Zdrowa kuchnia

Dlaczego warto sięgnąć po miód?

Off 25

W przypadku nagłego przypadku przeziębienia lub grypy wielu z nas od razu sięgnie po słoik miodu. Dodany do ciepłej herbaty lub mleka na pewno złagodzi nieprzyjemne objawy i wpłynie na poprawę stanu zdrowia. Czy jednak wiemy wystarczająco wiele o leczniczym działaniu pszczelego wyrobu?

Miód pszczeli znany jest od wieków ze swoich uzdrawiających właściwości. Doceniamy je także dzisiaj, gdy współczesna medycyna osiąga już prawdziwe szczyty. Właściwości antybiotyczne miodu nadal są jednak bardzo cenne i przydają się w wielu przykrych momentach. Dzięki nim bowiem możemy w łatwy sposób, domowymi metodami walczyć z nieprzyjemnymi dolegliwościami. Dzięki temu możemy minimalizować objawy przeziębienia i stanów grypowych oraz minimalizować gorączkę.

Z uzdrawiających mocy pszczelego miodu korzystają także inne organy naszego ciała. Miód może bowiem wpływać na pracę wielu narządów wewnętrznych. Bardzo często powtarza się na przykład o zbawiennym działaniu miodu na ludzkie serce. Regularne spożywanie pszczelego specjału może bowiem wpłynąć na obniżenie ciśnienia tętniczego krwi. Wzmacniany jest także mięsień sercowy, co zapobiega powstawaniu wielu niebezpiecznych chorób. Dodatkowo miód pszczeli poprawia także pracę nerek, pęcherza, wątroby i trzustki. Jest on także zalecany w przypadku częstego stresu i napięcia psychicznego. Miód pszczeli ma bowiem właściwości rozluźniające i uspokajające, które mogą wpływać kojąco nie tylko nasz organizm, ale także na naszą duszę. Poza tym, miód pszczeli to przecież sama słodka przyjemność…

About the author / 

admin

Menu:

Losowe artykuły:

  • Amber Boy (AleBrowar)

    Bursztynowy Chłopiec ratuje świat przed piwną nudą. Nie wiem jak wy, ale ja kupuję tę alebrowarową otoczkę – zabawne, czasem turpistyczne postacie na etykietach i towarzyszące im historyjki. A przede wszystkim zawartość butelek, które zdobią. Amber ale w wydaniu AleBrowaru to herbaciano-czerwone piwo chmielone amerykańskimi odmianami chmielu. Po nalaniu do szklanki w oczy rzuca się…

  • Fasolka po bretońsku dla wszystkich

    Niektórzy w naszym kraju są bardzo zafascynowani potrawą, jaka jest fasolka po bretońsku i uważa, że powinno się ją znacznie częściej serwować niż inne potrawy. Nasza fasolka po bretońsku dla niektórych stanowi sztandarowe i popularne danie w kuchni, jednak nie przebije ona naszego schabowego, który przecież jest już kultowym daniem, jeśli chodzi o kuchnię polską….