Zdrowa kuchnia

Niezwykła przyprawa

Off 19

Gotując różne dania, gospodyni myśli głównie o smaku potrawy, rzadziej bierze  pod uwagę prozdrowotne działanie zwykłego obiadu. Tymczasem drobny zabieg polegający na odpowiednim doprawieniu sosu, zupy czy drugiego dania może mieć kluczowy wpływ na nasze zdrowie.
Taką niezwykłą, niepozorną w wyglądzie przyprawą jest czarnuszka. Jej czarne, drobne ziarenka mają intensywny, lekko gorzkawy smak i można je dodawać niemal do wszystkich potraw. Czarnuszka nie jest znaną przyprawą, ale warto jest  osypywać nią  nasze kulinaria.
Czarnuszka wykazuje działanie antygrzybiczne, antywirusowe i antybakteryjne. Stosowana zewnętrznie, w formie naparu, leczy trądzik, grzybicę i skórę atopową. Istotnie wpływa na układ odpornościowy, zwiększając liczbę limfocytów we krwi. Pomaga także astmatykom, wyciąg z nasion czarnuszki rozszerza oskrzela i łagodzi astmę. Ponadto czarnuszka wpływa korzystnie na obniżenie cholesterolu i poziomu cukru we krwi.
Kulinaria bogatsze o czarnuszkę pozytywnie będą oddziaływały także  na wątrobę, ponieważ przyprawa ta odtruwa jej wnętrze.

About the author / 

admin

Menu:

Losowe artykuły:

  • Grybów Premium (Browar Grybów)

    Drugie podejście do piw z Grybowa. Piana obfitsza niż w przypadku Lacha, trzymała się dość długo cienkim kożuszkiem. Wysycenie wyższe, ale szybko zanikające. Kolor ciemnozłoty, do bursztynowego. Zapach słodowy, słodki. W smaku wyczuwam dużo słodu. Hurra, nie jest kwaśne! Czuć za to lekką metaliczność, szczęśliwie nie w stopniu uprzykrzającym życie. Nie da się ukryć, że…

  • Bracki Rauch Bock (Browar Bracki/ Grupa Żywiec)

    Jak co roku, browar Bracki w Cieszynie 6 grudnia wypuszcza piwo zwycięzcę konkursu dla piwowarów domowych, rozgrywanego w ramach festiwalu piwa Birofilia. W 2012 czempionem został Andrzej Miler i jego rauchbock, czyli wędzony koźlak. To kolejne, po ubiegłorocznym Grand Championie w stylu koelsch, piwo nawiązujące do tradycji piwowarstwa niemieckiego. Jak na razie nagrody zdobywają piwa…