbić jak na omlet, dodać śmietanę, sól i pieprz, wymieszać z utartym serem oraz imbirem. Nałożyć masę na podpieczone ciasto i piec ponownie w średnio nagrzanym piekarniku jeden pięć-dwie0 minut.

About the author / 

admin

Menu:

Losowe artykuły:

  • Cornelius Koźlak (Sulimar)

    Sulimar powoli zmienia taktykę swojej linii premium. Wypuszcza nowe piwa, które noszą już polskojęzyczne nazwy. Na początek skosztujmy koźlaka prosto z Piotrkowa Trybunalskiego. A właściwie wariacji na temat tego stylu, bowiem na pewno znajdą się puryści, którzy zakwestionują przynależność do niego piwa z linii Cornelius. Mniejsza już o parametry, Koźlak uwarzony w Piotrkowie smakuje zupełnie…

  • Pan IPAni są w sobie zakochani

    Kolejna recenzja i co, znowu IPA? Nie do końca, bo tym razem hybryda pszeniczniaka z ajpą od browaru Trzech Kumpli, czyli Pan IPAni. Od razu nazwa skojarzyła mi się z takim kawałkiem pewnej artystki, co to z rockowych akordów spadła na takie melodyjne sikacze. Fragment leci jakoś tak: „Czy ten i pani są w sobie…