Gotując różne dania, gospodyni myśli głównie o smaku potrawy, rzadziej bierze pod uwagę prozdrowotne działanie zwykłego obiadu. Tymczasem drobny zabieg polegający na odpowiednim doprawieniu sosu, zupy czy drugiego dania może mieć kluczowy wpływ na nasze zdrowie.
Taką niezwykłą, niepozorną w wyglądzie przyprawą jest czarnuszka. Jej czarne, drobne ziarenka mają intensywny, lekko gorzkawy smak i można je dodawać niemal do wszystkich potraw. Czarnuszka nie jest znaną przyprawą, ale warto jest osypywać nią nasze kulinaria.
Czarnuszka wykazuje działanie antygrzybiczne, antywirusowe i antybakteryjne. Stosowana zewnętrznie, w formie naparu, leczy trądzik, grzybicę i skórę atopową. Istotnie wpływa na układ odpornościowy, zwiększając liczbę limfocytów we krwi. Pomaga także astmatykom, wyciąg z nasion czarnuszki rozszerza oskrzela i łagodzi astmę. Ponadto czarnuszka wpływa korzystnie na obniżenie cholesterolu i poziomu cukru we krwi.
Kulinaria bogatsze o czarnuszkę pozytywnie będą oddziaływały także na wątrobę, ponieważ przyprawa ta odtruwa jej wnętrze.
Pozostałe nasze teksty:
- Opieka medyczna
- GolBeer Mocne (Sulimar)
- Krakowiak Miód-Malina (Browar Południe)
- Półsłodkie dobre wino na prezent
- Hydrominum opinie
- Kawa świeżo palona Rzeszów
- König Pilsener (König Brauerei, Niemcy)
- Ze zdrowiem nam do twarzy
- Łomża Wyborowe (Browar Łomża/ Royal Unibrew)
- Pomysł na racuchy
- Raciborskie Miodowe (Browar Zamkowy w Raciborzu)
- Fizjoterapia zwierząt i fizjoterapia psów
- Airmax Internet: Przyszłość Szybkiego Połączenia Internetowego w Województwie Śląskim
- Przyjemność jedzenia
- Odchudzanie Gdynia i Odchudzanie Katowice
Menu:
-
-
Anteny UMTS: Przewodnik po Technologii Komunikacyjnej Nowej Generacji
23 listopada 2023 By admin -
Kamera Dania w Kopenhadze: Miejsce, Gdzie Kreatywność Spotyka Rozrywkę
21 października 2023 By admin -
Jakie prędkości są potrzebne do strumieniowania w 4K?
25 sierpnia 2023 By admin -
-
Cytrynówka Bodzia
30 listopada 2016 By admin -
Maternus Premium Pilsener (Brouwerij Martens, Belgia)
24 grudnia 2018 By admin -
Raciborskie Miodowe (Browar Zamkowy w Raciborzu)
24 listopada 2018 By admin -
Veltins Pilsener (Brauerei C.&A.; Veltins, Niemcy)
24 lutego 2019 By admin -
Łomża Wyborowe (Browar Łomża/ Royal Unibrew)
24 czerwca 2018 By admin
-
Problemy z nadwagą?
10 marca 2016 By admin -
Medycyna w służbie zdrowia
10 marca 2016 By admin -
Zadbaj o siebie i swój organizm
10 marca 2016 By admin -
Dzikie kulinaria
30 sierpnia 2016 By admin -
Losowe artykuły:
-
24 kwietnia 2018 Grybów Premium (Browar Grybów)
Drugie podejście do piw z Grybowa. Piana obfitsza niż w przypadku Lacha, trzymała się dość długo cienkim kożuszkiem. Wysycenie wyższe, ale szybko zanikające. Kolor ciemnozłoty, do bursztynowego. Zapach słodowy, słodki. W smaku wyczuwam dużo słodu. Hurra, nie jest kwaśne! Czuć za to lekką metaliczność, szczęśliwie nie w stopniu uprzykrzającym życie. Nie da się ukryć, że…
-
24 stycznia 2019 Bracki Rauch Bock (Browar Bracki/ Grupa Żywiec)
Jak co roku, browar Bracki w Cieszynie 6 grudnia wypuszcza piwo zwycięzcę konkursu dla piwowarów domowych, rozgrywanego w ramach festiwalu piwa Birofilia. W 2012 czempionem został Andrzej Miler i jego rauchbock, czyli wędzony koźlak. To kolejne, po ubiegłorocznym Grand Championie w stylu koelsch, piwo nawiązujące do tradycji piwowarstwa niemieckiego. Jak na razie nagrody zdobywają piwa…
Kategorie
- Artykuły gościnne (9)
- Blog (165)
- Etykiety na piwo domowe (28)
- Festiwal dobrego piwa (28)
- Jak zrobić piwo (39)
- Jak zrobić własne piwo (27)
- Piwo tesco (27)
- Piwowar domowy (26)
- Skrzynka na piwo (26)
- Słodownia Strzegom (25)
- Tesco piwa (26)
- Transporter do piwa (26)
- Zdrowa kuchnia (153)