Festiwal dobrego piwa

Paulaner Hefe-Weissbier Naturtrueb (Paulaner Brauerei, Niemcy)

Off 41
Paulaner Hefe-Weissbier Naturtrueb (Paulaner Brauerei, Niemcy)
0 votes, 0.00 avg. rating (0% score)

Nazwa Paulaner jest właściwie synonimem klasycznego niemieckiego piwa pszenicznego. Ostatnio jakby bardziej dostępnego i przystępnego cenowo w naszym kraju, dzięki objęciu dystrybucji przez Grupę Żywiec.

Udało mi się kupić butelkę za 5 zł, co jest znaczącym postępem w porównaniu z cenami sięgającymi w marketach nawet 6,50. Przejdźmy do degustacji. Już pierwsze wrażenie jest pozytywne; po nalaniu do kufla tworzy się masywna kopuła śnieżnobiałej, twardej i długotrwałej piany. Wygląda przepięknie! I trzyma się dłuuugo, specjalnie odczekałem kilkanaście minut, by napawać się jej kształtem. Kolor piwa równie urodziwy, żółty, z odcieniem pomarańczowym. Zawartość kufla jest mętna, wewnątrz pracują ambitne bąbelki. Osadu drożdżowego brak.

Można stwierdzić, że Paulaner to nic nowego, każdy go zna, że to taki Żywiec wśród pszeniczniaków – ale to nie zmienia faktu, że smakuje rewelacyjnie. Każdy łyk jest jak muzyka, łagodny, miękki i pełen dyskretnych niuansów. Smak jest tak wyważony, że powinien zauroczyć każdego, nawet amatora pilsów. No i ta piana! Ciągle trzyma się w postaci półcentymetrowego kożuszka o konsystencji bitej śmietany. Kapitalne piwo – idealne na upały i nie tylko. Szczerze polecam.

Etykieta i kapsel – czysta elegancja i bachiczna przyjemność. Kontra w całości po polsku, podany pełny skład i instrukcja nalewania. Wszystko na swoim miejscu. Wzór godny naśladowania.

==Radar==

Alkohol: 5,5%, ekstrakt: 12,5%
Cena: 4,99 zł (Polo Market)

Ocena: 10/10

+ genialna piana
+ idealne wysycenie
+ doskonale wyważony smak
+ stylowa oprawa graficzna
+ konkurencyjna cena

– przy takiej ocenie chyba nie wypada kombinować z minusami

About the author / 

admin

Menu:

Losowe artykuły:

  • Krušovice Černe (Browar Krušovice/ Heineken, Czechy)

    Czy wiecie, że Czesi lubują się nie tylko w jasnych pilsach? Jasne, że wiecie, to była podpucha. Dziś wracamy do Kruszowic, gdzie niewielki, choć należący do giganta, browar warzy między innymi piwo ciemne o niewielkiej zawartości alkoholu. Można je bez problemu kupić w naszych hipermarketach – pytanie czy warto, skoro mamy do czynienia z „chamskim…

  • Butelkowanie piwa w moim browarze

    Butelkowanie piwa… jeszcze do niedawna ta część całego procesu była tą najprzyjemniejszą (oprócz próbowania piwa). Odkąd przerzuciłem się na większy gar przy warzeniu, mam więcej piwa do zabutelkowania i to już zmienia się w długą czynność. Piwowarzy muszą mieć cierpliwość, ale przyznaję, że zacząłem się zastanawiać nad optymalizacją tej czynności. Może macie jakieś sugestie? Przygotowanie…