Dwa lata temu po raz pierwszy próbowałem Weizena z Piotrkowa i wtedy też, jak przystało na neofitę w dziedzinie „piw lepszych”, oceniłem go na 8,5. To było dwa lata temu, dziś czas zweryfikować tę wysoką notę.
Jeśli macie ochotę przeczytać tamtą recenzję, odsyłam na FFE. Dziś podchodzę do Corneliusa pszenicznego z bagażem doświadczeń, za którym stoi sporo wypitych butelek nieco lepszych gatunkowo pszeniczniaków. Po przelaniu do szklanki piwo pieni się słabo, co wydaje się dość zaskakujące. Nie ma mowy o śnieżnej czapie, piana na pół centymetra dość szybko się ulatnia nie pozostawiając po sobie nawet wspomnienia. Od razu można nabrać podejrzenia, że browar na czymś oszczędza. Czyżby na słodzie pszenicznym? Podejrzenie wzmaga się, gdy próbuję pierwszy łyk. Weizen jest słodki! Jego smak to coś w rodzaju Kubusia marchwiowo-bananowego. Brak ostrości goździków i orzeźwiającej kwaskowatości. Cornelius bardziej przypomina rozcieńczony sok przecierowy niż rasowego pszeniczniaka. Dziwne. Nie jest to przykry smak, być może nawet spodoba się nowicjuszom, bo nie odstraszy ich swoją „obcością”. Jednak na pewno nie jest to smak, który charakteryzuje bawarskie wiezeny (a na bawarską tradycję powołuje się producent na etykiecie) – brakuje mu wytrawności i istotnych atrybutów typowej niemieckiej pszenicy, czyli lekkości, orzeźwienia i mocnego wysycenia.
Zdecydowanie nie jest to piwo warte absurdalnych 6, a czasem nawet 7 zł, jakie życzą sobie za nie hipermarkety. Cena z małych sklepików specjalistycznych (między 3,70 a 4 zł) jest akceptowalna. Na pewno warto od czasu do czasu spróbować (a nuż wróci do formy z czasów debiutu na rynku?), ale do wzorca klasycznego Paulanera – bardzo daleko.
==Radar==
Alkohol: 5%, ekstrakt: 12,5% Blg
Cena: 3,85 zł
Ocena: 6,5/10
+ dość smaczne, ale to nie jest niemiecka pszenica
+ do końca szklanki bez nieprzyjemnych niespodzianek
– słaba piana i wysycenie
– zbyt słodkie
– oszczędności na słodzie pszenicznym?
Pozostałe nasze teksty:
- Objawy zapalenia pęcherza
- Bezpłatne badanie wzroku Kraków
- Grubość mielenia kawy a wpływ na smak
- Nowomodne zabiegi lecznicze
- Jak zwiększyć potencję
- Dieta z indeksem glikemicznym
- BOSTOŃSKA FASOLKA
- Oettinger Hefeweissbier (Oettinger Brauerei, Niemcy)
- Dieta paleo
- Gabinety stomatologiczne
- Nie przeszkadzaj dziecku dorosnąć
- Browar w Raciborzu niedługo wypuści dwa nowe piwa
- Perła Export (Perła Browary Lubelskie)
- Dobre wieści z dwóch małych browarów
- Kobiece problemy
Menu:
-
-
Anteny UMTS: Przewodnik po Technologii Komunikacyjnej Nowej Generacji
23 listopada 2023 By admin -
Kamera Dania w Kopenhadze: Miejsce, Gdzie Kreatywność Spotyka Rozrywkę
21 października 2023 By admin -
Jakie prędkości są potrzebne do strumieniowania w 4K?
25 sierpnia 2023 By admin -
-
Cytrynówka Bodzia
30 listopada 2016 By admin -
Maternus Premium Pilsener (Brouwerij Martens, Belgia)
24 grudnia 2018 By admin -
Raciborskie Miodowe (Browar Zamkowy w Raciborzu)
24 listopada 2018 By admin -
Veltins Pilsener (Brauerei C.&A.; Veltins, Niemcy)
24 lutego 2019 By admin -
Łomża Wyborowe (Browar Łomża/ Royal Unibrew)
24 czerwca 2018 By admin
-
Problemy z nadwagą?
10 marca 2016 By admin -
Medycyna w służbie zdrowia
10 marca 2016 By admin -
Zadbaj o siebie i swój organizm
10 marca 2016 By admin -
Dzikie kulinaria
30 sierpnia 2016 By admin -
Losowe artykuły:
-
21 marca 2023 Klasyczne sposoby parzenia kawy
Kawa to jedna z najpopularniejszych napojów na świecie. Jej smak i aromat uwielbiają ludzie na całym świecie, dlatego też istnieje wiele sposobów jej parzenia. W tym artykule skupimy się na klasycznych sposobach parzenia kawy, które od wieków cieszą się niesłabnącą popularnością. Klasyczna kawa zaparzana Najprostszym sposobem parzenia kawy jest klasyczna kawa zaparzana. Do jej przygotowania…
-
24 kwietnia 2018 Góralskie (Browar Pilsweiser)
Browar Grybów nazywa się teraz Pilsweiser, ale piwa nadal nie potrafi robić. Przygotowałem się na „rozkosz przy konsumpcji” (cytat z kontry), ale wyszło jak z naszą reprezentacją piłkarską. Obiecanki cacanki. Góralskie prezentuje się całkiem dobrze, dopóki nie rozpocznie się owej konsumpcji. Nalewa się z niezłą pianą, w kuflu wygląda efektownie. Zapach nikły, słodowy. A smak?…
Kategorie
- Artykuły gościnne (9)
- Blog (165)
- Etykiety na piwo domowe (28)
- Festiwal dobrego piwa (28)
- Jak zrobić piwo (39)
- Jak zrobić własne piwo (27)
- Piwo tesco (27)
- Piwowar domowy (26)
- Skrzynka na piwo (26)
- Słodownia Strzegom (25)
- Tesco piwa (26)
- Transporter do piwa (26)
- Zdrowa kuchnia (153)