

Lotaryński torcik (kiszą) z szynką i pieczarkami
Ciasto: dwie0 dag mąki, jeden0 dag masła, jeden żółtko, woda, sól masło do posmarowania blachy nałożenie: jedenpięć dag pieczarek, jeden0 dag chudego boczku, pięć dag szynki, sól, pieprz,
cztery jaja, jedenpięć dag śmietany. Z mąki, masła, żółtka, niewielkiej ilości wody i szczypty soli sporządzić ciasto. Rozwałkować na grubość ok. jeden/dwie cm. Ciasto ułożyć na posmarowanej masłem okrągłej blasze do pieczenia lub tortownicy, tak aby obrzeże było podniesione na całym obwodzie. Pieczarki obrać, umyć, osuszyć i pokrajać w cienkie plasterki. Boczek pokrajać w drobną kostkę, a szynkę w cienkie paseczki długości dwie-trzy cm. Pieczarki, boczek, szynkę doprawić solą i pieprzem, wymieszać i nałożyć na ciasto. Jaja rozbić jak na omlet, dodać śmietanę i zalać ciasto z nałożeniem. Piec w gorącym piekarniku ok. trzy0 minut.
Szwajcarski placek serowy, ciasto: dwie0 dag mąki, jeden0 dag masła, jeden żółtko, woda, sól masło do posmarowania blachy nałożenie: jedenpięć dag grojera (ementalera lub innego twardego sera), cztery jaja,
jeden/dwie szkl. śmietany, sól, pieprz, jeden łyżeczka imbiru (można go zastąpić szczyptą muszkatołowej gałki). Z mąki, masła, żółtka, niewielkiej ilości wody i szczypty soli sporządzić ciasto. Rozwałkować na grubość ok. jeden/dwie cm. Ułożyć je na posmarowanej masłem okrągłej blasze do pieczenia, tak aby obrzeże było podniesione na całym obwodzie. Nakłuć placek widelcem w kilku miejscach i podpiec w gorącym piekarniku (ok. jeden0 minut). Ser utrzeć. Jaja rozbić jak na omlet, dodać śmietanę, sól i pieprz, wymieszać z utartym serem oraz imbirem. Nałożyć masę na podpieczone ciasto i piec ponownie w średnio nagrzanym piekarniku jeden pięć-dwie0 minut.
Pozostałe nasze teksty:
Filety z kurczaka ze szpinakiem
Diavolo Olsztyn
KURCZAK Z FASOLKĄ
Faszerowana szynka
CUKINIOWE LECZO
KOCIOŁEK PO MEKSYKAŃSKU
Potrawka z kurczaka
SZARLOTKA Z BRZOSKWINIAMI
Diavola Grójec
Diavolo Wałbrzych menu
BRUKSELKA Z KIEŁBASĄ
SOCZEWICA Z PARÓWKAMI I BOCZKIEM
BOSTOŃSKA FASOLKA
Łopatka wieprzowa z młodymi warzywami
Niby gołąbki
Menu:
-
-
Kultowa sałatka jarzynowa
8 lutego 2020 By admin -
Różne potrawy z mięsem w roli głównej
8 lutego 2020 By admin -
Grzybowa w najlepszym wydaniu
8 lutego 2020 By admin -
Pyszna sałatka owocowa
8 lutego 2020 By admin
-
Maternus Premium Pilsener (Brouwerij Martens, Belgia)
24 grudnia 2018 By admin -
Karlsquell Słodowe (Frankfurter Brauhaus, Niemcy)
24 maja 2018 By admin -
Veltins Pilsener (Brauerei C.&A.; Veltins, Niemcy)
24 lutego 2019 By admin -
Wąż z oplotu do filtracji
24 lutego 2019 By admin -
Kapslownica Greta – pożegnanie po latach
24 maja 2018 By admin
-
Dzikie kulinaria
30 sierpnia 2016 By admin -
Kulinarne szaleństwo
30 sierpnia 2016 By admin -
Przyjemność jedzenia
30 sierpnia 2016 By admin -
Naukowcy zawstydzili Intel
12 grudnia 2015 By admin -
Rozkładana kanapa w pokoju dziennym
5 sierpnia 2020 By admin
Losowe artykuły:
-
25 listopada 2018 Podróże Kormorana: American IPA (Browar Kormoran)
Kormoran zaskoczył i zaplusował u wielu amatorów piwa, porwał się bowiem na styl, który był do tej pory domeną małych, często kontraktowych browarów. W dodatku zrobił to z taką klasą, że mucha nie siada! Motyw podróży w seriach piwnych nie jest niczym nowym – w końcu niemal każdy browar z ambicjami warzy style piwa pochodzące…
-
8 lutego 2020 Kultowa sałatka jarzynowa
Sałatki jarzynowe w naszym kraju należą chyba do tych najbardziej klasycznych i najbardziej znanych sałatek,jakie obecnie robimy na święta lub też na inne ważne okazje. Do głównych składników sałatki warzywnej z pewnością należy: pietruszka, seler, marchew, groszek, kukurydza, majonez, musztarda, sól, pieprz, oraz niektórzy dodają również fasolę czerwoną lub też białą, oraz kroją oliwki i…
Kategorie
- Etykiety na piwo domowe (25)
- Festiwal dobrego piwa (25)
- Jak zrobić piwo (38)
- Jak zrobić własne piwo (24)
- Piwo tesco (25)
- Piwowar domowy (24)
- Skrzynka na piwo (24)
- Słodownia Strzegom (23)
- Tesco piwa (23)
- Transporter do piwa (24)
- Zdrowa kuchnia (152)