Zdrowa kuchnia

GULASZ Z KURCZAKA NA OSTRO

Off 25

SKŁADNIKI:

1. 1 podwójna pierś z kurczaka
2. 1 duży por
3. Pół litra śmietany 18 %
4. Pół kilograma zielonego groszku mrożonego
5. 2 płaskie łyżki przyprawy curry
6. 1 łyżka posiekanych listków kolendry
7. Oliwa do smażenia

WYKONANIE:

Pierś z kurczaka umyć, osuszyć, pokroić w dosyć sporą kostkę. Pora oczyścić, umyć, osuszyć i pokroić w cienkie plasterki.
Na patelni rozgrzać oliwę, wrzucić pokrojonego pora i szybko przesmażyć, gdy por będzie już szklisty dodać mięso z pokrojonej piersi kurczaka i obsmażyć na złocisty kolor.
Mrożony groszek ugotować w osolonej wodzie.
Na mięso wylać śmietanę i wsypać przyprawę curry; dokładnie wymieszać i dołożyć odcedzony groszek i delikatnie mieszając podgrzewać jeszcze chwilę. Każdą porcję już na talerzu posypać grubo posiekanymi listkami kolendry.

About the author / 

admin

Menu:

Losowe artykuły:

  • Klasyczne mielone inaczej

    Mięso mielone w naszej kuchni stanowi jedno z częściej przyrządzanych dań, jeśli chodzi o obiady w naszych domach. Dzieje się tak ponieważ z mięsie mielonym oprócz przyprawiania i obtaczania w bułce tartej nie trzeba w sumie robić żadnych dodatkowych czynności, które przykładowo należy robić w przypadku schabowego lub też, gdy gotujemy mięso na parze. Oczywiście…

  • Smoky Joe (AleBrowar)

    Mieliśmy już wiśnię, śliwkę, jabłko, czekoladę, malinę – i co tam jeszcze – w piwie. Najwyższy czas na whisky! Nowość z AleBrowaru jak zwykle urzeka oprawą graficzną etykiety: i postać, i kolorystyka, i użyty w nazwie font – wszystko bardzo mi się podoba. Jeśli chodzi o styl: jest to stout zawierający słód wędzony szkockim torfem….