Zdrowa kuchnia

Naukowcy zawstydzili Intel

Off 23
Naukowcy zawstydzili Intel
0 votes, 0.00 avg. rating (0% score)

Naukowcy z IBM stworzyli siedmio nanometrowy chip. Stworzony niedawno chip ma wielkość paznokcia, a pozwala na umieszczenie ponad 20 miliardów tranzystorów. Ponadto może być stosowany zarówno w smartfonie jak i w statku kosmicznym. Naukowcy chcą osiągnąć niskie zużycie energii i lepszą wydajność musieli obejść wiele utartych zwyczajów. Najciekawszymi rozwiązaniami badaczy okazało się użycie krzemogermanu i litografii ultrafioletowej. Eksperci w tej dziedzinie uznali, że technologia siedmio nanometrowa jest priorytetem w dziedzinie przechowywania danych w chmurach, a nawet dotyczy to urządzeń mobilnych. Ta sama grupa badaczy udowodniła, że można poprawić wydajność nawet o 50% w stosunku do dzisiejszych nowoczesnych technologii. I można pogratulować naukowcom tego, że przekroczyli kolejną technologiczną barierę, która kiedyś wydawała się nie do pokonania. W niedalekiej przyszłości pozwoli nam to na budowanie bardziej zintegrowanych, bardziej wydajnych i potrzebujących mniej energii urządzeń.

About the author / 

admin

Menu:

Losowe artykuły:

  • Weihenstephaner Kristall Weissbier (Bayerische Staatsbrauerei Weihenstephan, Niemcy)

    Bawarski browar szczyci się mianem najstarszego producenta piwa na świecie. Warzy dziesięć rodzajów piwa, w tym kilka pszeniczniaków. Dziś o jednym z nich. Kristall Weissbier jest nietypowy, ponieważ został dokładnie odfiltrowany –jakby na przekór tradycji mówiącej, że pszeniczniak musi być mętny i zawiesisty. Gdyby nie potężna, bardzo trwała piana, z wyglądu można by go pomylić…

  • Lwówek Wiedeński (Browar Lwówek)

    Kolejna wyprawa po złote runo. Tym złotym runem jest oczywiście GORYCZKA. Magiczne słowo kojarzone wyłącznie z piwem, przez lata rugowane z naszej pamięci przez rozrastające się koncerny browarnicze. Od pewnego czasu jesteśmy świadkami powrotu do wytrawności piwa, coraz bardziej goryczkowe trunki są poszukiwane przez znawców tego wykrzywiającego gębę smaku. Po ekstremalnych doznaniach zaserwowanych przez bezkompromisowych…