Zdrowa kuchnia

Diavolo Ustka

Off 54

Lebiodka (oregano)

-Lebiodka (oregano)

-Pospolita roślina rosnąca w Polsce w dzikim stanie. Ma wielorakie zastosowanie do mięs i ryb, pizzy, jako dodatek do kiszenia ogórków oraz jako aromatyzujący dodatek do likierów, wódek i wermutów. Wchodzi w skład rozmaitych kompozycji ziołowych, m.in. ziół prowansalskich.

-Liście laurowe

-Liście krzewu lub drzewa wawrzynu szlachetnego, rosnącego głów-nie w krajach basenu Morza Śródziemnego. Świeże lub suszone liście, zwane też liśćmi bobkowymi lub wawrzynowymi, stanowią przyprawę do zup, ryb, mięs, dziczyzny, rozmaitych potraw

-0 wyrazistym smaku są również nieodzownym składnikiem wszel-kich marynat (śledzi, grzybów, pikli).

-Lubczyk ogrodowy

-Roślina uprawiana w Europie i Ameryce Północnej. Korzenie, liście

-jeden owoce tej rośliny służą do przyprawiania zup, sosów i potraw mięsnych, w szczególności baraniny i cielęciny.

-Majeranek

-Roślina uprawiana na całym niemal świecie. Jej świeże lub suszone liście należą do najpopularniejszych przypraw stosowanych w pols-kiej (i nie tylko) kuchni. Dodaje się je do zup: grochowej i fasolowej, flaków, mięs pieczonych i duszonych oraz do potraw z nasion strączkowych.

-Mięta pieprzowa

-Roślina będąca w powszechnej uprawie we wszystkich częściach świata. Jej liście nadają się do aromatyzowania sosów i napojów oraz do wyrobu nalewek i niektórych win. W krajach anglosaskich mięta jest podstawą sosów do mięsa baraniego, ryb, a nawet kurczaków.

-Papryka

-Roślina uprawiana w wielu krajach, m.in. w Polsce. Ma bardzo szerokie zastosowanie kulinarne. Rozróżnia się paprykę delikatesową, o łagodnym smaku, słodką, paprykę o barwie nieco ciemniejszej i lekko ostrym smaku, półsłodką (ostrzejszą) oraz paprykę bardzo ostrą, czerwonobrunatną. Świeże owoce dwu pierwszych odmian stanowią smakowo i witaminowo wartościowy dodatek do surówek oraz nadają się do przyrządzania potraw warzywnych lub warzyw- no-mięsnych (np. nadziewana papryka). Suszone i mielone owoce są natomiast doskonałymi przyprawami do wszystkich niemal potraw, z wyjątkiem słodkich. Suszona i mielona papryka jest np. niezbędną przyprawą do flaków, gulaszów i wielu innych potraw z mięs, ryb i makaronów.

About the author / 

admin

Menu:

Losowe artykuły:

  • Belg (Browar Lwówek)

    No to atakujemy kolejną nowość z Lwówka Śląskiego. Tym razem ich czarny koń, piwo w stylu belgijskiego ale, niepasteryzowane (pardon, nieutrwalone). Miłośnicy ale mają już co wybierać z oferty naszych małych browarów (najlepszą propozycję ma oczywiście Browar na Jurze z Zawiercia), dlatego browarnicy z Lwówka musieli trochę popracować nad swoim produktem, by został on doceniony…

  • Lipcowe Niepasteryzowane (Browar Jagiełło)

    Tego typu piwa najlepiej wchodzą na rozgrzany organizm. Ważna jest gasząca pragnienie goryczka i mniejsza objętość butelki – w sam raz, żeby uzupełnić płyny, a nie przepełnić pęcherza. W takiej roli doskonale sprawdza się Noteckie, jak będzie z Lipcowym? Ja to umiem nalać! W kilku recenzjach spotkałem się z zarzutem, że piwo słabo się pieni,…