Pierwsze spotkanie z piwem z Zawiercia.
Jest to piwo górnej fermentacji, wg informacji na etykiecie „bardzo mocno chmielone”. Nie wiem, w jaki sposób zweryfikować ten opis, czy nie jest to typowa czcza przechwałka, czy może browar rzeczywiście dał więcej chmielu niż zwykle. Sprawdźmy, jak wygląda i smakuje Bursztynowe. Piwo ma efektowną herbacianą barwę. Piana gęsta i biała, redukuje się szybko, ale pozostawia dość trwały kożuch na powierzchni. Pachnie karmelem i suszonymi owocami. Wysycenie na oko dość nikłe, co potwierdza degustacja, ale niewielka ilość gazu pasuje do tego rodzaju piwa. W smaku jest bardzo wytrawne, gorzkawe i lekko palone. W tle wyczuwam wyraźną, przyjemną słodko-kwaśną owocową nutę, a także posmak popiołu. Na długo po wypiciu ostatniego łyku w ustach pozostaje gorzkawy posmak. Coś musi być na rzeczy z tym mocnym chmieleniem.
Nie jestem miłośnikiem piw typu ale czy stout, ale smakowało mi. Bursztynowe zostaje na liście do ponownego wypicia za jakiś czas.
==Radar==
Alkohol: 5,6%, ekstrakt 13,1° plato
Cena: nieznana (prezent)
Ocena: 8/10
+ wyrazista goryczka
+ świetna prezencja
+ sporo różnych niuansów w smaku
– dla niektórych może być zbyt gorzkie
– czy młody browar będzie w stanie utrzymać wysoką jakość?
Pozostałe nasze teksty:
- Potencjał czy formalność? O co chodzi z tym ślubem?
- Jak wzmocnić system odpornościowy?
- Trybunał Niefiltrowany (Sulimar)
- Dieta garstkowa
- Hollandia
- Ewangelizacja „na żebraka”
- Kwasy Omega 3 właściwości
- Naukowcy zawstydzili Intel
- Palarnia kawy Zielona Góra
- Gorzowiak (Browar Witnica)
- Sklep wegetariański Białogard
- Krušovice Černe (Browar Krušovice/ Heineken, Czechy)
- Pozdrav z Prahy. U Tří Růží na trzy hausty
- Co dawać do jedzenia dzieciom
- Stomatologia estetyczna Kraków i stomatologia estetyczna Gdańsk
Menu:
-
-
Anteny UMTS: Przewodnik po Technologii Komunikacyjnej Nowej Generacji
23 listopada 2023 By admin -
Kamera Dania w Kopenhadze: Miejsce, Gdzie Kreatywność Spotyka Rozrywkę
21 października 2023 By admin -
Jakie prędkości są potrzebne do strumieniowania w 4K?
25 sierpnia 2023 By admin -
-
Cytrynówka Bodzia
30 listopada 2016 By admin -
Maternus Premium Pilsener (Brouwerij Martens, Belgia)
24 grudnia 2018 By admin -
Raciborskie Miodowe (Browar Zamkowy w Raciborzu)
24 listopada 2018 By admin -
Veltins Pilsener (Brauerei C.&A.; Veltins, Niemcy)
24 lutego 2019 By admin -
Łomża Wyborowe (Browar Łomża/ Royal Unibrew)
24 czerwca 2018 By admin
-
Problemy z nadwagą?
10 marca 2016 By admin -
Medycyna w służbie zdrowia
10 marca 2016 By admin -
Zadbaj o siebie i swój organizm
10 marca 2016 By admin -
Dzikie kulinaria
30 sierpnia 2016 By admin -
Losowe artykuły:
-
8 lutego 2020 Przyprawy to podstawa
Na pewno wiele osób, które obecnie zajmują się gotowaniem na co dzień używają bardzo dużej ilości przypraw. Przyprawy używamy do zup, do sosów, oraz do mięs i innego rodzaju potraw, jest to niemalże postawa kulinarnych osiągnięć, które możemy uzyskać właśnie za pomocą odpowiednich ziół lub też przypraw naturalnych i tych suszonych, Do najczęściej używanych przypraw,…
-
8 stycznia 2020 Kuchnia węgierska
Kuchnia węgierska Morze w środku lądu – tak właśnie prezentuje się w naszych wyobrażeniach największe jezioro Europy Środkowej, Balaton. Węgry stanowią skarbnicę ryb słodkowodnych. Największą sławę uzyskała odmiana sandacza nazywana fogas. Pysznie przyrządzona szybko znika z talerzy. Rybka prosto z Balatonu jest podawana np. w formie duszonej z kiszoną kapustą, pieczona na ruszcie lub po…
Kategorie
- Artykuły gościnne (9)
- Blog (165)
- Etykiety na piwo domowe (28)
- Festiwal dobrego piwa (28)
- Jak zrobić piwo (39)
- Jak zrobić własne piwo (27)
- Piwo tesco (27)
- Piwowar domowy (26)
- Skrzynka na piwo (26)
- Słodownia Strzegom (25)
- Tesco piwa (26)
- Transporter do piwa (26)
- Zdrowa kuchnia (153)