Zdrowa kuchnia

Kotlety mielone w panierce z płatków owsianych

Off 44

Składniki:

1. Pół kilograma mielonego, mieszanego mięsa (wołowo ? wieprzowego)
2. 1 łyżka gęstego przecieru pomidorowego
3. 1 cebula
4. 1 jajko
5. 1 bułka kajzerka
6. 4 czubate płatków owsianych
7. Tłuszcz do smażenia (olej)
8. Sól, świeżo zmielony czarny pieprz

Wykonanie:

Cebulę obrać, drobno posiekać i zeszklić na łyżce oleju. Bulkę kajzerkę namoczyć a następnie dokładnie odcisnąć. Przełożyć mięso mielone do miski, wbić do niego jajko, dodać odciśniętą kajzerkę, cebulę i przecier pomidorowy. Doprawić solą i świeżo zmielonym czarnym pieprzem. Wyrobić gładką i zwartą masę. Dłonie zmoczyć i wilgotnymi formować owalne kotleciki.
Na patelni rozgrzać tłuszcz, kotleciki panierować w wysypanych na talerz płatkach owsianych lekko dociskając dłonią panierkę i smażyć z obydwóch stron na niezbyt dużym ogniu.
Podawać z ziemniakami przybrane świeżą zieleniną.

About the author / 

admin

Menu:

Losowe artykuły:

  • Klasyczne sposoby parzenia kawy

    Kawa to jedna z najpopularniejszych napojów na świecie. Jej smak i aromat uwielbiają ludzie na całym świecie, dlatego też istnieje wiele sposobów jej parzenia. W tym artykule skupimy się na klasycznych sposobach parzenia kawy, które od wieków cieszą się niesłabnącą popularnością. Klasyczna kawa zaparzana Najprostszym sposobem parzenia kawy jest klasyczna kawa zaparzana. Do jej przygotowania…

  • Magnus Śliwkowy (Browar Jagiełło)

    Zupełnie inne podejście do piwa o smaku śliwkowym od opisywanej niedawno Śliwki w Piwie Kormorana. Tam mieliśmy sok ze świeżych owoców, tu ekstrakt z suszonych śliwek. Już po odkapslowaniu buteleczki w nos uderza wyraźny zapach suszonych śliwek – przyjemny, kojarzący się ze świętami. Piwo wygląda identycznie jak wszystkie Magnusy – ciemne, niemal czarne, z kremową…