Zdrowa kuchnia

BRUKSELKA Z KIEŁBASĄ

Off 33

SKŁADNIKI:

1. 50 dag brukselki (może być mrożona)
2. 20 dag kiełbasy toruńskiej (lub podobnej)
3. 2 łyżki oleju
4. 2 łyżki koncentratu pomidorowego
5. 1 łyżka mąki
6. 3 szklanki buliony (może być z kostki)
7. 3 ząbki czosnku
8. 2 łyżki posiekanej zielonej pietruszki
9. Słodka mielona papryka
10. 5 ziemniaków
11. Cukier, sól, świeżo zmielony czarny pieprz

WYKONANIE:

Ziemniaki obrać, umyć i pokroić w grubą kostkę.
Czosnek i cebulę obrać. Olej rozgrzać na patelni, wrzucić ziemniaki i rozgnieciony czosnek, przesmażyć. Po jakimś czasie dodać przecier pomidorowy, posypać mąką,zamieszać i zasmażyć; dodać bulion i zagotować, dodać brukselkę i gotować około 20 minut na małym ogniu.
Kiełbasę obrać ze skórki i pokroić w paseczki, dodać do brukselki, całość przyprawić słodką mieloną papryką, solą i świeżo zmielonym czarnym pieprzem oraz szczyptą cukru. Przed podaniem posypać posiekaną zieloną pietruszką. Podawać z bagietką.

About the author / 

admin

Menu:

Losowe artykuły:

  • Lubuskie Celtyckie (Browar Witnica)

    Kobieta też człowiek. Wybaczcie ten suchar na początku, to staje się już naprawdę nudne – biję się w piersi. Niemniej wciąż sprawdza się stereotyp mówiący, że dosładzane piwa ciemne są produkowane specjalnie z myślą o płci pięknej, nieprzepadającą za „piwnym” smakiem piwa. I właśnie takie jest Celtyckie. „Ciemniak” z Witnicy jest chętnie zamawiany przez bardziej…

  • Łomża Export Pszeniczne (Browar Łomża)

    Witamy na pustkowiu. Spośród koncerniaków Łomża do tej pory dawała radę jakoś bardziej, mając na swoim koncie kilka nie najgorszych lagerów. Zgodnie z aktualnie obowiązującą modą browar z hipkami w łowickich ludowych strojach zapragnął dołączyć do gromadki swoich marek weizena. Po przelaniu do szklanki Łomża Export Pszeniczne prezentuje się iście imponująco. Wysoka, gęsta piana, żółta…