Zdrowa kuchnia

Diavola Garwolin strona internetowa

Off 2
Diavola Garwolin strona internetowa
0 votes, 0.00 avg. rating (0% score)

Kolendra

Roślina uprawiana niemal na całym świecie. Jej owoców używa się do kiełbas, pasztetów, mięs pieczonych i duszonych, szynki, mary-nat, do wyrobu musztardy oraz jako dodatku do piernika.

-Koper ogrodowy

-Roślina uprawiana w całej Europie i licznych pozaeuropejskich krajach występuje także w stanie zdziczałym. Młode pędy są aromatycznym dodatkiem do zup, potraw mącznych, rybnych, ziemniaków, a wykształcone łodygi z owocami – nieodzownym dodatkiem do kwaszenia ogórków. Owoce ogrodowego kopru znakomicie podnoszą aromat i smakowitość pieczonych mięs (cielęciny, schabu) oraz niektórych potraw rybnych.

-Koper włoski (fenkuł)

-Roślina uprawiana w całej Europie. Świeże liście i nasiona są stosowane jako dodatek do jarzyn, chleba.

-Kurkuma (ostryż)

-Roślina uprawiana głównie w Indiach, Indonezji, południowych Chinach. Rozróżnia się ostryż długi, cytwarowy, wonny i plamisty.

-Bulwy i korzenie kurkumy, dawniej wykorzystywane do produkcji barwników spożywczych (także barwników tkanin), znajdują obec-nie podstawowe zastosowanie jako składnik curry. Liście ostryżu plamistego są ponadto samodzielną przyprawą do potraw rybnych. Kurkuma jest stosowana do przyprawiania ciast i egzotycznych zup.

-Lawenda wąskolistna

-Roślina rosnąca w Europie. Liście tego wiecznie zielonego pół- krzewu mają przed kwitnieniem smak korzenno-gorzkawy. Wraz z końcami świeżych lub suszonych pędów służą do przyprawiania rybnych zup, ziołowych sosów, potraw z baraniny, a w szczególności szpikowanego słoniną zająca, duszonego w czerwonym winie.

About the author / 

admin

Menu:

Losowe artykuły:

  • Pszeniczne (Browar Konstancin)

    Po opisywanym w poniedziałek Żytnim pora na spróbowanie najnowszego dziecka Browaru Konstancin. Browar podkreśla fakt, że piwo jest niepasteryzowane i refermentowane w butelkach. Czy przysłużyło się to temu pszeniczniakowi? Piwo nalewa się ze świetną, wysoką pianą, która próbuje uciec ze szklanki. Kolor ma żółty, mętny. Osadu drożdżowego nie zauważyłem. Zapach chlebowy, są i banany. W…

  • Zawiercie Czekoladowe (Browar na Jurze)

    Browar z Zawiercia po raz kolejny udowadnia, że jak się już za coś bierze, to robi to z sercem i bez kompromisów. Tym czymś jest piwo typu stout. Nazwa może być myląca dla niektórych konsumentów – określenie „czekoladowe” mogą odnieść do słodkiego Magnusa i takiego smaku będą się spodziewać. Tymczasem Zawiercie Czekoladowe oferuje klasyczną stoutową…