Zdrowa kuchnia

Diavola Garwolin strona internetowa

Off 4
Diavola Garwolin strona internetowa
0 votes, 0.00 avg. rating (0% score)

Kolendra

Roślina uprawiana niemal na całym świecie. Jej owoców używa się do kiełbas, pasztetów, mięs pieczonych i duszonych, szynki, mary-nat, do wyrobu musztardy oraz jako dodatku do piernika.

-Koper ogrodowy

-Roślina uprawiana w całej Europie i licznych pozaeuropejskich krajach występuje także w stanie zdziczałym. Młode pędy są aromatycznym dodatkiem do zup, potraw mącznych, rybnych, ziemniaków, a wykształcone łodygi z owocami – nieodzownym dodatkiem do kwaszenia ogórków. Owoce ogrodowego kopru znakomicie podnoszą aromat i smakowitość pieczonych mięs (cielęciny, schabu) oraz niektórych potraw rybnych.

-Koper włoski (fenkuł)

-Roślina uprawiana w całej Europie. Świeże liście i nasiona są stosowane jako dodatek do jarzyn, chleba.

-Kurkuma (ostryż)

-Roślina uprawiana głównie w Indiach, Indonezji, południowych Chinach. Rozróżnia się ostryż długi, cytwarowy, wonny i plamisty.

-Bulwy i korzenie kurkumy, dawniej wykorzystywane do produkcji barwników spożywczych (także barwników tkanin), znajdują obec-nie podstawowe zastosowanie jako składnik curry. Liście ostryżu plamistego są ponadto samodzielną przyprawą do potraw rybnych. Kurkuma jest stosowana do przyprawiania ciast i egzotycznych zup.

-Lawenda wąskolistna

-Roślina rosnąca w Europie. Liście tego wiecznie zielonego pół- krzewu mają przed kwitnieniem smak korzenno-gorzkawy. Wraz z końcami świeżych lub suszonych pędów służą do przyprawiania rybnych zup, ziołowych sosów, potraw z baraniny, a w szczególności szpikowanego słoniną zająca, duszonego w czerwonym winie.

About the author / 

admin

Menu:

Losowe artykuły:

  • Kuchnia czeska

    Kuchnia czeska W czeskiej kuchni można poczuć austrowęgierskie wpływy. Również fakt, że przez długi czas Czechy nie były samodzielnym państwem, lecz częścią Czechosłowacji nie jest bez znaczenia. Kolejny raz historia odcisnęła swój ślad na jednej z najbardziej pociągających sztuk – sztuce kulinarnej. Kuchnia czeska nie należy do najlżejszych, ale ze względu na swój oryginalny smak…

  • Żubr Ciemnozłoty (Dojlidy/ Kompania Piwowarska)

    Kolejne piwo bardzo mocno reklamowane, kreowane wręcz na trunek ekskluzywny. Jaka jest rzeczywistość? Brutalna, jak zawsze. Pierwsze wrażenie jest zaskakujące. Żubr, który wygląda w kuflu jak koźlak? Ma nawet niezłą pianę, która nie znika jak fatamorgana. Tuż po przelaniu do kufla czuć dość agresywny zapach owocowo-alkoholowy. Po chwili znika. Zamaczam usta i jestem nieco skołowany….