Zdrowa kuchnia

Diavola Garwolin strona internetowa

Off 29

Kolendra

Roślina uprawiana niemal na całym świecie. Jej owoców używa się do kiełbas, pasztetów, mięs pieczonych i duszonych, szynki, mary-nat, do wyrobu musztardy oraz jako dodatku do piernika.

-Koper ogrodowy

-Roślina uprawiana w całej Europie i licznych pozaeuropejskich krajach występuje także w stanie zdziczałym. Młode pędy są aromatycznym dodatkiem do zup, potraw mącznych, rybnych, ziemniaków, a wykształcone łodygi z owocami – nieodzownym dodatkiem do kwaszenia ogórków. Owoce ogrodowego kopru znakomicie podnoszą aromat i smakowitość pieczonych mięs (cielęciny, schabu) oraz niektórych potraw rybnych.

-Koper włoski (fenkuł)

-Roślina uprawiana w całej Europie. Świeże liście i nasiona są stosowane jako dodatek do jarzyn, chleba.

-Kurkuma (ostryż)

-Roślina uprawiana głównie w Indiach, Indonezji, południowych Chinach. Rozróżnia się ostryż długi, cytwarowy, wonny i plamisty.

-Bulwy i korzenie kurkumy, dawniej wykorzystywane do produkcji barwników spożywczych (także barwników tkanin), znajdują obec-nie podstawowe zastosowanie jako składnik curry. Liście ostryżu plamistego są ponadto samodzielną przyprawą do potraw rybnych. Kurkuma jest stosowana do przyprawiania ciast i egzotycznych zup.

-Lawenda wąskolistna

-Roślina rosnąca w Europie. Liście tego wiecznie zielonego pół- krzewu mają przed kwitnieniem smak korzenno-gorzkawy. Wraz z końcami świeżych lub suszonych pędów służą do przyprawiania rybnych zup, ziołowych sosów, potraw z baraniny, a w szczególności szpikowanego słoniną zająca, duszonego w czerwonym winie.

About the author / 

admin

Menu:

Losowe artykuły:

  • Sobotnia randka z krafciarami

    W ubiegłym tygodniu byłem w Berlinie na największych targach turystycznych świata. Trzy dni poza domem, a żyć jakoś trzeba. Wiadomo jak to jest z Niemkami. No po prostu trudno trafić na takie, które by odpowiadały. Tym razem również wpadały mi w ręce jedynie takie pospolite, wyjałowione koncerniaki, ale po powrocie do kraju czekała już na…

  • Fischer Tradition (Brasserie Fischer, Francja)

    Choć nie lubię świąt w jakiejkolwiek postaci, doceniam możliwość otrzymania w prezencie piwa, którego sam raczej bym nie kupił. I tak oto w ramach zwyczaju choinkowego posiadłem bogato zdobioną butlę pojemności 0,65 l, zamykaną na porcelanowy korek. Wróć. Nie porcelanowy – tak to może drzewiej było. Teraz korek jest z plastiku, ale i tak wygląda…