Zdrowa kuchnia

Diavola Mińsk Mazowiecki kontakt

Off 63

Majonez

Dwie żółtka (surowe), jeden szkl, oliwy (oieju), jeden łyżeczka do kawy białka, jeden łyżeczka do herbaty musztardy, jeden łyżeczka do kawy octu sześć% (lub jeden łyżeczka do herbaty soku z cytryny), sól, pieprz, szczypta cukru

Do żółtek umieszczonych w misce dolewać oliwy początkowo po kropli, a potem cienkim strumieniem i mieszać drewnianą łyżką zawsze w tym samym kierunku. Można też na początku dodać do żółtek jeden łyżeczkę do kawy białka. Po zużyciu całej oliwy (jeżeli sos jest niedostatecznie gęsty, można dodać nieco więcej oliwy) doprawić musztardą, octem lub sokiem z cytryny, dodać sól, pieprz i szczyptę cukru. Majonez można również sporządzić za pomocą miksera.

Majonez można barwić: na różowo – przez dodanie jeden łyżeczki keczupu, koncentratu pomidorowego lub pasty ze słodkiej papryki na zielono – przez dodanie drobniutko posiekanych ziół i zieleniny, takich jak do sosu gribiche (ew. bez estragonu). Jeżeli majonez ma być dodatkiem do potraw o smaku nieszczególnie wyrazistym, można go „podostrzyć” dodatkiem ostrej papryki lub pieprzu Cayenne. Podawać do zimnych mięs, ryb, wszelkiego rodzaju sałatek i surówek warzywnych, mięsnych, rybnych, drobiowych, ziemniaczanych, do jaj na twardo, skorupiaków (raków, homarów, langust), a także do zimnych kluseczek i makaronów.

Uwaga. Zdarza się czasami – choć nie powinno – że w trakcie przyrządzania majonez się warzy . Należy wówczas rozpocząć ponownie przyrządzanie sosu: do oddzielnej miski włożyć jeszcze jedno żółtko i dodawać do niego już nie oliwę, lecz zwarzony majonez.

About the author / 

admin

Menu:

Losowe artykuły:

  • Tajemnica dobrych naleśników

    Być może niektórzy nie wiedza, że dobre naleśniki, jakie robimy w naszym domu znacznie różnią się od tych, które przykładowo przygotowują różnego rodzaju naleśnikarnie oraz restauracje, w których można zjeść naprawdę same pyszności, jakie popularnie zwane są naleśnikami. Niektórzy znają prawdziwą tajemnicę naleśników jednak niektórzy po postu z niej, nie korzystają, gdyż uważają, że jest…

  • Jurajskie Pszeniczne Ciemne (Browar na Jurze)

    Coraz bardziej jestem zafascynowany tym browarem. Produkuje obecnie chyba najlepsze piwa w kraju (jeśli chodzi o jakość i smak), a nie ma nawet własnej strony internetowej. Słynie też z nietypowych inicjatyw, jak choćby współpracy z PINTĄ. W Zawierciu zdecydowali się wreszcie na własnego pszeniczniaka. Żeby być w zgodzie z niepisaną zasadą „idziemy pod prąd rynkowych…