Zdrowa kuchnia

Łopatka wieprzowa z młodymi warzywami

Off 12

Składniki:

1. 1 kilogram łopatki pieprzowej
2. 2 cebule
3. 3 młode marchewki
4. 1 młody kalafior
5. 2 łyżki oleju
6. 2 łyżki curry
7. 1 łyżka mąki pszennej
8. 2 szklanki bulionu (może być z kostki)
9. 3 ziarenka ziela angielskiego
10. Zielona pietruszka
11. Sól, świeżo zmielony czarny pieprz

Wykonanie:

Mięso dokładnie umyć i osuszyć. Pokroić w niedużą kosteczkę. Marchewkę, oskrobać, umyć i pokroić w skośne plasterki. Cebulę po obraniu pokroić w kostkę. Kalafiora umyć, osuszyć i podzielić na pojedyncze różyczki.
W rondlu rozgrzać olej i obsmażyć na nim mięso. Oprószyć curry i mąką pszenną i smażyć jeszcze przez chwilkę. Mięso wyjąć z rondla a na tłuszcz, na którym się smażyło wyłożyć rozdrobnione warzywa. Szybko podsmażyć i włożyć do rondla z powrotem usmażone mięso. Podlać przygotowanym gorącym bulionem, dodać ziele angielskie. Wszystko razem gotować jeszcze dwadzieścia minut. Przyprawić do smaku solą i świeżo zmielonym czarnym pieprzem. Przed podaniem udekorować zieloną pietruszką.

About the author / 

admin

Menu:

Losowe artykuły:

  • Smoky Joe (AleBrowar)

    Mieliśmy już wiśnię, śliwkę, jabłko, czekoladę, malinę – i co tam jeszcze – w piwie. Najwyższy czas na whisky! Nowość z AleBrowaru jak zwykle urzeka oprawą graficzną etykiety: i postać, i kolorystyka, i użyty w nazwie font – wszystko bardzo mi się podoba. Jeśli chodzi o styl: jest to stout zawierający słód wędzony szkockim torfem….

  • Kto ma ładniejszą cytrynkę? Lech Shandy kontra Warka Radler

    Lato w pełni, przynajmniej w kuźniach pomysłów wielkich browarów. Od pewnego czasu jesteśmy świadkami prawdziwego wysypu (a raczej wypływu) polskich radlerów, czyli miksów piwa z lemoniadą. Dziś pojedynek na szczycie: Kompania Piwowarska kontra Grupa Żywiec. Lech Shandy prezentuje się atrakcyjnie, młodzieżowo za sprawą tłoczonej butelki (zielone szkło) i wciętych etykiet. Rzuca się w oczy, ale…