Zdrowa kuchnia

Kotlety mielone w panierce z płatków owsianych

Off 44

Składniki:

1. Pół kilograma mielonego, mieszanego mięsa (wołowo ? wieprzowego)
2. 1 łyżka gęstego przecieru pomidorowego
3. 1 cebula
4. 1 jajko
5. 1 bułka kajzerka
6. 4 czubate płatków owsianych
7. Tłuszcz do smażenia (olej)
8. Sól, świeżo zmielony czarny pieprz

Wykonanie:

Cebulę obrać, drobno posiekać i zeszklić na łyżce oleju. Bulkę kajzerkę namoczyć a następnie dokładnie odcisnąć. Przełożyć mięso mielone do miski, wbić do niego jajko, dodać odciśniętą kajzerkę, cebulę i przecier pomidorowy. Doprawić solą i świeżo zmielonym czarnym pieprzem. Wyrobić gładką i zwartą masę. Dłonie zmoczyć i wilgotnymi formować owalne kotleciki.
Na patelni rozgrzać tłuszcz, kotleciki panierować w wysypanych na talerz płatkach owsianych lekko dociskając dłonią panierkę i smażyć z obydwóch stron na niezbyt dużym ogniu.
Podawać z ziemniakami przybrane świeżą zieleniną.

About the author / 

admin

Menu:

Losowe artykuły:

  • Skalak 12% (Pivovar Rohozec, Czechy)

    Idą upały (idą, prawda?) – to może warto mieć pod ręką „dwunastkę” z czeskiego browaru Rohozec? Klasyczny jasny lager od naszych południowych sąsiadów. Elegancki, goryczkowy, orzeźwiający. Nalewa się z ładną pianą. Kolor to ciemne złoto, wysycenie duże, spadające do średniego, zapach chmielowy. W smaku atakuje aromatyczna goryczka, która wraz z ogrzewaniem się piwa ustępuje miejsca…

  • Szklanka Profesjonalia 2010 w zestawie z 5 Warkami

    Jeśli szukacie ładnej, wysokiej półlitrowej szklanki, to jest okazja, by taką zdobyć za niewielkie pieniądze. Grupa Żywiec wypuściła limitowany zestaw z 5 puszkami Warki i eleganckim piaskowanym szkłem – za jedyne 13 zł. Zestaw zapakowano w stylową „walizkę” z grubej tektury. Wewnątrz 5 puszek Warki, którą możecie podarować wujkowi, i bardzo ładna szklanka z piaskowanymi…