Zdrowa kuchnia

Dlaczego warto sięgnąć po miód?

Off 9
Dlaczego warto sięgnąć po miód?
0 votes, 0.00 avg. rating (0% score)

W przypadku nagłego przypadku przeziębienia lub grypy wielu z nas od razu sięgnie po słoik miodu. Dodany do ciepłej herbaty lub mleka na pewno złagodzi nieprzyjemne objawy i wpłynie na poprawę stanu zdrowia. Czy jednak wiemy wystarczająco wiele o leczniczym działaniu pszczelego wyrobu?

Miód pszczeli znany jest od wieków ze swoich uzdrawiających właściwości. Doceniamy je także dzisiaj, gdy współczesna medycyna osiąga już prawdziwe szczyty. Właściwości antybiotyczne miodu nadal są jednak bardzo cenne i przydają się w wielu przykrych momentach. Dzięki nim bowiem możemy w łatwy sposób, domowymi metodami walczyć z nieprzyjemnymi dolegliwościami. Dzięki temu możemy minimalizować objawy przeziębienia i stanów grypowych oraz minimalizować gorączkę.

Z uzdrawiających mocy pszczelego miodu korzystają także inne organy naszego ciała. Miód może bowiem wpływać na pracę wielu narządów wewnętrznych. Bardzo często powtarza się na przykład o zbawiennym działaniu miodu na ludzkie serce. Regularne spożywanie pszczelego specjału może bowiem wpłynąć na obniżenie ciśnienia tętniczego krwi. Wzmacniany jest także mięsień sercowy, co zapobiega powstawaniu wielu niebezpiecznych chorób. Dodatkowo miód pszczeli poprawia także pracę nerek, pęcherza, wątroby i trzustki. Jest on także zalecany w przypadku częstego stresu i napięcia psychicznego. Miód pszczeli ma bowiem właściwości rozluźniające i uspokajające, które mogą wpływać kojąco nie tylko nasz organizm, ale także na naszą duszę. Poza tym, miód pszczeli to przecież sama słodka przyjemność…

About the author / 

admin

Menu:

Losowe artykuły:

  • OPAT

    Rodzaj piwa: jasne (svetle vycepni pivo) Zawartość alkoholu: 4,2% Zawartość ekstraktu: 11% Skład: woda, słód, drożdże , chmiel, extrakt chmielowy, antyoxydant E300 Cenna: 3,90 zł ( butelka ) temperatura spożycia: pokojowa Piwo z bliskiego nam Brumowa. Kolor jasny słomkowy. Piana po nalaniu do kufla dość długo się utrzymuje.Nagazowanie mocne, odpowiednie dla piw typowo orzeźwiających czeskich….

  • Twierdzowe Niepasteryzowane (Browar Zamkowy w Raciborzu)

    Kolejne ciekawe piwo z Raciborza. Tym razem niepasteryzowane, co potwierdza krótki termin przydatności do spożycia (pamiętajcie, żeby nie kupować takiego piwa, jeśli w sklepie stoi na półce w temperaturze kilkunastu stopni – ma być w lodówce i już). Byłem ciekaw, czy oprócz nieco niższej zawartości alkoholu będzie się czymś różniło od prezentowanego w poprzednim poście…