Zdrowa kuchnia

Diavola Mińsk Mazowiecki kontakt

Off 2
Diavola Mińsk Mazowiecki kontakt
0 votes, 0.00 avg. rating (0% score)

Majonez

Dwie żółtka (surowe), jeden szkl, oliwy (oieju), jeden łyżeczka do kawy białka, jeden łyżeczka do herbaty musztardy, jeden łyżeczka do kawy octu sześć% (lub jeden łyżeczka do herbaty soku z cytryny), sól, pieprz, szczypta cukru

Do żółtek umieszczonych w misce dolewać oliwy początkowo po kropli, a potem cienkim strumieniem i mieszać drewnianą łyżką zawsze w tym samym kierunku. Można też na początku dodać do żółtek jeden łyżeczkę do kawy białka. Po zużyciu całej oliwy (jeżeli sos jest niedostatecznie gęsty, można dodać nieco więcej oliwy) doprawić musztardą, octem lub sokiem z cytryny, dodać sól, pieprz i szczyptę cukru. Majonez można również sporządzić za pomocą miksera.

Majonez można barwić: na różowo – przez dodanie jeden łyżeczki keczupu, koncentratu pomidorowego lub pasty ze słodkiej papryki na zielono – przez dodanie drobniutko posiekanych ziół i zieleniny, takich jak do sosu gribiche (ew. bez estragonu). Jeżeli majonez ma być dodatkiem do potraw o smaku nieszczególnie wyrazistym, można go „podostrzyć” dodatkiem ostrej papryki lub pieprzu Cayenne. Podawać do zimnych mięs, ryb, wszelkiego rodzaju sałatek i surówek warzywnych, mięsnych, rybnych, drobiowych, ziemniaczanych, do jaj na twardo, skorupiaków (raków, homarów, langust), a także do zimnych kluseczek i makaronów.

Uwaga. Zdarza się czasami – choć nie powinno – że w trakcie przyrządzania majonez się warzy . Należy wówczas rozpocząć ponownie przyrządzanie sosu: do oddzielnej miski włożyć jeszcze jedno żółtko i dodawać do niego już nie oliwę, lecz zwarzony majonez.

About the author / 

admin

Menu:

Losowe artykuły:

  • Piwo Trzy Zboża (Browar Jabłonowo)

    Manufaktura piwna browaru w Jabłonowie (cokolwiek to w rzeczywistości oznacza) pracuje pełną parą. Tym razem kusi piwem z dodatkiem słodów pszenicznego i żytniego. Jabłonowo rozkręca się coraz bardziej, proponując kolejne eksperymentalne smaki. Tym razem sypią do kadzi trzy zboża, wierząc, że wyjdzie im coś wybitnego. Nie wyszło, ale początki zawsze są trudne. Piwo w kuflu…

  • ŁDZ IPA na rozgrzewkę

    Pierwsza recenzja na blogu, choć kimże ja jestem, aby recenzować? Ano jestem przede wszystkim konsumentem piw kraftowych i mogę mieć swoje zdanie na temat tego, na co wydaję kasę. Na start wybrałem ŁDZ IPA. Dlaczego? Bo jakoś jestem po prostu smakoszem tego stylu oraz chciałem opisać coś, czego jeszcze nie próbowałem. Dużo różnych recenzji w…