Zdrowa kuchnia

Dlaczego warto sięgnąć po miód?

Off 4
Dlaczego warto sięgnąć po miód?
0 votes, 0.00 avg. rating (0% score)

W przypadku nagłego przypadku przeziębienia lub grypy wielu z nas od razu sięgnie po słoik miodu. Dodany do ciepłej herbaty lub mleka na pewno złagodzi nieprzyjemne objawy i wpłynie na poprawę stanu zdrowia. Czy jednak wiemy wystarczająco wiele o leczniczym działaniu pszczelego wyrobu?

Miód pszczeli znany jest od wieków ze swoich uzdrawiających właściwości. Doceniamy je także dzisiaj, gdy współczesna medycyna osiąga już prawdziwe szczyty. Właściwości antybiotyczne miodu nadal są jednak bardzo cenne i przydają się w wielu przykrych momentach. Dzięki nim bowiem możemy w łatwy sposób, domowymi metodami walczyć z nieprzyjemnymi dolegliwościami. Dzięki temu możemy minimalizować objawy przeziębienia i stanów grypowych oraz minimalizować gorączkę.

Z uzdrawiających mocy pszczelego miodu korzystają także inne organy naszego ciała. Miód może bowiem wpływać na pracę wielu narządów wewnętrznych. Bardzo często powtarza się na przykład o zbawiennym działaniu miodu na ludzkie serce. Regularne spożywanie pszczelego specjału może bowiem wpłynąć na obniżenie ciśnienia tętniczego krwi. Wzmacniany jest także mięsień sercowy, co zapobiega powstawaniu wielu niebezpiecznych chorób. Dodatkowo miód pszczeli poprawia także pracę nerek, pęcherza, wątroby i trzustki. Jest on także zalecany w przypadku częstego stresu i napięcia psychicznego. Miód pszczeli ma bowiem właściwości rozluźniające i uspokajające, które mogą wpływać kojąco nie tylko nasz organizm, ale także na naszą duszę. Poza tym, miód pszczeli to przecież sama słodka przyjemność…

About the author / 

admin

Menu:

Losowe artykuły:

  • Utenos Premium Lager (Utenos, Litwa)

    Chyba nowość na naszym rynku (wcześniej nie widziałem) – a przede wszystkim bardzo starannie zaprojektowany produkt. Efektowna biała butelka nawiązuje do amerykańskiego Millera. Do tego praktyczny kapsel z zawleczką, stosowany u nas przez firmę Tymbark – bardzo wygodny w obsłudze. Jak premium to premium – lager z Litwy prezentuje się jak potencjalny zdobywca podniebienia amerykańskiego…

  • Śliwka w Piwie (Browar Kormoran)

    Trzecie, najnowsze, owocowe piwo z browaru w Olsztynie. Producent chwali się na etykiecie, że w każdej butelce Śliwki w Piwie znajduje się sok z dziewięciu śliwek. A sok ten pochodzi od trzech odmian śliwki: węgierki, węgierki łowickiej i mirabelki. Jak to smakuje? Zacznijmy tradycyjnie od wyglądu. A ten, podobnie jak w przypadku Wiśni, przedstawia się…